pepe2009 28.03.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Witam! Niedługo rozpoczynam budowę domu,niestety nie jest to wymarzona lokalizacja ale nie tragiczna: -działka odsunięta od osi jezdni 17.0 m (droga ma 7m szerokości-jest to droga główna o średnio-dużym natężeniu ruchu z nową nawierzchnią),dom odsunięty od środka jezdni 22 metry. -prędkość dopuszczalna 60km/h (moja działka to ostatnia w ter zab,poza terenem dopuszczalna 70km/h ale pewnie będzie więcej) Chcę maksymalnie zabezpieczyć się przed hałasem już na początku,co powinienem zrobić(inna lokalizacja nie wchodzi w grę ). Pozstanowiłem,że: -buduję z silikatów 24cm -okna w większości fix z szybą dźwiękochłonną (Rw36dB) -wentylacja mechaniczna -ogrodzenie frontowe murowane o wys 2m -dom (niestety) piętrowy,ale sypialnie główne od strony ogrodu Docieplenie styropianem choć zastanawiam się nad wełną ale nie wiem czy ma duży sens jeśli chodzi o akustykę Będe wdzięczny za podpowiedzi co można jeszcze zrobić,wydaje mi się,że dzięki temu co napisałem powyżej mieszkanie nie będzie uciązliwe i przy zamkniętych oknach będzie cisza w domu(może ktoś już zastosował podobne rozwiązania?).Pozdrawiam... P.S Forum przeglądam kilka lat , nie znalazłem podobnego tematu więc założyłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.03.2010 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Coś podobnego już czytałem kiedyś... Nasadzenia z szybko rosnącej zieleni.Rów się kopie od strony drogi.Dokładnie nie pamiętam, ale ma to jakiś decydujący wpływ. Ten rów i nasadzenie.Wtedy chyba chodziło o torowisko i przelatujące pociągi...Spora dyskusja była... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 28.03.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Mogę napisać jedynie, że wełna nie ma tutaj sensu jeśli bierzesz ją pod uwagę jedynie dla zmniejszenia hałasu. Silikaty sobie spokojnie poradzą. Ja mam dom niedaleko torów kolejowych i w środku bardzo rzadko coś słychać. Oczywiście pozostaje jeszcze problem grillowania, ponieważ na zewnątrz oczywiście nic nie stłumi hałasu do 0. Chociaż w sumie do wielu rzeczy można się przyzwyczaić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 28.03.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Największy problem to nie ściana tylko okna i przez nie wlatuje najwięcej hałasu. I dokuczliwy hałas jest w lecie kiedy to okna się na noc uchyla. Ja mam drogę oddalona o jakieś 40m od domu i niestety hałas słychać, w dzień może to tak nie przeszkadza jak w nocy, najbardziej słychać miejskie autobusy. Ja będę zakładał na okna rolety mam nadzieje ze troszkę hałas stłumią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe2009 01.04.2010 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 Ja mam dom niedaleko torów kolejowych i w środku bardzo rzadko coś słychać Tory mam jakieś 350m dalej ale obecnie też w takiej odległości i zupełnie mi to nie przeszkadza.. dokuczliwy hałas jest w lecie kiedy to okna się na noc uchyla dlatego myśle o rekuperacji aby tych okien na noc nie uchylać,będzie pełne piętro ze stropem lanym nad nim więc nie powinno być gorąco tak jak w domach z poddaszem użytkowym Nie mam wśród znajomych nikogo kto mieszka w takiej odległości więc nie wiem czy przy ZAMKNIĘTYCH oknach(głównie chodzi mi o stronę od ogrodu)hałas będzie słyszalny...wydaje mi się,że raczej nie zwłaszcza jeśli będe okna dźwiękoszczelne....pozdr. i dziękuję za rady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts