jareko 28.03.2010 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Przymierzam się więc coraz więcej mam dylematówOpis sytuacji. W ostrej granicy sąsiad ma budynki gospodarcze. Na 99% wiem, że dostanę zgodę na doklejenia się z planowanym domem.Szukam pomysłów jak ocieplić ścianę na styku z budynkiem sąsiada. Niby proste, wstawiam między dwa budynki styropian i gotowe. Gotowe ale... ale wielce prawdopodobne, że za kilka lat budynki sąsiada znikną i albo wybuduje on tam coś nowego albo nic. Myślałem o ścianie 3W w tym miejscu ale generuje to niepotrzebnie dodatkowe koszty. No i jak zabezpieczyć boki tego ocieplenia? Trzeba by jakąś dylatację zrobić, ba !!! nawet musi sie ona pojawić. Może jakieś podpowiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 28.03.2010 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Ja bym się tak bardzo nie martwił. dałbym tylko styropian. Jeżeli będzie stawiał nowy budynek to styropian będzie dylatacją. Jeżeli nic nie będzie stawiał , to wtedy zrobisz normalne docieplenie, i tak będziesz wtedy ty robił elewację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 28.03.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Ha, mam ten sam dylemat Na dokładkę budynek gospodarczy sąsiada stoi tuż przy płocie, a płot budował sąsiad więc zapewne ściana jego budynku stoi kilka-(naście) cm od właściwej granicy działek. Z obecnym sąsiadem bez problemu się dogadam w sprawie "przyklejenia" ściany mojego budynku do ściany jego budynku, ale trzeba się liczyć z tym, że kiedyś sąsiednia posesja będzie sprzedana i nie wiadomo jak przyzszły właściciel potraktuje fakt isnienia kilku-(nastu) centymetrów grubości mojej ściany na jego terenie Mój pomysł jest taki, aby od strony sąsiada wybudować ścianę jednowarstwową pozostawiając kilkanaście cm przestrzeni po rozebranym płocie. Elewacje prostopadłe do płotu wykonać w technologii 2W i "przedłużyć" płytami ocieplenia tak aby stykały się z budynkiem gospodarczym sąsiada. Między ścianami powstanie pustka powietrzna. Oczywiście u góry "wspólnej" ściany trzeba będzie wykonać odpowiedni gzyms i obróbki blacharskie aby "zamknąć" wspomnianą pustkę powietrzną. W razie rozbórki przez ewentualnego przyszłego sąsiada swojego budynku gospodarczego wspomniane styropianowe "przedłużki" elewacji będę mógł usunąć, a odkrytą ścianę jednowarstwową otynkować. W ten sposób mam nadzieję uniknąć ewntualnego procesowania się o miedzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.03.2010 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 pomysł nawet nawet ale wtedy mam jedna ścianę o wiele zimniejsza od reszty. W moim wypadku jest o tyle dobrze ze sąsiada chałupa jest idealnie w linii dzielącej obie działki. Jak to wykonać to już nawet wiem ale ciągle trapi mnie myśl że znajdą się miejsca przez które jakaś franca dostanie się miedzy dwa domy i zacznie zżerać mi ocieplenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 28.03.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 metalowa siatka od czoła zatopiona w kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 29.03.2010 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 pomysł nawet nawet ale wtedy mam jedna ścianę o wiele zimniejsza od reszty. W moim wypadku jest o tyle dobrze ze sąsiada chałupa jest idealnie w linii dzielącej obie działki. Jak to wykonać to już nawet wiem ale ciągle trapi mnie myśl że znajdą się miejsca przez które jakaś franca dostanie się miedzy dwa domy i zacznie zżerać mi ocieplenie A może zamknąć przestrzeń po bokach, wsypać ekofiber i potem zamknąć od góry? Tego nic nie zje. A jak sąsiad wyburzy, to wtedy trudno... da sie zwykłe ocieplenie ze styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.03.2010 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 A może tak:- wybudowanie ściany możliwie najbliżej obecnego obiektu,- zabudowanie jak najszczelniejsze powstałej dylatacji,- ocieplenie tej ściany od wewnątrz, (ja bym ocieplił 5cm multiporem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 29.03.2010 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Szukam pomysłów jak ocieplić ścianę na styku z budynkiem sąsiada. Niby proste, wstawiam między dwa budynki styropian i gotowe. i tak zrobić nawet gdybyś tam upchnął gotową elewację, to pewnie dzięki niedopływowi światła, był by inny proces starzenia się elewacji i potem po rozbiórce, było by kompletne malowanie , nie wspominając iż i pewnie uszkodzenia porozbiórkowe byłyby na elewacji.. w przyszłości jak zabudowa sąsiedzka zniknie to zrobisz tam normalną elewację i całość przemalujesz aby wyrównać kolor i od razu dom odświeżyć z zewnątrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.03.2010 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 dzięki za podpowiedziChyba ostatecznie będzie tak:- do ściany sąsiada dociśnięty styropian- w trakcie murowania kolejnych warstw ściany od razu będę go przyklejał pianą- po bokach siatka stalowa - nie pomyślałem żeby tak zabezpieczyć się przed różnymi żyjątkamiJeszcze raz dziękuje za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.03.2010 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Tak mi sie nasunęło Wcale nie musi być styropian na całej powierzchni tej ściany. Tak na dobra sprawę, wystarczy tylko po obwodzie i solidne "uszczelnienie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.03.2010 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 obawiam sie, ze w 10-15 cm styropianu jednak powietrze bedzie cyrkulowac i cale ocieplenie nie bedzie warte funta kłaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts