Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zaczynamy z Z40

Recommended Posts

• Odpowiedzi 464
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Ja również czekam na dokończenie dziennika. Proszę Lena M opisz i pokaż ukończony Z40, może wnętrza również? W moich zmaganiach budowlanych jest to inspiracją i doświadczeniem.

Kazia 666 a jaki wybrałaś projekt jeśli nie nasz i dlaczego?

pozdrawiam

Witaj, VTS. W rezultacie wybrałam z124. Zależało mi na bezpośrednim przejściu z garażu do hallu, a także na adaptacji pomieszczenia nad garażem i łatwego dostępu do niego. Architekci ze studia z500 zapewniali, że Z124 będzie tańszy w budowie niż przerabianie z40. Obecnie mamy stan surowy zamknięty + ocieplenie ;)

• 3 weeks później...

witam wszystkich

dorwałam sie na chwilę do internetu to i swój dziennik odwiedziłam. Dziekuję za wszystkie wpisy. Obiecuję, że dziennik zostanie uzupełniony jak tylko podpiszemy umowę na internet. Niestety "chwilowo" jestem pozbawiona tego narzędzia i jakoś znoszę rozłąkę, ale jest ciężko.

Postaram się przed gwiazdką uzupełnic zaległości i powklejać kilka zdjęć gotowego domu.

Chwilowo walczymy z tarasem - i tu odpowiedż na pytanie jak planujemy zejście - miało być na boku domu, czyli taras w L, ale jeszcze nie wiemy jak się to skończy. Życie pokaże.

Obiecuję powrót ale na razie zmykam.

Serdeczne GRATULACJE,

doczekaliście się ukończenia i odbioru. Powstał dom piękny, naprawdę b. mi się podoba, jasna elewacja z eleganckim dekorem, łazienka górna słoneczna kolorowa, kuchnia gustowna i funkcjonalna, domyślam się (brak fotek) że reszta wypadła również zadawalająco.

Aż nie chce mi się wierzyć, że zmagania na mojej budowie w końcu będą miały swój finał, oby podobny do Waszego uroczego domku. Ciekawi mnie ciągla jak wypadł Wasz taras "na wysokościach" (taki jak mój).

- dużo radości i szczęścia w nowych progach życzę i

pozdrawiam:)

dziękuję dziękuję

mieszkamy

trochę mamy jeszcze do zrobienia. Przenosimy powoli graty. Efekt jest taki, że część rzeczy mam już w nowym domku a część na starych śmieciach.

Aktualnie zagubiła się karta z aparatu ze zdjęciami z budowy - nasz znaleziony w sierpniu kot pewnej nocy postanowił się nią pobawić - i teraz czekają mnie poszukiwania. Ale powoli wszystko nabiera ostatecznyej formy.

Jak na razie zadowolona jestem z kafli w salonie. Bardzo dobrym pomysłem okazały się jasne kafle - sprawdzają się i nie widać na nich smug od mopa. Super sprawdzają się przy ogrzewaniu podłogowym. Szybko nagrzewa się dzięki kaflom salon i ładnie utrzymuje przyjemną dla nas temperaturę. Ostatnią zaletą jest to, że przy takiej ilości piasku jaką codziennie przynoszą mi do domu codziennie zwierząta, utrzymanie ich w czystości jest proste. Gdybyśmy położyli panele to chyba ubiłabym nasze zwierzęta za codzienne niszczenie podłogi.

Czego bym nie zrobiła po raz drugi?

Na razie rozczarowały mnie jasne fugi w łazience na podłodze. Nie ma mozliwości utrzymać ich w dobrej formie. Już się poddałam i nie przejmuję się ich wyglądem. Przy trójce dzieci, psie i kocie nie mam siły na pucowanie fug.

To takie moje szybkie podsumowanie - Szymon zaczął płakać.

pa

• 2 weeks później...

Hej Lena,

jak urządzanie, meblowanie nowego domu? Daje dużo satysfakcji i radości:wiggle:z pewnością chcesz do świąt wszystko ułożyć i upiększyć. Jesteś dzielna, przy takiej licznej rodzince ze wszystkim nadążyć:rolleyes:. Powodzenia i sił życzę:) no i pochwal się........

Mada znajomy domek na avatarku się widzę pojawił, mnie też się od początku podobał. A taras będziesz miała SUPER, wszyscy się pomieszczą a o to chodzi. Oby do wiosny:bye:

pozdrawiam serdecznie

Hej Lena,

jak urządzanie, meblowanie nowego domu? Daje dużo satysfakcji i radości:wiggle:z pewnością chcesz do świąt wszystko ułożyć i upiększyć. Jesteś dzielna, przy takiej licznej rodzince ze wszystkim nadążyć:rolleyes:. Powodzenia i sił życzę:) no i pochwal się........

Mada znajomy domek na avatarku się widzę pojawił, mnie też się od początku podobał. A taras będziesz miała SUPER, wszyscy się pomieszczą a o to chodzi. Oby do wiosny:bye:

pozdrawiam serdecznie

hej, dom z awatara lekko nieaktualny - muszę zrobić nową fotkę i wrzucić :)

pozdrowionka

• 1 month później...

Witam

Jestem już prawie zdecydowany na zakup projektu Z40. Niestety nigdzie nie widzę zestawienia materiałów, co pomogłoby mi sporządzić kosztorys.

Czy ktoś może ma to zestawienie? Jeśli ktoś tak to uprzejmie proszę o przesłanie na email adrianolsztyn82o2.pl

Ponadto może podzielicie się informacjami ile kosztowały Was poszczególne etapy budowy;)

Pozdrawiam:)

Witam

Jestem już prawie zdecydowany na zakup projektu Z40. Niestety nigdzie nie widzę zestawienia materiałów, co pomogłoby mi sporządzić kosztorys.

Czy ktoś może ma to zestawienie? Jeśli ktoś tak to uprzejmie proszę o przesłanie na email adrianolsztyn82o2.pl

Ponadto może podzielicie się informacjami ile kosztowały Was poszczególne etapy budowy;)

Pozdrawiam:)

Witaj, co prawda zestawienia materiałów nie mam, ale mogę powiedzieć ile wydałam dotychczas na materiały.

Jestem na etapie SSO - dach mam deskowany, pokryty papą i czekamy z pracami co najmniej do marca.

Robocizna - 34 tyś ( jedna ekipa zrobiła całość prac ), materiały 58 tyś co daje nam 92 tysiące. Strop wg. projektu - terriva ( ok 7700 zł pustaki, belki, beton z pompą ), kominy scheidlowskie ( 5148 zł, cena między oryginalnymi schieldlowskimi a innymi polskimi firmami była minimalna, więc wzięłam takie ). Co jeszcze...więźba z deskowaniem ok 9 tyś plus 1,5 tyś papa, stal na zbrojenia - ok 6400...itd. Bloczki fundamentowe i suporeks mogłabym policzyć po fakturach, ale na to potrzebuję czasu. :)

Pozdrawiam

Witaj, co prawda zestawienia materiałów nie mam, ale mogę powiedzieć ile wydałam dotychczas na materiały.

Jestem na etapie SSO - dach mam deskowany, pokryty papą i czekamy z pracami co najmniej do marca.

Robocizna - 34 tyś ( jedna ekipa zrobiła całość prac ), materiały 58 tyś co daje nam 92 tysiące. Strop wg. projektu - terriva ( ok 7700 zł pustaki, belki, beton z pompą ), kominy scheidlowskie ( 5148 zł, cena między oryginalnymi schieldlowskimi a innymi polskimi firmami była minimalna, więc wzięłam takie ). Co jeszcze...więźba z deskowaniem ok 9 tyś plus 1,5 tyś papa, stal na zbrojenia - ok 6400...itd. Bloczki fundamentowe i suporeks mogłabym policzyć po fakturach, ale na to potrzebuję czasu. :)

Pozdrawiam

Serdecznie dziękuje za informacje. Każda informacja co do kosztów jest dla nas bardzo ważna. Rozważamy z34 i z40 i myśle ze nie powinno być wielkiej różnicy w kosztach SSO.

Z34 niby nam odpowiada ale ten salon niestety troszkę ciasny. Dlatego skłaniamy się już na z40 tylko trzeba się zmieścić w założonym budżecie. Będziemy wdzięczni za każdą informacje o kosztach budowy. Np koszt okien na parter, strop żelbetowy (terrivy się boję bo troche duży rozstaw ponad 5m i może podobno pękać) koszt posadzki na parter itp.

Dziekuje za informacje i pozdrawiam

Też rozważałam z34, ale ten salon - dokładnie za mały plus schody - prawie jak korytarz :)

Co do okien - w moim domu jest ich więcej jak w projekcie - w salonie są 2 podwójne wyjściowe na taras, plus dwa pojedyncze balkonowe w pokojach na poddaszu i jedno w korytarzu nad schodami. Mam wstępne wyceny - wychodzi ok 8,8 do 16 tyś. w zależności od producenta ( okna pięcio-komorowe, złoty dąb dwustronny ), plus ok 4 tyś brama garażowa z silnikiem, drzwi wejściowe od 2-2,5 tyś.Czekam jeszcze na wyceny pokrycia dachowego.

Ze stropem zobaczymy z czasem, dużo zależy od betonu.

Ile wynosi Wasz budżet?

Pozdrawiam

Też rozważałam z34, ale ten salon - dokładnie za mały plus schody - prawie jak korytarz :)

Co do okien - w moim domu jest ich więcej jak w projekcie - w salonie są 2 podwójne wyjściowe na taras, plus dwa pojedyncze balkonowe w pokojach na poddaszu i jedno w korytarzu nad schodami. Mam wstępne wyceny - wychodzi ok 8,8 do 16 tyś. w zależności od producenta ( okna pięcio-komorowe, złoty dąb dwustronny ), plus ok 4 tyś brama garażowa z silnikiem, drzwi wejściowe od 2-2,5 tyś.Czekam jeszcze na wyceny pokrycia dachowego.

Ze stropem zobaczymy z czasem, dużo zależy od betonu.

Ile wynosi Wasz budżet?

Pozdrawiam

Dziekuję za odpowiedź

Po pierwsze planujemy wykończyć tylko pierwszą kondygnacje. Poddasze zamierzamy zostawić stan surowy, nawet nie wstawiać żadnego okna, żadnych ścian.

A co do budżetu to jak napiszę że skromny to znaczy że ująłem to delikatnie :p

Pierw napisze co zamierzam zrobić sam zanim odezwą się głosy o niemożliwości realizacji tej inwestycji:

Tynki, szpachlowanie malowanie, elektryka (mam uprawnienia), glazura, terakota, obsadzenie drzwi, panele, najprawdopodobniej też hydraulika, posadzek się boje wiec ich chyba nie ruszę

Standard raczej skromny ale lepsze to niż 36m2 w olsztyńskim blokowisku za 200.000 do wykończenia.

Budżet = 150 000 dodam że PLN

I co Wy na to? :D

Witam

Mój domek kosztował mnie 180tys., okolice Olsztyna. Zdjęcia na stronie głównej Z40.

Pozdrawiam Panią Lenę której kiedyś wysyłałem zdjęcia z budowy.

Pozdrawiam

Piotr

Witam Panie Piotrze

Ciekaw jestem co w tych 180 tys się zawiera i gdzie dokładnie Pan postawił dom.

Szukam obecnie architekta do adaptacji i jeśli Pański okazał się nie drogi i solidny to proszę o namiary.

Na jakim etapie jest obecnie budowa?

Jeśli dysponuje Pan zdjęciami to byłbym bardzo wdzięczny jeśli mógłby Pan podesłać. Szczególnie interesuje mnie salon. W z34 jest maleńki, a tutaj w z40 wydaje się ogromny ciekawe jakie są odczucia już mieszkających.

Nasza inwestycja będzie zlokalizowana w Nowej Wsi 18 km od Olsztyna.

Pozdrawiam

Witam Panie Adrianie

Będziemy sąsiadami, mój dom znajduje się we wsi Kaborno 6 km. od Pana.

Jest prawie wykończony i już zamieszkały, zostało jeszcze niewiele roboty (najwięcej na zewnątrz, chodniki, płot itp.)

Zapraszam do obejrzenia tel. 508189415.

Pozdrawiam

Piotr