kodi_gdynia 30.01.2003 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Anonimie"Pytanie 1 - czy malować dysperbitem 2x bloczki również od strony wewnętrznej budynku, tam gdzie bedzie zagęszczony piasek?"Powiem tak - ja nie smarowałem od wewnątrz z jednego prostego powodu. Na mojej działce poziom wód gruntowych jest bardzo nisko, więc bęton nie będzie jej podciągał od dołu. Smarowałem z zew., aby uchronić ścianę fundamentową przed wodą opadową. Pytanie 2 - czym zabezpiecza sie styropian przyklejony do bloczków od zewnątrz? Tam gdzie cokół to nie problem ale ta częśc która będzie przykryta w ziemi?Po posmarowaniu Dysperbitem i przyklejeniu styropianiu, nakleiłem siatkę podtynkową. Tą część, która jest przysypana ziemią również przesmarowałem 2 razy dysperbitem. Część, która wystaje ponad grunt będzie obłożona płytkami /tzw. cokół/Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.01.2003 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 On 2003-01-30 08:52, kodi_gdynia wrote: Anonimie "Pytanie 1 - czy malować dysperbitem 2x bloczki również od strony wewnętrznej budynku, tam gdzie bedzie zagęszczony piasek?" Powiem tak - ja nie smarowałem od wewnątrz z jednego prostego powodu. Na mojej działce poziom wód gruntowych jest bardzo nisko, więc bęton nie będzie jej podciągał od dołu. Smarowałem z zew., aby uchronić ścianę fundamentową przed wodą opadową. Pytanie 2 - czym zabezpiecza sie styropian przyklejony do bloczków od zewnątrz? Tam gdzie cokół to nie problem ale ta częśc która będzie przykryta w ziemi? Po posmarowaniu Dysperbitem i przyklejeniu styropianiu, nakleiłem siatkę podtynkową. Tą część, która jest przysypana ziemią również przesmarowałem 2 razy dysperbitem. Część, która wystaje ponad grunt będzie obłożona płytkami /tzw. cokół/ Pozdrawiam Dzięki Kodi. Na razie miałem tyle pytań co fundamentów które zrobiłem późna jesienią. Na wiosnę chcę ruszyć z budową i wtedy sie zacznie... Pozdrawiam, Anonim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jalokim 31.01.2003 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2003 Fundamenty w ziemii jak najbardziej za. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.04.2003 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Jakim klejem przykleić styropian na dysperbit ??. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zerobud 02.04.2003 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Jestem przeciwnikiem lania betonu bezposrednio w ziemie, lawa to jeden z najwazniejszych elementow domu i musi byc wykonana bardzo porzadnie. Lanie bezposrednio to przejscie zaczynu do gruntu i oslabienie betonu a lanie w folie to utrudnione odparowywanie a potem (po zasypaniu) 'zaparzanie sie' law pod folia. Ale nie chce sie z nikim sprzeczac na ten temat, ja bedel robil deskowanie, bo: 1) tak jak ktos slusznie napisal powyzej deski i tak trzeba miec, 2) to co wydam na wykonanie deskowania musialbym wydac na pompe do betonu. No i spie spokojnie jak nagle przyjdzie ulewa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.02.2004 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 warto pamiętać(dla wszystkich ,którzy mają watpliwości), że woda dla betonu to tak jak nektar dla pszczół. Tak więc patrząc tylko z punktu wytrzymałości, rys skurczowych itp taka folia to super sprawa. W pełni popieram, ketiso bo banialuki pisane w gazetach tylko robia dyletantom wode z mózgu jednak czemu w ziemi beton miałby miec rysy skurczowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 11.02.2004 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 tez sie zastanawiam nad fundamentami w grunt tylko czy lac wszystko od razu czy zrobic najpierw lawe a dopiero na to lac sciany? bo chyba najlepiej tak ze na dno polozyc zbrojenie na jakis ceglach czy czyms takim zeby sie nie stylklao z ziemia i na to zalac beton do poziomu gruntu a moze juz cala wysokosc? caly wykop chcialem wylozyc folia zeby fundament nei naciagla wilgoci. I beton klasy 20 co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 11.02.2004 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Ja będę lał prostu z gruchy w grunt (gliniasty-więc chyba zrezygnuję z folii) na głębokość 45cm z B-15. W projekcie jest 10 chudego + 35 B-15. Mam budynek parterowy i uważam, że będzie ok. Do tego zamierzam podwyższyć trochę zbrojenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 12.02.2004 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 część ław fundamentowych lałem prosto w grunt, ponieważ u mnie to sama glina i nie było niebezpieczeństwa "ucieczki" zaczynu cementowego. Chociaż gdybym miał inny grunt, to zastosowałbym folię i również lał w grunt. Część ław miałem jednak wystających ponad poziom gruntu (do późniejszego obsypania) i musiałem zrobić deskowanie. Gdyby nie to - całość lał bym w grunt. Polecam jednak beton min. B-20, a nie jak ktoś wcześniej pisał B-15. Różnica w cenie nie jest wielka (ja miałem w tej samej cenie), a śpię spokojniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.02.2004 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2004 ja swoje ławy lałem prosto w grunt (glina) budynek parterowy, stoi trzeci rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alice 12.03.2004 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 CześćNam kierownik budowy zaproponował ostatnio, co by wylać same ławy fundamentowe (zbrojone) bez szalowania - wysokość 40 cm prosto w wykop (szerokość 60 cm). Na to dać izolację poziomą (np. podwójna papa na lepiku) i ścianę fundamentową murowaną z bloczków betonowych (w naszym przypadku 7-8 warstw) i wieniec zbrojony. Też gryziemy się z myślami, czy beton z ław nie wycieknie. Kiero uważa, że nie i raczej jest przeciwny foli . Twierdzi, że można w ostateczności zrobić chudziaka. Teoretycznie w projekcie mamy chudziaka 10 cm i ławę 30 cm. Szef uwaźa, że lepiej podwyźszyc o 10 cm ławę niż na dół dawać chudy beton. Jak zauważyłem z lektury postów, ewentualne obawy co do takiego sposobu dotyczą przede wszystkim lania całych fundamentów (ławy + ściany fundamentowe). Jeśli sama ściana jest z bloczków to można ją bez problemu zaizolować wpierw abizolem, a potem styropianem (w tym exstrudowanym). Czekam na wszelkie dalsze wskazówki.PzdrT/W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 12.03.2004 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Też będą mi wylewali cały funadment w gruncie i na dodatek wrzucą mi w wykop tyle kamienia polnego ile się zmieści. Grunt mam piaszczysty, ale mój murarz nie boi się, że mu wycieknie beton i o żadnej folii w wykopie nie chce słyszeć. Twierdzi, że ten piasek tylko jeszcze wzmocni fundament (ostatecznie właśnie taki żwirek jak w wykopie to podstawowy składnik betonu). Z mojej inicjatywy co najwyżej posypie wykop suchym cementem (wyczytałem gdzieś o tym). Muszę mu zaufać bo robi w tym fachu od 30 lat i ma sprawdzone referencje (rodzina). Zresztą wszyscy chłopi w okolicy tak budują i gdybym zrobił inaczej to by się bardzo dziwili po co wyrzucam pieniądze w błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 13.03.2004 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 ...wrzucą mi w wykop tyle kamienia polnego...folii w wykopie... Kamienie oslabia fundament, bedzie latwiej pekal-pisano juz o tym. Folia zabezpieczy troche przed odsaczaniem betonu, bedzie on mocniejszy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 13.03.2004 02:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 Dzięki Ryszard1 za ostrzeżenie, też o tym czytałem, ale spotkałem też diametralnie inne opinie "FACHOWCÓW" w obu kwestiach poparte dość logicznymi argumentami. Myślę trochę o zafoliowaniu zewnętrznej części na wypadek gdybym później chciał odkopać fundament i dać ocieplenie lub izolację. Jeśli chodzi o pękanie fundamentów rodzynkowych, to dużo zależy od wykonania i rodzaju gruntu. Mój jest niewysadzinowy więc wymagania na fundament są bardzo łagodne. Sam się do tego nie będę zabierał bo na pewno bym coś skopał. Murarz twierdzi, że jego fundament będzie na pewno trwalszy niż z czystego betonu. No bo w końcu te kamienie są z epoki lodowcowej, zbierane po każdej orce z pola i staranie przechowywane w pryzmach właśnie do tego celu od dziesięcioleci. Nie jestem do końca przekonany, że wszystko się uda tak jak to sobie wyobrażam, ale zaryzykuję. Kierownik budowy nie protestuje, nadzorował wiele budów z takimi fundamentami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 13.03.2004 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 Czy przy ławach lanych bezpośrednio w grunt, przy opcji, że nie lejemy chudziaka a całość z betony B-15, należy podłożyć coś pod zbrojenie, aby było w całości zalane betonem? Czy też wystarczy je ułożyć na dnie wykopu i zalać? ja jestem za tym aby je podnieśc o ok. 5-10 cm. Jak wy to robicie?pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 13.03.2004 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 Lałem beton z gruszki (z dodatkiem plastyfikatora) bezpośrednio w grunt gliniasty.Zbrojenia 4x fi12 wsparte na kawałkach gruzu betonowego.Zdjęta spychaczem warstwa humusu 20cm.Głębokość rowu to 70 cm. Dom będzie dodatkowo obsypany ziemią 15cm.Szerokość rowów to 60 cm pod ściany wewnętrzne i 50cm pod zewnętrzne.Po pierwszej wyrównującej poziom warstwie bloczków betonowych (grubość muru 38cm) pierwsza warstwa hydroizolacyjna z grubej folii.Gdybym to robił, teraz po raz drugi, to zmienił bym tylko 2 rzeczy :1. Po ułożeniu zbrojeń na dnie rowów, umocował bym (gwoździemi 6") twardy styropian (wysokości 50cm) do zewnętrznych ścian wykopu w zewnętrznych rowach. Górna krawędź styropianu równo z wykopem.1. Zastosował bym bloczki keramzytobetonowe (wtedy nie mogłem dostać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 13.03.2004 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 Czy przy ławach lanych bezpośrednio w grunt, przy opcji, że nie lejemy chudziaka a całość z betony B-15, należy podłożyć coś pod zbrojenie, aby było w całości zalane betonem? Czy też wystarczy je ułożyć na dnie wykopu i zalać? ja jestem za tym aby je podnieśc o ok. 5-10 cm. Jak wy to robicie? pzdr. Kup podkładki dystansowe, podobno kosztują grosze, sa specjalnie robione do podkładania pod zbrojenie. Dzięki podkładkom otulina betonowa będzie z każdej strony zbrojenia. Ja też tak będę robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts