Alanta 16.01.2002 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2002 Uff, beton brałam z wytwórni, szczególnie że ławy, ściany fund. i strop mam żelbetowe monolityczne, tylko do nadproży kręcili na budowie. Podając tamtą zasadę miałam na myśli to, że beton powinien mieć jak najbardziej gęstą konsystencję (mało wody, oczywiście na tyle, aby dało się go ułożyć i zawibrować), a potem powinien być stale polewany wodą, aby nie dopuścić do przerwania wiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.01.2003 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2003 w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi 11.01.2003 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2003 Opal !!Co Ty dzisiaj wypiłeś , że podnosisz stare tematy " w górę " ?Zibi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.01.2003 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2003 Nie, dzisiaj nie piłam (bo ja dziewczynka jestem tak w ogóle ) Ale wyciągam stare wątki, bo ktoś szukał. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi 11.01.2003 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2003 Cześć OpalTy jesteś diewczynka tak w ogóle czy tylko w szczególe.Zibi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.01.2003 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2003 I w ogóle, i w szczególe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.01.2003 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2003 kto szukał ? znowu ? no, nie !!!:sad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi 11.01.2003 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2003 Mówią Szukajcie a znajdziecie - szczególnie w tą karnawałową sobotęDo zabawy , do tańca !!! Zibi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.01.2003 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2003 Dlaczego się smucisz? Przecież sezon się niedługo zaczyna i muszą się ludziska dowiedzieć, jak zrobić dobrze fundamenty. Masz problem,czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.01.2003 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2003 achaaaaa, nikt nie szuka, tylko wiosna idzie tera sie radujeee ! :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi 11.01.2003 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2003 OpalNie smucę się - jest karnawał i trzeba się śmiać i bawić .Na wiosnę zaczynam budowę i to mnie trochę przeraża . Ale spokoWy sobie poradziliście , to myślę , że ja też. zibi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.01.2003 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2003 To nie do Ciebie było, tylko anonima. Ty to widać,że radosny gość jesteś i poradzisz sobie.NA PEWNO!!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 11.01.2003 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2003 Ja szukałem Opal dzięki po raz wtóry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.01.2003 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Analizowałem różne wątki na forum Muratora odnosnie fundamentów. Na początku też miałem wrażenie że metoda lania fundamentów w ziemi (bez szalunku) jest nie zalecana. Ja tak zrobiłem - wykopy pod fundamenty w gruncie na szerokość ław fundamentowych jak w projekcie (50-60cm), to wszystko zazbrojone i zalane B15 z gruchy z pompą do poziomu gruntu. Na to ułożyliśmy nad gruntem 5 warstw bloczków betonowych. Z tego dwie warrstwy bedą zasypane tworząc "przedłużenie fundamentu" bo zamierzam podwyższyć teren a trzy to będzie cokół. No i teraz pytanie - jak i czy to izolować i ocieplać. Planowałm pomalować bloczki dysperbitem 2x od wewnątrz i zewnątrz i tyle (czy od wewnątrz też się izoluje). Czy należy też odkopywać zalany w ziemi szeroki fundament i też izolować/ocieplać? Czy ktoś miał taki dylemat? Prosze o podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek r 28.01.2003 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 nie wiem, bo budowlańcem nie jestem, ale znam z opowieści sytuacje gdzie inspektor nadzoru kazał rozbierać fundamenty tylko dlatego, ze były zalewane w gruncie. ponoć jest tak że "mleczko cementowe" zamiast spajać kruszywa wsiąka w glebe i beton traci swą wytrzymałośc. wszystko uzależnione jest zapewne od spójności podłoża. jaka jest prawda nie wiem, ale sam jak robiłem to wykonywałem szalunki. do tej pory nie mam problemu i śpię spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 28.01.2003 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Anonimowy - nie izolujesz ławy fundamentowej czyli jak to nazwałeś "zalany w ziemi szeroki fundament" tylko izolujesz ścianę fundamentową na jej całej wysokości tj, u Ciebie 5 warstw bloczków. Dysperbit to mało, pomyśl o styropianie. Jote R - jest prosty sposób, aby ławy w gruncie się udały. Jeśli tak boisz się że mleczko cementowe wypłynie z betonu w ziemię, musisz wyłożyć wykopy w ziemi folią budowalną. Jest super. Polecam. Sprawdzone. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek r 28.01.2003 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 On 2003-01-28 09:06, kodi_gdynia wrote: Anonimowy - nie izolujesz ławy fundamentowej czyli jak to nazwałeś "zalany w ziemi szeroki fundament" tylko izolujesz ścianę fundamentową na jej całej wysokości tj, u Ciebie 5 warstw bloczków. Dysperbit to mało, pomyśl o styropianie. Jote R - jest prosty sposób, aby ławy w gruncie się udały. Jeśli tak boisz się że mleczko cementowe wypłynie z betonu w ziemię, musisz wyłożyć wykopy w ziemi folią budowalną. Jest super. Polecam. Sprawdzone. Pozdrawiam za późno. o fundamentach już dawno zapomniałe, a robiłem je tradycyjnie. u mnie grunt był tak niejednorodny że nie było możliwości nawet z folią budowlana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 28.01.2003 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 ok. rozumiem, że jest za późno, ale nie mogę się zgodzić z opinią, iż fundamenty bez deskowania bezpośrednio w gruncie to coś złego, co nie ma szans na powodzenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARETE 28.01.2003 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Ja planuję zrobić ławę fundamentową wylewaną w gruncie (wykop wyłożony folią) a ściany fundamentowe wymurować z polnego kamienia łupanego - nie trzeba go izolować przeciwwilgociowo, bo kamień w niewielkim stopniu podsącza wodę. Jeśli chodzi o izolację cieplną, to dam albo od środka, albo w ogóle z niej zrezygnuję (oczywiście pod podłogą na gruncie będzie styropian).Poza tym takie ściany fundamentowe ładnie wyglądają i nie trzeba ich już w żaden sposób wykańczać. No i stare domy na nich stawiane stoją do dziś...Czy ktoś z Was robił takie fundamenty - czy to się sprawdza (czy np. nie są zbyt zimne?). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.01.2003 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2003 On 2003-01-28 09:06, kodi_gdynia wrote: Anonimowy - nie izolujesz ławy fundamentowej czyli jak to nazwałeś "zalany w ziemi szeroki fundament" tylko izolujesz ścianę fundamentową na jej całej wysokości tj, u Ciebie 5 warstw bloczków. Dysperbit to mało, pomyśl o styropianie. Jote R - jest prosty sposób, aby ławy w gruncie się udały. Jeśli tak boisz się że mleczko cementowe wypłynie z betonu w ziemię, musisz wyłożyć wykopy w ziemi folią budowalną. Jest super. Polecam. Sprawdzone. Pozdrawiam Do Kodi-Gdynia od Anonimowy. Dzięki za informacje. Troche sie uspokoiłem. Tak tez zamierzałem zrobić - dysperbit + 5cm styropianu FS20 z zewnątrz bloczków. Pytanie 1 - czy malować dysperbitem 2x bloczki również od strony wewnętrznej budynku, tam gdzie bedzie zagęszczony piasek? Pytanie 2 - czym zabezpiecza sie styropian przyklejony do bloczków od zewnątrz? Tam gdzie cokół to nie problem ale ta częśc która będzie przykryta w ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts