Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parapety wewnetrzne jak powinny być osadzone?

Saturn1b

Recommended Posts

Witam wszystkich niedawno miałem wymianę okien w domu wraz z parapetami, chodzi mi oto jak powinny być zamontowane parapety wewnętrzne.

Tzn ekipa która je montowała osadziła je w idealnym poziomie bez żadnego spadku względem środka pomieszczeń.

Jest to dobrze zamontowane czy powinien być jakiś spadek?

Zawsze mi się wydawało że wewnętrzne i zewnętrzne parapety powinny mieć spadek.

Pozdrawiam Adam.

Zawsze mi się wydawało że wewnętrzne i zewnętrzne parapety powinny mieć spadek.

Zewnętrzny - obowiązkowo

Wewnętrzny - wedle życzenia inwestora, rodzaju okien (drewno czy plastik) oraz podłogi. Np. przy panelach daje się parapet poziomo (okna drewniane) lub wręcz "do okna" (PVC). Wszystko zależy od tego, czy woda bardziej zaszkodzi podłodze czy oknu.

PN przestały być obowiązkowe.

to na jakiej podstawie nastepuje odbior nowych inwestycji ?

mieszkania szkoly itp itd

Na podstawie umowy wraz z załącznikami oraz norm branżowych.

Po co ten spadek przy parapecie wewnętrznym? Może odpowiedź na to pytanie uświadomi o sensie takiego rozwiązania w indywidualnym przypadku?

Czy ma się na nim skąd wziąć woda? Jeśli z okien to oznacza, że coś z oknami nie tak, jeśli z podlewania kwiatów (jeśli ktoś tam trzyma kwiaty) to spadek oże więcej zaszkodzić niż pomóc.

PN przestały być obowiązkowe.

to na jakiej podstawie nastepuje odbior nowych inwestycji ?

mieszkania szkoly itp itd

Na podstawie umowy cywilno - prawnej o wykonanie robót budowlanych. W najprostszym przypadku może ona ograniczać się w tym zakresie do wskazania norm. Ale dopóki obie strony się pod tym nie podpiszą, żadne normy nie są dla nich obowiązujące.