gawronka 06.12.2015 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 [quote=Qba30;7011963 W tym samym MPZP jest zapis o wymogach dla wewnętrznych dróg dojazdowych, jednak działki które mają być dojazdowe tych warunków nie spełniają- w sumie są na 4 m szerokie a na końcu drogi nie ma placu do zawracania. sasiedzi mieli droge dojazdowa o szerokosci 3,5 m i tez bez zadnego miejsca do zawracania. i sie pobudowali i mieszkaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 06.12.2015 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 sasiedzi mieli droge dojazdowa o szerokosci 3,5 m i tez bez zadnego miejsca do zawracania. i sie pobudowali i mieszkaja. A czy dla terenu był opracowany plan zagospodarowanie przestrzennego z wytycznym dróg wewnętrznych niepublicznych? W moim przypadku tak jest. Sprawę konsultowałem z 4 architektami- dla nich to nie problem, w Urzędzie Gminy też nie widzą problemu bo dla nich dojazd przebiega przez działki budowlane i zapis nie obowiązuje. Ale... przez znajomości trafiłem do inspektora w starostwie który wydaje pozwolenia. Jego odpowiedź była krótka: dla terenu jest opracowany MPZP w którym są wytyczne do wewnętrznych dróg i to jest dla niego świętość, on by pozwolenia nie wydał. Przeglądam mapy z aktualnego MPZP dla miejscowości który powstał w zeszłym roku. Patrzę pod kontem tego problemu i tak sobie myślę ze to zbrodnia bo 30% działek ma wytyczony dojazd w sposób jak to opisałem wcześniej. Zbrodnia bo w większości przypadków działki były dzielone w latach 2011 - 2014 gdy plan nie obwiązywał- ktoś to podpisał i zatwierdził. A teraz co? Co z właścicielami gruntów którzy w kiedyś dzielili działki? Dałem temat prawnikowi, jego zdanie jest podobne jak urzędnika ze starostwa. Poprosiłem go żeby na sprawę patrzył w taki sposób jak by miał bronić moich interesów gdybym się już wybudował a nie mógł uzyskać pozwolenia na użytkowanie. Bardzo Was proszę dajcie jakąś dobrą radę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.12.2015 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Podaj mi na PW link do tego MPZP i podaj którego obszaru dotyczy problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.12.2015 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Teoretycznie, 4m tego dojazdu spełnia wymogi dot. szerokości dojazdu (minimum 3 m jezdni) Teoretycznie bo jest zapis warunkujący w MPZP. 3. W odniesieniu do niepublicznych dróg wewnętrznych niepokazanych na rysunku planu określa się minimalną szerokość pasów drogowych – 5 m. Na zakończeniu drogi wewnętrznej bez przejazdu, planowanej do obsługi 4 lub więcej działek budowlanych, należy przewidzieć plac do zawracania samochodów, z uwzględnieniem wymagań w zakresie dojazdu służb komunalnych i ratowniczych. Sprawa nie jest jednoznaczna - bo ta "droga" jest pokazana na rysunku (patrz pogrubienie w cytacie). Ps. Można też obejść (MPZP) ustanawiając służebność przejazdu i przechodu i doprowadzenia mediów na tych wydzielonych (drogowych) działkach - zalecam takie rozwiązanie, bo tak czy siak, na doprowadzenie mediów będzie potrzebna zgoda pozostałych współwłaścicieli tej "drogi". Ps.2. Bez zgody współwłaścicieli lub służebności, ta działka nie jest w pełni budowlana - do załatwienia przed zakupem. Edytowane 7 Grudnia 2015 przez sSiwy12 cytat dopisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 07.12.2015 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Dzięki za odpowiedź. Mi też właśnie chodzi o ten zapis niepokazanych na rysunku planu Co do zgody właścicieli - notariusz zasugerował aby przed podpisaniem aktu notarialnego złapać wszystkich współwłaścicieli działki "dojazdowej" w celu podpisania oświadczenia o tym że bezterminowo umożliwiają nam przejazd i przechód tą drogą oraz wyrażają zgodę na wykonanie wszelkich przyłączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 07.12.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 A właśnie, jeszcze jedno:Czy kupując udział w drodze dojazdowej też muszę od wszystkich udziałowców mieć zgodę na przyłącze mediów?Rozumiem, że to ma sens i wiem że jest to wymagane ja trzeba z czymś przejść przez działkę sąsiada- sprawa jasna.Ale jeśli działka jest wyznaczona pod drogi i droga ma kilku udziałowców? Co w przypadku jak przy drodze z udziałami jest np. 100 właścicieli, przychodzi ten 101 i co, musi biegać po pozostałych jak chce wpiąć się do jakiejkolwiek sieci?Trochę wydaje mi się być to dziwne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.12.2015 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Trochę to zawiłe, ale upraszczając, chodzi o oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomością w celach budowlanych, a przy współwłasnosci róznie z tym bywa. Prawdą też jest, że zależy to od interpretacji urzędnika, choć z drugiej strony, przy braku porozumienia między wspólwłaścicielami, każdy z współwłaścicieli jest w stanie, skutecznie wstrzymać prace budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts