bobasxxx 28.03.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Witam,mam następujący problem, otóż: w projekcie mam kominy biegnące przy ścianie, co powoduje że "wyłażą w głąb pomieszczeń" http://i42.tinypic.com/i6fr75.gif Jeden to komin składający się z dwóch kanałów wentylacyjnych (w kuchni), a drugi to dwa kanały wentylacyjne oraz jeden dymowy od kominka (salon). Chciałbym je przesunąć tak aby biegły wewnątrz ściany... Co zaoszczędziło by mi dużo miejsca. Ściana będzie budowana z Porothermu 25 P+W, w kuchni będą to dwa kanały z pustaków wentylacyjnych, a w salonie komin od dołu budowany z cegły pełnej. Problem tkwi w tym jak wylać wieniec na ściance kolankowej i jak położyć murłaty w miejscach przechodzenia kominów. Słyszałem że nie bardzo można przerywać wieńce... [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 28.03.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Ja mam już prawie SSZGdybym dziś zaczynał budowę to z cegły budowałbym kanały kominów dymnych, a cała reszta to rury wentylacyjne PCV i nikt by mnie nie przekonał do innego rozwiązania- no chyba że jest jeszcze coś tańsze.Miałbym około 5 tys w kieszeni, a tak poszło się jeb...ć na murowane z cegły kanały wentylacyjne bo takie było widzimisie wizjonerskiej projektantki.W porę się zorientowałem i nie wybudowałem kanałów z pomieszczeń na poddaszu- uratowałem jakieś 3,5 tys zł.I jeszcze ile miejsca uratowałem na którym tobie również zależy.ZASTANÓW SIĘ nad tym co napisałem.Wentylacyjny służy tylko do odprowadzania zużytego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 28.03.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 PliP, a jak rozwiązałeś wentylację na poddaszu? Ja mam w projekcie kanały wentylacyjne w ścianach, z pustaków wentylacyjnych. Czy takie rozwiązanie byłoby droższe od tego z rurami pcv, o którym piszesz? Myślałam, że takie rury to raczej do wentylacji mechanicznej się nadają I gdzie je ewentualnie umieścić, schować? Na poddaszu można poprowadzić z sufitu przez strych, a jak na parterze?[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 28.03.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Plip żaden kominiarz nie odbierze komina wentylacyjnegoz PVC. A dla nich to są prawdziwe kominy, które mają spełniać określone w przepisach wymogi.1 mb pustaków wentylacyjnych to około 40 zł.bobasKominy wentylacyjne mogą zaczynać się na górze ścianywięc nie trzeba ich prowadzić od dołu. U Ciebie łatwo je wbudować w ścianę. Z kominem w salonie jest rzeczywiście problem.Kominy rzadko buduje się w ścianie zewnętrznej, ponieważwymagałyby wtedy dobrego ocieplenia. Komin ten będziewymagał wyczystki więc musi iść od dołu. Od dołu też dlatego,że będzie ciężki. Najlepiej żeby miał swoją stopę fundamentową.Ponieważ nie będzie to otwarty kominek, dlatego temperatura spalin będzie niska. Czyli myślę, że prędzej czy później będzieszjakąś rurę do niego wkładał. Czy nie lepiej od razu systemowy?Mało sobie wyobrażam, że murłata może być nieciągła. A jeszczechyba nie powinna stykać się z kominem. Myślę, że jeszcze są jakieś problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 28.03.2010 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Ja u siebie nie mam reku tylko wszędzie grawitacja, a raczej rozszczelnienie okna. Na poddaszu zamontuję kratkę w ściance działowej i wyprowadzę rurką do góry ponad dach. Są do tego specjalne kominki. Można to też zrobić samemu za pomocą taśmy do obróbki komina - Mam blachodachówkę.Jeśli chodzi o parter to:Kratkę dajesz przy suficie i:i wyprowadzasz kolankiem do góry przed poddasze i ponad dach.Tego nie budujesz tak jak komina od samego dołu. Baaa pod komin musisz mieć normalnie fundament. Ja u siebie mam te mega fundamenty pod kominy. Kominy, które zredukowałem tylko w 50%.Na poddaszu możesz sobie zabudować płytą KG albo wkomponować w ściankę działową. Przewody są okrągłe lub tez prostokątne, kwadratowe- jest tego masa.Na dachu masz takie coś: http://allegro.pl/listing/search.php?sg=0&string=wentylacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 28.03.2010 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 żaden kominiarz nie odbierze komina wentylacyjnego z PVC. Potwierdzam samm to co napisałeś, a dokładniej wszystko zależy od kominiarza niestety. Jak będzie chciał to i murowanego ci nie odbierze. Co ma zresztą piernik do wiatraka?? Tutaj są informacje, które mówią że kanały wentylacyjne mogą być z PCV. http://www.muratordom.pl/eksperci_instalacje/odpowiedz/z-czego-wykonac-instalacje-wentylacyjna_,5625,13-0.htm http://www.chlodnictwoiklimatyzacja.pl/index.php/artykuly/103-wydanie-52008/680-z-czego-wykonac-i-jak-dobrac-przewody-wentylacyjne?.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 28.03.2010 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Plip nie ma takiej możliwości, żeby dobrze zrobionego kominakominiarz nie odebrał. Znalazłem stronę na tym samym forum co Ty http://www.muratordom.pl/eksperci_instalacje/odpowiedz/material-na-kanal-wentylacyjny,1108,13-0.htm Wyraźnie pisze tam, że komin musi być wykonany z materiałów niepalnych. Do wentylacji mechanicznej to się nie odnosi. Ja uważam, że lepiej dokładnie sprawdzić niż potem stanąć przedproblemem jak kominiarza zmusić, żeby odebrał nam kominy. Ale na pewno nie nazwę nikogo głupcem jeżeli sobie zrobi kominywentylacyjne z PVC. Tak sobie myślę, że w razie pożaru ogień takimi kominami na poddaszesię ekspresowo przeniesie. Łączę pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dj80 28.03.2010 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Plip żaden kominiarz nie odbierze komina wentylacyjnego z PVC. A dla nich to są prawdziwe kominy, które mają spełniać określone w przepisach wymogi. Proszę Cię, jaki odbiór... U mnie odbiór kominiarski to była jedna wielka fikcja. Pakowałek ciężką kasę w duży wyłaz dachowy + stopnie i ławę kominiarską, co by kominiarz nie marudziłl, a on mi komin oglądał z... zewnątrz budynku, z poziomu gruntu. Jego największym problemem było jak tu nie ubrudzić wylizanych pantofelków w mojej glinie. W kotłowni nie mam kratki wentylacyjnej (piec z zamkniętą komorą + anemostat wywiewny do reku), stanowczo stwierdził, że kratka jest potrzebna. Ponieważ mam komin wentylacyjny 4 kanałowy, z czego 2 kanały nie są obecnie wykorzystywane, zadeklarowałem, że otwór wybiję. I to załatwiło sprawę, 2 papierki dostałem od ręki. Oczywiście za każdy 75 zł i było po sprawie. Kominem do pieca się nie martwię (wkład z kwasówki), to do komina do kominka mógłby przynajmniej dziad zajrzeć. Ale on tylko spojrzał, że systemowy i mówi, że na pewno jest ok. Tak jakby takiego komina nie dało się spierdzielić. Pozdr DJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.03.2010 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Miałbym około 5 tys w kieszeni, a tak poszło się jeb...ć na murowane z cegły kanały wentylacyjne bo takie było widzimisie wizjonerskiej projektantki. W porę się zorientowałem i nie wybudowałem kanałów z pomieszczeń na poddaszu- uratowałem jakieś 3,5 tys zł. Jakim cudem te kominy az tyle kosztowały ? Całośc w klinkierze czy jak ? Mam wszystkie kominy murowane. Sztuk 3 kanałow nie pamietam w sumie to pewnie ze 12, koszt 2500cegły (płaciłem cos ~50gr/sztuke) pełnej murownie w ramach parteru bez dopłat. Ocieplenie i wykonczenie pewnie mniej niz 800zł wyszło. 3 lata temu. Co do plastików to odradzam. Wiejej leje itd. Żeby nie było rozbódowałem i troche przerobiłem dom i zrobiłem wentylacja przez rury wyprowadzoną w ścianie, kominiarz doradzał, nie polecam. Co komin to komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 29.03.2010 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Nie polecam kanałów wentylacyjnych z PCV. Sam mam takie w dwóch miejscach. Niestety, mimo zastosowania otuliny z pianki oraz ocieplanych kominków wentylacyjnych, w czasie mrozów z kratek leci skroplona para wodna. Strych mam nieocieplony, pewnie dlatego się skrapla. Natomiast ciąg w tych kanałach jest nie gorszy jak w pozostałych, murowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tqlis 29.03.2010 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Moja dobra rada, to nic nie przsuwaj. Ile raptem zaoszczedzisz miejsca?Komin na zewnatrz = kłopot. Rob systemowe i zgodnie z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxxx 29.03.2010 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Sprawa jest troszkę bardziej skomplikowana niż by się mogło wydawać, bo nie wylałem aż tak szerokiej ławy żeby ten komin od kominka się zmieścił... Czy ewentualnie można dolać kawałek do już istniejącej ławy, wiąże się to z wykopem około 2 metrów żeby się do niej dostać, bo fundamenty już są zasypane, czy komin może powstać na posadzce na gruncie w salonie....? Dołączam link ze zdjęciami już realizowanego projektu innych inwestorów. Na zdjęciach ASI widać ten właśnie komin biegnący w ścianie, z przerwanym wieńcem i murłatą, mam rozumieć że to jest ewidentny błąd ??? http://pprojekt.pl/projekt216-tereska__112_7_m,opinie.html?t=472 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.03.2010 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Buduj kominy w cąłości z cegły pełnej. Wieńce puścisz przez komin. Jenyny problem jaki moze sie z czasem pojawiać to rysa wzdłuż wieńca na ścianie od gorącego komina kominka. Możesz spróbowac wsadzić w obudowe z cegły jakies kamionki , żelbetem dojachać doc egły pełnej. Masz pogrubienie na ścianie fundamntowej pod komin? Zwykły z cegły bedzie miał 40cm a taki z rura pewnie z 50cm potrzebuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxxx 29.03.2010 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Tak pogrubienie jest, jest to dokładnie 38 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 29.03.2010 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 olej kominy i zrób WM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 29.03.2010 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Podobno kominy z cegły ze względu na wymiary cegły (6x12x24)mają wymiary otworu 14x14 a dalej 14x27 dalej 27x27.Jeżeli chociaż jeden bok będzie miał 14 cm to w przyszłościnie wsadzisz tam żadnej odpowiedniej rury. No może owalne. Co radzi Tobie kierownik budowy? Trochę chyba za nisko na tym zdjęciu jest ten czopuch?A gdzie wyczystka? Szkoda, że tam koło tego komina nie da sięzrobić takiej około 10-cio metrowej piwniczki. Miejsce na czopuchby było no i piwniczkę fajnie jest mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxxx 29.03.2010 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Obawiam się że patrzyłeś nie na te zdjęcia, chodziło mi o szóste zdjęcie Asi, a nie Moniki... Mój kierownik budowy widnieje tylko na papierze i nie zagląda na budowę, a wszelkie niejasności omawiam z głównym majstrem. A jeśli on ma jakieś wątpliwości to dopiero wtedy dzwonię do kierownika. Majster twierdzi że będzie dobrze ale to stwierdzenie jakoś mnie nie przekonuje, więc chciałbym się Was poradzić. W projekcie murłaty kończą się tuż przed kominami, są kotwione do wieńców więc jeśli przy samym kominie będą zamocowane, to nie muszą chyba zachować ciągłości w całej linii. Problem tkwi właśnie we wieńcu, jak go wylać żeby był ciągły. Może właśnie tak jak pisał "jajmar" ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 29.03.2010 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Jakim cudem te kominy az tyle kosztowały ? Całośc w klinkierze czy jak ? Mam wszystkie kominy murowane. Sztuk 3 kanałow nie pamietam w sumie to pewnie ze 12, koszt 2500cegły (płaciłem cos ~50gr/sztuke) pełnej murownie w ramach parteru bez dopłat. Ocieplenie i wykonczenie pewnie mniej niz 800zł wyszło. 3 lata temu. Miałem w projekcie 2 kominy: - 1. szescikanałowy w tym jeden dymny - 2. pięciokanałowy w tym jeden dymny Wysokość kominów 9 metrów- nieco ponad kalenicę Materiały: Razem coś około 5 tyś sztuk cegieł pełnych x 1 zł = 5 tys zł. Wymurowanie kominów 1 zł za cegłę = 5 tys zł Klinkier coś około 700 sztuk (pełna po 6 zł, perforowana po 4 zł) średnio 5 zł = 3,5 tys zł + położenie klinkieru 3 zł/sztukę = 2100 Zaprawa do klinkieru: około 600 zł Razem: 16,2 tyś Nie policzyłem zaprawy do murowania zwykłej cegły. Ostatecznie zrobiłem 2 kominy każdy 3 kanałowy w tym po 1 dymnym. Dziś, czyli pół roku później zrobiłbym tylko dymne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 29.03.2010 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Wyraźnie pisze tam, że komin musi być wykonany z materiałów niepalnych. Do wentylacji mechanicznej to się nie odnosi. Ja uważam, że lepiej dokładnie sprawdzić niż potem stanąć przed problemem jak kominiarza zmusić, żeby odebrał nam kominy. No to zrobiłbym z stalowej rury z blachy nierdzewki, ocieplił watą i obrobił płytą KG Kilkakrotnie taniej niż z cegły czy też systemowy komin. Wyżej nie doliczyłem jeszcze dodatkowego zbrojenia ławy, betony i bloczków fundamentowych na ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 29.03.2010 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Plip żaden kominiarz nie odbierze komina wentylacyjnego z PVC. A dla nich to są prawdziwe kominy, które mają spełniać określone w przepisach wymogi. Proszę Cię, jaki odbiór... U mnie odbiór kominiarski to była jedna wielka fikcja. Trzeba było brać normalnego kominiarza, a nie takiego polecanego co to urobiony przez wszystkich "a wie pan, wprowadzać się trzeba, papier potrzebny jest"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts