boras25 30.03.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Witam serdecznie Mam pytanie. Posiadam działkę budowlaną którą nabyłem jako rolną ( w planie zagospodarowania przestrzennego widniała jako budowlana) i przekształciłem ją na działkę budowlaną ale do rzeczy. dojazd do mojej działki prowadzi przez działkę gościa od którego kupiłem działkę a on swojej nie odrolnił. zadwoniłem do niego z pytaniem czy ja odrolni i przekształci na drogę ( KDW czyli drogę wewnętrzną) bo na planie zagospodarowania widnieje ona jako KDW. On mi na to że on nie będzie płacił większych podatków i nie odrolni jej a jak chcemy to ( jest nas więcej ludzi którzy kupili od niego działki i mają ten sam problem) odkupmy od niego ten kawałek drogi i sami sobie odrolnimy, tylko że nie wszycy chcą się teraz budować i nie chcą tego odkupić od niego. Wracając do mojego pytania to brzmi one tak : czy mogę dostać pozwolenie na budowę i rozpocząć budowę mając drogę dojazdową do posesji jako działkę rolną ?? dodam jeszcze że mam w akcie notarialnym pozwolenie na przechód i przejazd i na przeprowadzenie medi przez jego działkę.Pozdrawiam Maciek. proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zip20 30.03.2010 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 (edytowane) do usunięcia Edytowane 7 Czerwca 2017 przez zip20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boras25 15.04.2010 05:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Witam ponownie.Wracając do tematu sąsiadka wyprzedziła mnie jeśli chodzi o złożenie do urzędu pisma w sprawie wydania pozwolenia na budowę i odpisali jej że musi odrolnić drogę dojazdową.Mam pytanie czy jest jakiś prawny punkt w tej sprawie ?? Czy miasto może wymagać ode mnie abym zmusił kogoś (od kogo kupiłem działkę rolna i odrolniłem ją zgodnie z planem przestrzennego zagospodarowania ) do tego aby odrolnił działkę po której ma przebiegać droga?? Zaznaczam iż w akcie notarialnym mam służebność na przejazd i przechód po tej działce. Moje biuro projektowe w którym zleciłem adaptację projektu do warunków działki mają się tym zając ale chciał bym się od was fachowców coś więcej dowiedzieć bo sprawa tej drogi mi spędza sen z powiek. Gość od którego kupiłem tą działkę zostawił sobie ten kawałek ziemi bo myślał że miasto będzie miało obowiązek odkupić od niego tego gruntu na drogę ale nie dopatrzył się że jest to droga KDW czyli droga dojazdowa wewnętrzna i miasto powiedziało że nie ma obowiązku odkupić tego. A teraz on próbuje od nas (ludzi którzy kupili od niego działki) wymusić kupno od niego tej działki i odrolnić sobie jej bo on nie będzie odralniał bo nie będzie płacił większych podatków.Proszę powiedzcie mi czy jest na to jakiś paragraf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasagna 16.04.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 My również mamy służebność, do naszej działki prowadzi kawałek działki sąsiadów i z tego co mi wiadomo jest to "rolny" kawałek, bo sąsiadka ma odrolnioną działkę tylko w miejscu gdzie stoi jej dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zip20 16.04.2010 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 (edytowane) do usunięcia Edytowane 7 Czerwca 2017 przez zip20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boras25 23.02.2011 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Wracając do tematu nikt nie jest w stanie mi pomóc? teraz jestem na etapie ciśnięcia urzędu do tego żeby się określili w jaki sposób mam zmienić klasyfikacje z łąki na drogę skoro ziemia nie należy do mnie a plan zagospodarowania przestrzennego wyraźnie mówi że to ma być droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 23.02.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Nie bardzo rozumiem w czym problem.Upraszczając.1. Droga wewnętrzna (dojazdowa) nie należy do żadnej kategorii dróg publicznych (Ustawa o drogach publicznych Art.7.1.), a w związku z tym nie ma określonych dla niej parametrów i nie „podpada” pod tą ustawę..2. Dojazd do działki musi spełniać jedynie kryterium szerokości – czyli nie mniej niż 5m (Rozporządzenie w sprawie WT § 14.2.)3. Ta droga dojazdowa może na wieki wieków zostać „gruntową” – chyba, że teren jest podmokły i urząd może się czepić jej docelowej „nośności”, ale to raczej sprawa użytkowników tej drogi (działki) i jej właściciela.4. Ta działka jest już „odrolniona” zapisami MPZP Biorąc to wszystko pod uwagę, moim zdaniem, urząd nie ma podstaw, do blokowania wydawania pozwoleń na budowę, ze względu na tą drogę (działkę dojazdową). A czy nie jest ta, że wszystko „rozbija się” o zjazd z drogi publicznej (zapewne gminnej) – bo to zupełnie inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boras25 23.02.2011 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 (edytowane) https://picasaweb.google.com/Borek.Maciek/23022011#5576849371702732354 w załączniku przesłałem link do planu na którym będę bazował A więc w prawym górnym rogu znajduje się ulica sztormowa która na planie widnieje jako 04KL od niej na działkach o numerach 207/1,194/1,150 (numeracja z planu i widoczna na załączniku) odchodzi droga która należy do miasta i w planie zagospodarowania widnieje jako 19KD i to zostało zmienione przez miasto na moją prośbę na dr ponieważ do tej pory tylko fragment tej drogi widniał jako dr numer działki 150. Zaś działki o numerach 194/4,212/1 oraz 215/1 widnieją w planie jako 30KDW (droga wewnętrzna) i właścicielami tych działek jest 194/4-miasto które zmieniło klasę gruntu na dr oraz Pan od którego kupiłem działkę Pan X numer działki 212/1 i jego brat działka 215/1 klasa działki pozostaje cały czas jako Ł (łąka jakiejś tam klasy). zaś współwłaścicielem działek 212/5 i 210/5 jestem ja. Miasto napisało mi że dojazd do posesji (działka moja 212/4) cytat z pisma UM "od drogi oznaczonej w obowiązującym planie zagospodarowania przestrzennego symbolem 19KD. grunt przeznaczony pod drogę dojazdową musi mieć klasyfikację dr." Nie wiem czy dobrze zrozumiałem że droga 30KDW którą oni sami nazwali drogą wewnętrzną każą mi przekształcić z łąki na dr??? Edytowane 23 Lutego 2011 przez boras25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 23.02.2011 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Moim zdaniem wystarczy okazać służebność – jakoś nie widzę podstawy prawnej dla takiego żądania. PS. Sprawdź w MPZP par. 260 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zip20 23.02.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 (edytowane) do usunięcia Edytowane 7 Czerwca 2017 przez zip20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boras25 24.02.2011 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Napisałem wczoraj pismo do wydziału architektury z zapytaniem na jakiej podstawie prawnej wymagają ode mnie zmiany na dr skoro nie jest to moje i czekam na odpowiedź.Jak tylko mi odpowiedzą podzielę się informacjami jak sprawa się ma.Pozdrawiam i dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.02.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Moim zdaniem, pismo zawiera podstawowy błąd. Nie zapytanie, tylko stwierdzenie, że posiadasz służebność drogową na działce, która w MPZP jest do takiej „funkcji” przeznaczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 24.02.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Podejrzewam że wiem gdzie leży ból. Jeśli we wniosku o pozwolenie na budowę podano jako dostęp do drogi publicznej drogę nazwijmy to nieodrolnioną to tego czepiają się urzędnicy. Jeśli we wniosku podano by dostęp do drogi publicznej 19 KD poprzez służebniość ( z pokazaniem dokumentów na służebność) problemu by nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boras25 30.03.2011 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 LUDZISKA udało się Urząd się namyślił i przeanalizował moją sytuację i nie wymagają odrolnienia tej drogi wystarczy służebność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekBudowniczy 19.04.2011 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 LUDZISKA udało się Urząd się namyślił i przeanalizował moją sytuację i nie wymagają odrolnienia tej drogi wystarczy służebność Mam ten sam problem. Mam dostęp do drogi gminnej przez drogę która jest działką rolną III klasy i mam na nią tylko służebność. Pytałem się co potrzeba do pozwolenia na budowę i Pani w Starostwie powiedziała że muszę zmienić Warunki zabudowy aby obejmowały też tę drogę i będę musiał ją odralniać na własny koszty Czy mógłbyś na priv. przesłać mi Twoje pismo do urzędu i odpowiedź? Oczywiście wszelkie dane osobowe , proszę zamazać Dzięki bardzo , bo teraz siedzę już parę tygodni i się biedzę z tym tematem że będę musiał płacić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 20.04.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Kto w dzisiejszych czasach sprzedaje działkę i ustanawia służebność na swojej - toż to samobójstwo.Ci co wam sprzedawali działki budowlane z służebnością to chyba na przepisach się nie znają, przecież możecie im zrobić piekło na ziemi.Sprzedaje się w udziale i najlepiej pozbyć się wszystkiego niech się nowi współwłaściciele gryzą sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boras25 06.05.2011 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Też tak uważam tylko gość sobie zostawił z myślą i nadzieją że miasto będzie musiało to od niego odkupić ale to jest droga wewnętrzna i miasto nie ma nic do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia0605 06.10.2011 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Witam,mam podobny problem który spedza mi sen z powiek. Jestem włascicielem działki,do której prowadzi droga wewnętrzna - droga ma długość 120m a szerokość 6m. Droga ta nie jest moją własnością, mam służebność na tą drogę. w Starostwie poinformowano mnie że właściciel drogi musi wyłączyć ją z produkcji rolnej (klasa3b), co wiąże się z niemałymi kosztami ponieważ pierwsza opłata jest jednorazowa uzależniona od wartości gruntów a druga płatana przez 10lat 2,62 zł/m2 co nam daje 720m2*2,62zl=1886.4 rocznie. Dodam że trzecia działka jest nadal gruntem rolnym (jest uprawiana) tylko na dwóch pierwszych działkach będzie rozpoczęta budowa. Czy jest szansa że nie będe musiała wyłaczac z prod. rolej tej drogi, koszty są kosmiczne.http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0fcfbbcdce00a40e.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatek13 24.11.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 odrolnienie służebności Witam! Jestem właścicielem działki, która ma opracowany plan zagospodarowania przestrzennego przez gminę., drogę dojazdową do działki mam na postawie służebności z właścicielem ustalona notarialnie. Starostwo powiedziało, że działka na której będzie mój dom odrolnia bezpłatnie, natomiast działka dojazdowa do domu- służebność mogą odrolnić, ale koszty 4-6 tys + oplata przez 10 lat. Jakiś kosmos. Pisze na forum, że w końcu udało się Urząd się namyślił i przeanalizował twoja sytuację i nie wymagają odrolnienia tej drogi wystarczy służebność. Proszę czy mógłbyś na priv. przesłać mi Twoje pismo do urzędu i odpowiedź? Oczywiście wszelkie dane osobowe , proszę zamazać Jestem zrozpaczona mam już projekt i poniosłam dużo kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 04.12.2015 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Witajcie,chciałem odświeżyć temat dotyczący dojazdu do działki.Ja jestem przed podpisaniem umowy przedwstępnej jednak mam małe ale... W 2011 roku został wykonany podział działki rolnej na kilka mniejszych o powierzchni do 800 m2. W aktach notarialnych i KW widać zapis że działki to łąki.W aktualnym MPZP działki są zaznaczone jako MNU- rozumiem, ze tutaj problemu z tym nie ma?Moje pytanie dotyczy jednak czterech działek, które łącznie mają powierzchnie ok 350 m2 i zgodnie z podziałem nieruchomości, zapisem w akcie notarialnym stanowią drogę dojazdową do tych właściwych. W MPZP działki które mają stanowić drogę dojazdową mają statut działek MNU.W tym samym MPZP jest zapis o wymogach dla wewnętrznych dróg dojazdowych, jednak działki które mają być dojazdowe tych warunków nie spełniają- w sumie są na 4 m szerokie a na końcu drogi nie ma placu do zawracania. W związku z tym czy starostwo może mi nie wydać pozwolenia na budowę ze względu na to że działki te nie spełniają wymogów niepublicznej drogi wewnętrznej? A może dla tych działek zapisy o tych drogach nie obowiązują bo zgodnie z MPZP są one jako MNU. Dodam jeszcze że z działką kupuję udział w drodze w wysokości 1/4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts