Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACH Z TRZCINY

Recommended Posts

Co myślicie o dachu z trzciny? Jeszcze mam możliwość zmiany opcji. Po zliczeniu wszystkich kosztów pokrycia dachu dachówką, można się zastanowić czy trzcina jest rzeczywiście taka droga? Odchodzi deskowanie, papa, rynny, izolacja wełną i blachy. Przy trzcinie firmy podają konkretną cenę i się wie na czym się stoi. No i (tutaj rzecz gustu) trzcina ma swój urok i mi się bardziej podoba.

Mysli ktoś z Was nad taką opcją, a może już ktoś położył taki dach? Chętnie wysłucham opinii. No i namiary na firmy trzciniarskie, bo niektóre, wykonując tylko prace na zachodzie, mają ceny kosmiczne, ale na pewno nie wszystkie.

Moi pradziadkowie mieli taki dach i na pewno ma swój klimat.

Moja ciotka się chwali, że kładła jeszcze taki dach, podobno dobrze zrobiony się "wiąże" z samej trzciny, chociaż dzisiaj techniki mogą być pewnie inne.

Ale nie wiem czy pasuje do współczesnych domów, na pewno nie do każdego.

Ostatnio sporo widzi się karczm przy trasach tak krytych, fajnie nawet wyglądają.

mój znajomy się tym zajmuje, sam kryje i sam materiał robi (kosi, segreguje, suszy), niedawno oglądałem 2-letni dach kryty trzciną na jego domu, mi się podoba, ale to kwestia gustu no i oczywiście projektu, bryły budynku i wykończenia innych detali (u niego akurat dom z bala, dużo kamienia z zewnątrz, ogromna działka poza miastem), cen nie pamiętam, tanie to nie jest, ale na zachodzie nie robi, tylko w całej Polsce, to może kosmosu nie ma, kontakt masz na http://www.strzechart.pl , zadzwoń - zapytaj