Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M88a ZIELONE POLA wariant 1

Recommended Posts

wiem ze to glupie .. al jak zaklada sie dziennik ?? :) ... co do betonu. przed chwila wlasnie zamowielem 16 m3 chudziaka na podloge.

wczesniej poszlo ok 10m3 chudego pod ławy i ok 23 m3 b-20 na ławy. (co prawda kusiło mnie wylac od razu b20 do ziemi, ale stwierdzilem ze naq czym jak na czym ale na fundamentach nie bede oszczedzal .. co najwyzej kupie tanszy kibel ;-)

ps.

ławy bez deskowania w ziemi .. wymiar z rysunku

• Odpowiedzi 141
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

odpowiadam :) ...sciany z ytonga (gestosc 600) 7,05zł brutto za bloczek = niecale 60zł/m2. Wkurzał mnie ten "itong" :) i szukalem jakis solbetow, h+h itp ... ale generalnie wyszlo ze i mało odrzutow i cena dobra.

A jeszcze wczesnije to myslalem o silkce (o tych czerwonych ceglach to nigdy nie myslalem - nie wiem czemu).

co do ogrzewania ... na pocz. tez dalem sie "omamic" nachalnym reklamom pomp ciepla ... ale jak sobie skalklulowalem kiedy mi sie to zwroci ... to biore gaz w butli (gazyfikacja wsi jest w toku). mam paru znajomych ktoprzy mają i to i to ... rozniaca w sezonie grzewczym to ok 500-600zł na rzecz pomopy ... czyli bez jak - nie tak znowu durza! (pamietajmy ze koszt instalacji gazowej to ok 15tys a papmpy min. 60tys!) acha .. i ostatni argument - chce gotowac an gazie - mam dosc plyty grzejnej! :)

ps. co do dziennika - jak kuzwa zrobic zeby zdjecie co ma 2mb mialo 19kb ??!!!???

Witaj

ja u sibie nie mam gazu, to co sprawdzałem z gaspolu z duza butla na podwórku odpada, 1200 zl miesięcznie w zimie takie sa rachunki, więc podziekowałem. pochodzilem po obcych ludziach u siebie i powiedzieli mi, ze pierwszy miesiac gerzali....dopóki nie zobaczyli rachunku z telemetrii i potem wrocili do starych piecow. mnie bardziej interesuje pompa, dostałem rózne wyceny od 45 d0 58 tys za pompe z podłogówka, naprawde nie jest tak drogo jak piszesz. ale przyznam Ci racje, jak miałbym gaz u siebie tez bym go wzial, bo dobre ocieplenie domu i porzadne okna i jest cieplutenko i milo...co do gazu moja malżonka nie lubi gazu więc pozostaje mi prad i plyta grzejna. u mnie będzie solbet na klej, nadproza zastanawiam sie czy nie szybciej i mniej klopotow nie bedzie zrobic z gotowych i oczywiscie strop. optuje za teriva ale wykonawca podpowiada, ze da sie taniej drewniany, skoro poddasze bedzie niezamieszkane...więc nie wiem, rozwazam rózne opcje. pozostaje kwestia dachu, gont?drogo...blacha wolałbym nie, najlepiej porzadna ceramika...polezy przynajmniej długo i bez kłopotow..

zdjęcia ja zmniejszam w widosowskim paincie...

pozdrawiam, przyznam, ze chcetnie popatzre na Twoje:)

co do gazu ... duzo - fakt. takie tez sumy podają moi znajomi wiec pewnie to prawda, ALE trzeba tez miec na uwadze koszty jakie ponosi sie poza sezonem na ogrzanie wody oraz np. gotowanie. U mnie duzo sie w sumie gotuje ... srednio na prad idzie ok 150za a czasami 200 (mysle ze 70% to koszty plyty) a do tego dodaj podgrzewanie wody i mysle ze rachunki za prad oscylowac beda w okolicy 350zł ... gazu poza sezonem wypalisz za 100-120zł i masz za to gotowanie i podgrzewanie wody. ... Oczywiscie nie zamierzam nikogo przekonywac :) ... to takie moje male argumenty ZA,

co go "dziennika budowy" ,... bog mi swiadkiem ze probowalem! ale albo zdjecie za duze (rozmiar) albo znowu za duza wielkosc pliku. a jak juz sie udalo to kiepska jakosc :/ a do tego jakies błędy "tagi". proponuje wyslac mi swoj adres @ na [email protected] to przesle pare zdjec w dobrej jakosci :)

pozdrawiam

dziękuję za zdjęcia, na razie aldnie się to wszystko rozwija:)trzeba liczyc na ladna pogodę aby ruszyc ze scianami i stropem no i dach:)to zdjęcie, gdzie stoi ktos, podejrzewam, że malzonka, oddaje dopiero wielkośc domu. zobacze jak rozwiązales wejście i te okna,moim zdaniem zbędne i salon tez ma sporo. jakie planujesz rozsuwane czy zwykle otwierane a moze część na stałe?

:)

pogoda na szczescie dopisuje ... mam juz wiekszosc scian (nawiasem mowiac to nbiesamowitye jak teraz sie szybko buduje)

co do okien ... po przemysleniu i "wizji lokalnej" doszlismy do wniosku ze to trzecie duze okno zostaje jak w projekcie (to ktore jest naprzeciw schodow) .. zreszta cena nie jest powalajaca (drewno-3100zł)

malzonka jest niska wiec to moze mylic :))) ... sciany fundamentowe to 5 bloczkow (14cm) + zaprawa = ok. 80cm

pozdr

wojtek

no fakt, parę dni jeszcze bedzie w miarę ciepło. korzystaj i buduj,obyś zdążyl nakryc, a potem jakos powolutku poleci...ja poprzerabiam okna, ja mam wersję bez poddasza więc troszke pozmieniam okna, te w przedsionku koniecznie zostawie tylko jedno i utnę cos jeszcze. ale salon przynajmniej będzie doswietlony. acha i okna z roletami?wyczytałem, ze drewniane?tez chciałbym, sokółka czy stolbud robia fajne okienka, znajomi maja i 5 rok bez awarii. te duze okna chcesz uchulne czy otwierane a moze rozsuwane?w salonie chyba takie najlepsze i najpraktyczniejsze. oj duzo problemow przed nami w budowie:)pozdrawiam

moj ciesla mowiel ze oni to i w zime (jak MOCNO nie pada snieg) dachy stawiają i to nie problem ... a ze che zeby pare miesiecy dom postał w stanie surowym otwartym to i na czasie nie tak strasznie nie zalezy ... rolety chce/musze miec standartowe antywlamaniowe (okolica) ... wyceniono mi na ok 7500 ... Okna w

http://www.oknawojcik.pl (maja siedzibe kolo mojej budowy) i widzialem ich okna - naprawde fajne. Okna bąda podzielone na 3 czesci z tym ze otwierane będą dwie, bez środkowego słupka. a ta 3cia to moe być uchylna. (nie chce przesywanych bo wtedy "otwor" wyjsciowy byłby duzo mniejszy.) ... :)

tak, dom jednak musi postac, wilgoć technologiczna jest dośc duza i jak sie jej pozbedziesz to bedzie duzo lepiej i zdrowiej. poza tym osiadanie tez wazne

mam pytanie, ja u siebie skracam okna w przedsionku i naprzeciw toalety na dole, musze cos urwac, chyba po 1 duzym i wstawię ściane. jak robisz z oknami?i jakie okna wstawiasz?patrzyłes współczynniki?

1. :) ... ja bede mial schody (mikro szafa na ubrania) na przeciw tedo duzego okna , wiec zostaje takie duze.

2. szyba o wspolczyniku 1.0 (a calosci okna na rzei nie znam, ale bedzie z drewana wiec raczej spoko)

3. zakladam rolety wiec w surową zime beda zaciagniete co znacznie obniza straty ciepla ...

4. w tym tyg leją mi strop wiec przesle fotki :)

witaj:)

czyli juz troszkę podgoniłes z budowa, nakrywaj szybciutenko bo ipodobno idzie sroga zima, choc Twoi robotnicy zimna się nie boja:)okna drewniane super:)ja wybralem tę wersję m88 bez schodów, myslałem o fundamentach w tym roku ale urząd sprowadzil mnie na ziemię:)czekam na fotki:)pozdrawiam

• 3 weeks później...

szybko ?? :) ... tak "se" obliczylem ze juz mam ok miesiaca opoznienia :)

nie martwi mnie to jednak bo teraz jeszcze tylko dach i ... spokoj do marca (albo konca zimy)

dzisiaj zalewalem strop ... razem z filarami wyszlo niecale 27m3 ...do konca tego tyg mają zrobic jeszcze wieniec i od

przyszlego tyg wchodzi ciesla.

przesle fotki z "lania" na prv :)

ps.

zrobilem wstepne podliczenie kosztow ... wyszlo ok 90tyś (wszystko co do teraz zrobilem) - niby kupa kasy ale i tak ponizej kosztorysu ze strony muratora!

nieźle, nieźle, kosztorysy z muratora są dość mocno przeszacowane, jakby tyle kosztowala budowa m88 to byłoby drogo. Ciesla faktycznie musi miec cieple rękawiczki, choc mowia, ze nie bedzie jeszcze tak źle. super Ci wyszło, że dom przezimuje sobie i przeschnie z wilgoci...to jednak duzy plus. ja rozwazam teraz, cos mnie naszlo:), czym ogrzewac, chyba zrobię kombinację oleju i drewna. pompa drogo wychodzi a prad do tanich nie nalezy...jak się pytam to każdy chwali swoje rozwiązania. czekam na zdjęcia!pozdrawiam.