Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M88a ZIELONE POLA wariant 1

Recommended Posts

Witaj Cicik!!! w końcu doczekalem się na zdjęcia:)utwierdziły nas, mnie i zone, ze to był trafny wybór, okna wygladaja świetnie, po prostu to jest to, optycznie powiększaja salon, poprosimy o więcej zdjęc innych pomieszczeń:)ale będziesz mial ladny domek:)bardzo nam sie podoba...coz czekamy na dalsze Twoje dzialania.pozdrawiam

• Odpowiedzi 141
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzieki ... mi/nam tez sie podoba i w koncu zaczyna to wygladac na DOM ...

co do zdjec .. jak tylko pogoda nam sie poprawi zrobie w miare dokladne i przezsle :)

co do dalszych prac ... od srody wchodzi instalacja wod-kan i ogrzewanie.

po 15 kwietnai inst. elekt ... wiec max w pol maja bedzie juz z gorki (tynki, regipsy na poddaszu itp ...)

potem "tylko" wykonczenie i mam nadzieje ze w jakis wakacyjny weeken bede sobie leżal w jakims badziewnym baseniku i saczyl piwo ... :p

saczyl i podziwiał domek:)ok na zdjęcia będę czekal no faktycznie juz z górki i na zimę spokojnie sie wprowadzisz, ale najtrudniejsze wybory przed Wami:)jak wyposazyć srodek. najwazniejsze, ze po Twoich zdjęciach utwierdzilem się co do wyboru projektu i wdoku jaki bedzie, czekam na koparkę dopiero , ale postaram sie przyspieszyc z robotami:)pozdrawiam

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

dzieki Cicik,odebrałem zdjęcia, moja zona jest bardzo ciekawa jak to wszystko wyjdzie. zastanawialem sie nad łazienka czy nie bedzie za mala, ta od strony północnej ona ma około 4 m2 więc chyba za bardzo nie ma sie gdzie rozpedzac, co?powiedz mi na jakiej wysokosci masz okna wewnatrz?a na jakiej na zewnatrz, bo widze, ze wysoko podniosles fundamenty ten cokolik, chyba, ze będziesz podsypywał ziemią z zewnatrz?wniósłbys jakies poprawkina tym etapie do domu?

pozdrawiam

u mnie wyszlismy z ziemi:)zawsze to coś

noo lazienka maluta - wanna na jednej scianie a na drugiej wc + umywalka ... dobrze ze pralke mozna gdzie indziej postawic.

na dole mam jeszcze male wc w ktorym spokojnie zmiesci sie jeszcze mala kabina prysznicowa (2x80cm)

u mnie na szczescie jest jeszcze na poddaszu duzo wieksza lazienka (powiekszona w stosunku do projektu o ok 2-3m2)

Parter jest jakis niecaly metr nad ziemią (5 bloczkow betonowych) i oczywiscei zostanie podsypany (bedzie tak jak na projektcie na wizualizacji domku)

okna sa na "projektowej" wysokosci liczone - oczywiscie - od podlogi wewnatrz domu.

co do wprowadzenia/ania poprawek - na tym etapie żadnych ... a po paru latach mieszknia to sie okaże :)

pozdr

A ja mam pytanie odnośnie strychu. Czy tam rzeczywiście wychodzą pokoje o wymiarach podanych w projekcie, czy trzeba podnosić ściankę kolankową? Niestety bardzo często w projektach zdarza się zupełnie inny wymiar pomieszczeń na poddaszu niż w projekcie podawali, najczęściej jest po prostu za nisko. Czy mogłabym poprosić o parę fotek domku? Zastanawiam się nad wybraniem tego projektu. Pozdrawiam,

A.

witaj Cicik

cóz ja tez zmian nie zrobię, ale domu nie podsypie bo nie mam warunkow terenowych:)zastanawiam sie kiedy sie wprowadzisz do domku?zdazysz na zime?u mnie dopiero wyszli z ziemi i solbetem ida do góry, acha małe zmiany dalem w oknach.ale zrobie fotki i ci pokaże, postaram sie zalozyc dziennik budowy:)trzy,aj sie, oczywiście jak zrobisz fotki to podeslij. pozdrawiam.

Alicjanko ... pokoje są "w sam raz". Scianki nie podnosilem bo budynek - moim zdaniem - strali by fason i po prostu glupio wygladal (jak facet w przymalym kapeluszu:) )

jak na pokoje dla dzieci + sypialnia to sa naprawde ogromne - zapraszam do siebie to sie przekonasz/cie :)

Wojtku ... ja ma jeszce bardziej karkolomny plan bo wprowadzic sie che we wrzesniu :) ... ui wszystko wskazuje na to ze to termin realny.

czekam na fotki i powodzenia

• 2 weeks później...

Witam, u mnie budowa ruszyla bardzo szybko, juz powiem ci, ze leje wieniec i przystępuję do dachu, drewno gotowe i chciałbym bardzo szybko

Cicik ja wiem, ze dasz rade:)oczywiście parę pytan do Ciebie::tynki gipsowe czy cementowo-wapienne?moze inny zestaw?posadzkeoczywiście robiles po tynkach?znaczy się tynki pierwsze potem posadzka?zdjęcia robie cały czasna bieżąco moim aparatem, mam około 200 ale to realna budowa ktora juz przeszedłes i masz obcykane wszystkie etapy:)pozdrawiam, no wlasnie odnośnie fpotek [podeslij akualne, jak chcesz moje sluze.tylko napisz:)

w mojej bliskiej okolicy buduje sie ok 5-6 domków ... rosną jak grzyby po deszczu :) .. ale to taki etap.

na moim juz nic prawie nie widać - oprócz topniejącej z prędkością lodowców grenlandzkich kasy na koncie :)

tynki mam (od 2 dni) gipsowe ... po 1 . dość spora różnica w cenie, 2. czas (moje robili 2 tyg a cementowe to tak 2 razy dłużej), 3. gipsowymi (podobno) lepiej wypełnia sie rożnego rodzaju większe ubytki, nierówności itp., 4. sa bardziej "przyjazne" dla klimatu w domu (cokolwiek to znaczy), 5. łatwiej je naprawiać, 6. wcale nie sa takie miękkie jak by sie moglo wydawać po lekturze forum:) .

Posadzka przyjeżdża do mnie 20czerwca ... robie (jak wiele innych rzeczy :) ) trochę inna metoda gl. ze względu na to ze w całym domu mam podłogówkę. odsyłam do lektury hasło WOLPLAN :)

fotki porobię dopiero (brak czasu) po wylewkach i przęśle - także tym którzy proszą o to na prv. :)

pozdrawiam i życzę braku kłopotów/problemów przy budowie :)

No to widzę jestes nieźle zabiegany:)ja dopiero wylałem wieniec i szykuje się do drewnianego stropu. popatrze sobie ta posadzke, ja mam tez wszędzie podłogówke i juz ciekawi mnie jak rozwiążesz kwestie parkietu?terakota będzie raczej w kuchni, łazience i przedpokój a salon?czy przeglądałes jakieś parkiety do podłogówki?jakie zrobisz rozwiazanie?acha cena tynkow gipsowych?ile płaciłes za metr?porównam sobie co mi sie bardziej opłaca, ja zdecydowalem się na pompę ciepła:)zobaczymy jak wyjdzie w praniu...coz czekamy na fotki:)pozdrawiam

• 2 weeks później...
no to sie narobiło, co?zabrakło im materiału?czy ktoś źle policzył?ja jestem zainteresowany calym domem Twoim, juz mi ruszają ze stropem, a tak ciekawy jestem ile dales za elektryke?mi wycenił tak na około 8 tys instalacja bezpuszkowa?ile u Ciebie?tynki 16 zl robocizna plus mój materiał, więc chcyba tez nie xle, co?

ja zle wyliczylem (podalem "troche ponad 200m2") a wyszlo 270 :/

ale i oni dali ciala bo mieli byc o 7 rano (a byli o 21:00!!!!) i gdyby przyjechali o czasie to by im jakis tir dowiozl material (tak sam kierownik zamieszania stwierdzil).

ja za prad zaplacilem 11 tys .... ale mam tez inst na zwenatrz zrobioną (i oczywiscie net + sat do kazdego pokoju)