Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem na końcowym etapie konstrukcji dachu. Dach raczej będzie miał pełne deskowanie, chociaż mogę jeszcze to zmienić. Chciałbym docieplić poddasze pianką PUR, natrysk między krokwie i na krokwie, grubość warstwy 20 cm, wykonawca proponuje mi piankę z zamkniętymi komórkami. Piankę wybrałem ze względu na parametry cieplne. Koszty mają dla mnie drugorzedne znaczenie.

Mam pytanie o kolejność poszczególnych warstw patrząc od wnętrza domu. Ja widzę to tak:

- podwójna płyta G/K na ruszcie aluminiowym

- pianka PUR zamknięto-komókowa

- pełne deskowanie

- membrana dachowa o wysokiej paroprzepuszczalności

- dachówka ceramiczna.

Trochę niepokoi mnie natrysk pianki bezpośrednio na deskowanie ale wykonawca twierdzi, że tak właście jest OK.

• Odpowiedzi 569
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja na deskach miałem dobijaną jakąś włókninę aby zachować szczelinę wentylacyjną. Jak dasz bezpośrednio to nici z wentylacji. Co do lepszych parametrów to też bym się tak zbytnio tym nie podniecał, są porównywalne, na plus wychodzi jedynie szczelność/dokłdaność wykonania. pozdr adam

Dziękuję za odpowiedź. W obecnym domu, rok budowy 1998, mam poddasze docieplone wełną Gullfiber (25 cm). Nie jestem z tego zadowolony i nie chcę tego powtarzać w nowym domu. Liczę właśnie na szczelność pianki i brak mostków termicznych. Wykonawca twierdzi, że w przypadku zamkniętych komórek PUR wentylacja docieplenia nie jest potrzebna bo ten rodzaj pianki praktycznie nie wchłania wody a pomieszczenia będą wentylowane mechanicznie, z rekuperatorem. Przy okazji chciałbym zapytać jak u Ciebie sprawuje PUR pod kątem akustyki, tzn czy jest ciszej niż w przypadku wełny mineralnej? Może miałeś okazję gdzieś to porównać... Edytowane przez Navy1
Literówki

Nie upieram się przy tej czy innej technologii. Staram się wybrać dla siebie, dostosowane do wymogów projektu możliwie najlepsze, także w długotrwałym okresie użytkowania domu, i w miarę tanie, ale to chyba jak wszyscy, technologie. Kieruję się wskaźnikiem szeroko rozumianej jakości+trwałości+parametrów technicznych do ceny.

W poście rozpoczynającym ten wątek napisałem, iż jest to droższa technologia . Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy w długofalowym okresie dodatkowy koszt jest uzasadniony.

Nie bawię się w kryptoreklamę ponieważ z szeroko rozumianą branżą budowlaną mam tylko tyle wspólnego, iż 10 lat temu pomagałem rodzicom budować dom a dziś sam snuje takie plany z nadzieją, że zostaną zrealizowane w przeciągu dwóch lat.

Co do przenikalności cieplnych obu technologii zgadzam się z Tobą bez dwóch zdań. Jednak czy jesteś przekonany, iż po 10 latach w wełnie nie wystąpi zjawisko osiadania (to poważne pytanie nie ironia)? Co do pianki i jej odpadania to wydaje mi się, iż to plastyczny materiał i zjawisko nie powinno mieć miejsca.

pozdr

tomek k

Witam ciebie Tomku czytalem twoj post wczesniej ale teraz moge tobie odpowiedziec.

Zastanawialem sie nad pianka czy welna styropianem. W tym celu jezdziolem na rozbiorki domów lub wymiane ocieplen. Jedno co zauwazylem po 5 latach wełna jest nieszczelna nasiaka woda i co gorsze opada ( tak to nazwalem) . W styropian wchodza mysze nawet na strych . Pianka za to ogladalem budynki w holandii po 20 latach nadal wyglada tak samo i takie same ma parametry jak na poczatku.

cenna fakt jest drozsza ale nie o tyle . Mi teraz zaczynaja klas pianke natryskowo za 65 PLN z robocizna i materialemza mkw.

Po za tym pianka posiada własciwosci grzybobujcze i nie wchodzi w nia robactwo . szczelnosc jest wyjatkowa przy innym materiale niesosiagalna.

Chociaz mam dostep do Styropianu za darmo wraz z robocizna , wybralem pianke natryskowa na strych i na posadzke . Polecam tobie ja serdecznie

• 5 months później...

przegladając neta natkonolem sie na własnie oisywana techonologie i zastanawiam się nad nią ,odświeżając temat

do ocieplenia płaskiego dachu na zewnoątrz na papę. 1/3 mam juz zrobionę styropapą ale że obie myslałem czemu nie ..trzeba poczytać temat.

po przeczytaniu waszych postów szczególnie post z odpowiedzia wląścicela Demileca i innych forumowiczów mam takie przemyslenia

- piana twarda nie przepuszcza gazów więc na dom mieszkalny raczej by nie podchodziła - czy można by było od spodu miekką na wierzch twarda, pytanie czy nie będzie sie uginać pod wpływem np śniegu chodzenia i jak z przepuszczalnościa czy ta dolna wystarczy do odprowadzenia bokami tej warstwy pary?

- podnoszony aspekt łatwopalności -czy ona się pali, czy tli papa też sie pali? firmy kładą na wierzchu dachów i maluja co widać na zdjęciach z linku.szczególnie w przy domach gdzie pali sie piecami wegiel, miał?

- jak piana twarda ma się w aspekcie ptaków ktoś pisał że w środku pomieszczeń robią gniazda czy na zewnątrz nie będą wydziubywać? podobnie z jak wytrzymuje odchody ptasie?

- czy na zewnątrz firmy wrównuja tą pianę po spienieniu.

-cenik w alledrogo 90zł/za metr niewiadomo jakiej gubości twardości i przy mnimum chyba 100-150m2 może ktoś ma dokładniejszy cennik

albo sobie poczekam na opracowanie technologię lepsza paroprzepuszczalnością

http://www.hitpur.pl/pur-galeria-zdjec/

takie mi się nasunęły pytania

albo sobie poczekam na opracowanie technologię lepsza paroprzepuszczalnością

Po co chcesz lepszą paroprzepuszczalność?

Przecież z parą wodną wypuścisz ciepło z domu!!!

Chyba, że chcesz potem na pianę kłaść folię paroszczelną,

a powyżej piany zapewnisz szczelinę wentylacyją, by parę odprowadzić na zewnątrz.

Tak się zastanawiam, czy dałoby radę połączyć ocieplenie pianką z wełną czy tez styropianem? Chodzi mi o to by dać np. warstwę pianki 5 cm i na to wełne lub styropian. Powinna wyjść szczelna otulina z pianki a koszt całego ocieplenia stałby sie bardziej przystępny.

Po co chcesz lepszą paroprzepuszczalność?

Przecież z parą wodną wypuścisz ciepło z domu!!!

.

Piasałem o pianie na płaski dach na zewnątrz domu na starą papę

przeczytaj post 61 strona 5 Demilec

w skrócie Twarda piana podobno nie przepuszcza pary ,gazów i położenie jej na płaskim dachu domowym mogło by powodować powstawanie grzyba itp właśnie z powodu braku przepuszczlności tej piany,Rozwiązaniem miała być zwiekszona wentylacja w domu .

dlatego moża powstanie piana twarda ale o odpowiednio paroprzepuszczalna do domów mieszkalnych

Edytowane przez gorny7

A co tu jest do rozwijania?

Warstwy izolacji termicznej układa się zawsze od tej która stawia największy opór dyfuzyjny licząc od wewnątrz do zewnątrz.

Dla przykładu:

folia poroszczelna, styropian lub piana zamknięto komórkowa, wełna mineralna, granulat, ekofiber, membrana poroprzepuszczalna.

• 7 months później...

Nie wiem czemu tak szalejecie z tą wilgocią - mam poddasze ocieplone tą pianka od sierpnia, niedawno skończyłem malowanie, uruchomione jest ogrzewanie, dom ma wentylację grawitacyjno-mechaniczną, i niby mrozów nie ma ale jest pieruńsko ciepło, piec ( najwyższy model buderusa) praktycznie cały czas wyłączony, a zamiast walczyć z wilgocią zamierzam kupić nawilżacz, bo mam wszędzie wilgotność na poziomie 45-50. Nic się nie skrapla, nie wiem - może ta wilgoć jest gdzieś poza mieszkaniem, w szczelinach - cholera wie.

Mam blachodachówkę>papa>pełne deskowanie>szczelina/dystans 2cm>styropian 2cm>20-22 cm piany zamknętokomorowej. Pisałem w innym wątku o moich doświadczeniach jakie przeprowadziłem w domowych warunkach, stosując pianę, styro, wełne i isoboster - padło na pianę ;)