Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ściana działowa 18cm na piętrze

Recommended Posts

Mam dylemat odnośnie materiału do murowania ścianki działowej na poddaszu. W projekcie jest to 12cm porotherm. Ale w dwóch ściankach jest "niby" schowany słup drewniany podtrzymujący kalenicę. "Niby" bo słup ma 16x16cm a ściana to tylko 12.

Zastanawiam się co zrobić, aby schować ten słup całkowicie w murze.

Jakoś nie mam przekonania do ściany z K-G, więc to odrzucam. Zastanawiam się natomiast na wymurowaniem ściany 18cm - wymiar idealny do schowania słupa.

Powstaje pytanie z czego to murować?

Najchętniej bym to zrobił z silikatów ze względu na akustykę, ale czy waga rzędu 250kg/m2 nie będzie za duża (porotherm 12cm to około 100kg/m2)?

W drugiej kolejności myślę o betonie komórkowym 18cm - tylko tutaj znowu bardzo słaba akustyka - za to lekki, lżejszy od porothermu 12cm.

Mój ostatni typ to porotherm 18,8 - waga tego to 150kg/m2, minusem jest jednak cena - wychodzi najdrożej z tych opcji.

Co o tym myślicie, czy silka będzie za ciężka?, czy BK 18cm słabo tłumi akustycznie?

Ściany będą stać na stropie monolitycznym, żadna z nich nie będzie stała na ścianie nośnej (chodzi o ściany nośne na parterze).

Słupek już stoi więc tutaj możliwości zmiany niema.

Tynk popęka jak się nie zrobi dylatacji drewna od tynku, przy ściance 12cm na taką dylatacje niema miejsca i wtedy na pewno popęka. Przy ścianie 18 cm zostaje mi 1cm na dylatację z każdej strony. Tynk w tym miejscu kładzie się na siatce - z tego co się zorientowałem to nie powinno pękać.

Pytanie tylko z jakiego materiału lepiej te ściany zrobić - a może jeszcze inne sposoby na zamaskowanie słupa?

Co o tym myślicie, czy silka będzie za ciężka?, czy BK 18cm słabo tłumi akustycznie?

nikt Ci na to nie odpowie, ponieważ to zależy od konstrukcji stropu i jego nośności , tak naprawdę konstruktor musiałby to przeliczyć

w 95% to nic się nie stanie z mego doświadczenia

ale

m2 Silki 18 = ok. 240kg

Bk 500 - około 90kg

Ja wszystkie ścianki działowe wewnątrz domu zrobiłem z silki

12 cm. Z każdej strony są blisko 2 cm tynki.

Też myślałem o 18 cm i że będzie to trochę ciężkie.

Moje słupy są wmurowywane w ścianki. Są zrobione tak aby od

jednej strony były ukryte pod tynkiem, a z drugiej strony były

widoczne na równi z tynkiem.

Chciałem mieć kontrolę nad tymi słupami i widzieć

co się z nimi dzieje w przyszłości. Może to głupie. Tynkarze

nie dali najpierw siatki więc szybko popękał tynk. Kazałem

im poprawić no i jak dotychczas są minimalne pęknięcia.

Myślę jednak, że dobrze by było jakiś specjalny tynk z jakimiś

włóknami w tym miejscu kłaść. No i nie wiem jak w przyszłości

wykończę te widoczne strony belek.