Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

malowanie v/s poprawki GK

Recommended Posts

mam skończone (przynjamniej tak się wydaje wykonawcy) gips-kartony i zagwozdkę. po przyglądnięciu się efektom pracy zauważyłem, że w kilku miejscach są ewidentne niedoróbki. i teraz pytanie czy pomalować pierwszą warstwą pomieszczenia i potem poprawiać czy poprawiać przed malowaniem. inaczej: czy malowanie uwydatni kolejne niedoróbki czy raczej coś co wydaje się lekko niedoszlifowane farba pokryje?? farby akrylowe z sigmy.

No to jestem. :wink: Po szlifowaniu zagruntowac gruntem, przemalować farbą i dopiero gotową szpachlowka z wiaderka zrobic wyprawki. Farba jedno przykryje inne dobrze uwidoczni.

mimo szczerych checi nie moge z Toba sie zgodzic wszelkie niedorobki nalezy poprawic przed malowaniem.

duze niedoróby to owszem przed malowaniem ale po gruntowaniu ale kosmetyka to nawet po pierwszym malowaniu kolorem.

czmirek napisał:

Rom-Kon napisał:

No to jestem. Po szlifowaniu zagruntowac gruntem, przemalować farbą i dopiero gotową szpachlowka z wiaderka zrobic wyprawki. Farba jedno przykryje inne dobrze uwidoczni.

mimo szczerych checi nie moge z Toba sie zgodzic wszelkie niedorobki nalezy poprawic przed malowaniem.

duze niedoróby to owszem przed malowaniem ale po gruntowaniu ale kosmetyka to nawet po pierwszym malowaniu kolorem.

A jak już po pierwszym malowaniu zrobię poprawki to potem też je zagruntować?

Przetarte szpachlowania płyt gipsowo kartonowych gruntować lekko rozrobioną farbą gruntującą.

Po wykonaniu cerowania, pokryć drugą warstwą (bez rozcieńczania) farby gruntującej, tu może być podbarwiona do koloru wierzchniej farby.

Wszekie docieranie, szpachlowanie przed gruntowaniem wyrabia dołki lub górki.

A jak już po pierwszym malowaniu zrobię poprawki to potem też je zagruntować?

Jeśli jest to dobra szpachlowka z wiaderka to po wyschnięciu jest słabo nasiąkliwa i wystarczy trochę odpylić... Należy pamiętać że żadna nawet najlepsza farba nie będzie się trzymać jeśli podloże jest zakurzone! Gruntowanie nie zawsze jest po to by wzmocnić podłoże czy wyrównać chłonność (to oczywiście przy okazji też robimy) ale właśnie by pozbyć się pyłu po szlifowaniu!