Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyłącze wody i prądu do ulicy a warunki do PB ??

asiapoz

Recommended Posts

Witam i proszę o pomoc.

Mamy finalizować zakup działki jednak wyszła kwestia przyłączy.

Biuro nieruchomości informowało, że przyłącza wody i prądu będą wykonane w czerwcu br. - ten termin jest satysfakcjonujący - i tak będziemy robić projekt indywidualny, itd. więc 2 miesiące nie stanowią problemu.

Teraz jednak dostałam wiadomość bezpośrednio od właściciela, że wykonanie przyłączy - termin 18 miesiecy !!!!

Taką wiadomość min. otrzymałam:

ZGODA WODOCIĄGÓW – MAMY WYDANE WARUNKI TECHNICZNE WYKONANIA SIECI

WODOCIĄGOWEJ.

JESTEŚMY W TRAKCIE – WYKONANIA PROJEKTU PODŁĄCZENIA TERENU.

ZGODA ENERGETYKI – MAMY Z ENERGETYKA W SZAMOTUŁACH ZROBIONE UZGODNIENIA

PODŁĄCZENIA TERENU I USTAWIENIA STACJI TRANSFORMATOROWEJ NA TERENIE

OZNACZONYM SYMBOLEM ZP. FORMALNY WNIOSEK ZŁOŻYMY JAK ZOSTANĄ NADANE NUMERY

DZIAŁEK PRZEZ STAROSTWO POWIATOWE CZYLI ZA OKOŁO 2 MIESIĄCE.

I tu moje pytanie.

Wiadmo mozna budować na agregacie, wodę jakoś załatwiać z beczki, beczkowozu, itp - wiem trudniejsze to - ale mozna dać radę. (na skraju działki mamy rzeczkę ;) więc z niej można wodę czerpać).

ale czy będę miala co budować ????

Tzn. czy dostanę od energetyki i wodociągów warunki przyłączenia, które sa niezbędne do Pozwolenia na Budowę?? czy będę musiała czekać aż woda i prąd będą podprowadzone do ulicy przy której mam działkę.??

Czyli załatwiać papiery do PB dopiero za 18 miesięcy?? czyli rozpocząć budowę za 2 lata??

Błagam pomóżcie - działkę mam kupować w piątek a tu taka przykra wiadomość i niespodzianka.

Czyli powinnam dostać takie warunki, nawet jak przyłacza są na wstepnym etapie??

Wpiszą mi najwyżej, że trzeba wykonać, to i to i to (czyli całe przyłącze do ulicy, później do działki i domu, itp) ??

Czy sie mylę - gdyż od właścicieli dostałam odpowiedź na moje pytanie że dopiero jak będzie woda i prąd w ulicy ja będę mogła zacząć starać się o warunki. Ale moze oni sie mylą ?? Mam nadzieję że tak.

Przepraszam ze męczę ale chciałabym wiedzieć na czym stoję, bo budować się za 2 lata to jednak bym nie chciała ;(

Bzdura, skoro przylacza juz beda to po co komu warunki?? Jak sama nazwa mowi "warunki techniczne wykonania przylaczy" okreslaja w jaki sposob i czy w ogole bedzie mozliwosc podlaczenia do poszczegolnych sieci. Czyli w skrocie: wystepujemy do gestorow o wydanie w/w warunkow. Jezeli wodociagi i energa wyda nam warunki i napisze, ze jest mozliwosc podlaczenia do sieci i wypisza tam swoje jakies warunki (np. po uprzednim postawieniu trafostacji) to bez zadnego problemu starostwo wyda nam pozwolenie na budowe widzac, ze energa odpisala nam pozytywnie , ze jest mozliwosc podlaczenia, ale to w jakim czasie to juz inna bajka. U mnie po wydaniu warunkow, poszedlem podpisac umowe o dostawe energii i w umowie bylo zaznaczone ze maja czas 12 miesiecy. Realia sa jednak takie, ze zajmuje im to 24 miesiace i nie mozna zbytnio wyegzekwowac tego szybciej...

Bardzo dziękuję za odpowiedź i "łopatologiczne" wytłumaczenie.

Jeszcze zadzwoniłam przed chwilą do energetyki i potwierdzili.

Ufffff kamień spał mi z serca.

Kupujemy naszą działeczkę - której szukaliśmy 8 miesięcy !!!!

A życie życiem rzeczywiście - pewnie z 2 lata każą nam czekać. Ale moze się zlitują i przyłączą wcześniej. Bo raczej bez prądu nie da sie mieszkać = odbioru domu nie dostaniemy.

hmm..powiem, krótko...przylacze budowlane dostaniecie w ciagu tygodnia bo dla energii jest to dobra kasa i bardzo chetnie podlaczaja, a jest to taka moc przylaczeniowa, ze da sie dom wybudowac i wprowadzic do niego no i korzystac z tego drozszego pradu. Teoretycznie mozna sobie mieszkac na takim podlaczeniu i czekac az w miedzyczasie podlacza prad "normalny".

hmm..powiem, krótko...przylacze budowlane dostaniecie w ciagu tygodnia

Ja tam czekałam prawie 9 miesięcy i na tym forum jest wielu innych co na przyłacze budowlane też czekali tyle albo i dłużej.

Są tu nawet tacy, którzy nie mogli doczekać się pradu pomimo gotowego do zamieszkania domu

no to szczerze powiem, ze to pierwsza taka wiadomosc. Jestem geodeta i dzialam w woj. pomorskim. Zawsze jesli chodzilo o przylaczenie pradu to kwestia rozwijala sie w kilkanascie miesiecy, ale jesli rozmowy dot. przylacza budowlanego to nigdy nie trwalo dluzej niz dwa tyg. ( z reguly tydzien ), a ja sam zostalem podlaczony 5 dni po podpisaniu umowy, gdzie do istniejacej sieci mam 150 m.

A może mówimy o dwóch różnych sprawach?

Sprawdziłam w swoich dokumentach - umowę o przyłączenie do sieci podpisałam 4.09.2006, a - skrzynkę na granicy działki zamontowali w kwietniu 2007. Później rzeczywiście jak była skrzynka złożylismy wniosek o podłączenie i podłaczyli nas w ciagu 2 dni i podpisalismy umowę sprzedaży energii elektrycznej.

Rozumiem, ze w tym 2007 roku to podlaczyli prad budowlany, a nie zamontowali sama skrzynke bez podlaczenia z budynkiem?? Bo u mnie z kolei jak podpisalem umowe o przylacze pradu uzytkowego 02.2008r. to w umowie byl termin wykonania 02.2009, ale uprzedzili mnie, ze potrwa to dluzej wiec poprosilem o przylacze budowlane. Podpisalem na nie umowe i po 5 dniach dzwonili, za sa na miejscu i zaczynaja kopac

Rozumiem, ze w tym 2007 roku to podlaczyli prad budowlany, a nie zamontowali sama skrzynke bez podlaczenia z budynkiem?? Bo u mnie z kolei jak podpisalem umowe o przylacze pradu uzytkowego 02.2008r. to w umowie byl termin wykonania 02.2009, ale uprzedzili mnie, ze potrwa to dluzej wiec poprosilem o przylacze budowlane. Podpisalem na nie umowe i po 5 dniach dzwonili, za sa na miejscu i zaczynaja kopac

Zamontowali samą skrzynkę w granicy działki bez podłaczenia z budynkiem BO BUDYNKU NIE BYŁO!!! Jak sama nazwa wskazuje prąd był mi potrzebny na budowę. W skrzynce były gniazdka, w których był prąd BUDOWLANY. Dopiero jak już wybudowałam budynek i zrobiliśmy odbiór instalacji wewnątrz mogliśmy złożyć wniosek na przekwalifikowanie prądu z budowlanego na docelowy (jak wiadomo prąd budowlany jest droższy). Prościej tego już nie wytłumaczę. Pozdrawiam