Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa schodów w granicy

SoftRM

Recommended Posts

Witam

Obecnie staram się na budowę schodów zewnętrznych samonośnych , na chwilę obecną wystąpiliśmy o WZ jednak sąsiad zgłosił zastrzeżenie ze schody bedą znajdować się na ścianie gdzie on ma okno do dużego pokoju ( dom jest dwu rodzinny - prawnie bliźniak)

- ale tu pytanie jakich argumentów prawnych mam użyć aby podważyć jego zastrzeżenia , notabene o odległości od granicy nie ma na razie mowy

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/51e90ea14aca2a46.html

tutaj rysunek jak to wygląda na działce

Zgodnie z warunkami technicznymi pokój musi być nasłoneczniony w określonym dniu przez określony czas ( nie podaję artykułu bo nie pamiętam). Wg mnie jeśli nie załatwisz tego polubownie z sąsiadem to będzie kłopot uzyskać pozwolenie na te schody.

z tego o czytałem o nasłonecznieniu moje schody nie będą miały wpływ na zacienienie a dogadać się z sąsiadem nie ma szans , główny problem że dom faktycznie jest podzielony w poziomie a w papierach w pionie mimo to okna nie będą zacienione

Małe wyjaśnienie - Sąsiada okno zgodnie z mapkami i Księgą Wieczystą należy do mnie

więc czy może on zgłaszać zastrzeżenia skoro zgodnie z prawem to jest moja ziemia ?

wszystko pokazałem na mapce

Edytowane przez SoftRM

• 1 year później...