Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M88a ZIELONE POLA wariant 1

Recommended Posts

dzięki Cicik za zdjęcia, bardzo mi sie podobaja, ale ciekawi mnie widok okien w salonie, jak wstawisz wiesz?zastanawia mnie tylko to jakby je troszke zmniejszyc jaki bylby tego efekt?bo cos mi sie wydaje za dużo tych okien...porzadny strop ci wylali z tego co zaobserwowalem, słonie bedziesz mógl tam prowadzac:)i chyba na razie nie masz za dużo sasiadów, co?ale dzieki, za fotki, duzo mi to pomoze, pokaze malzonce widok, moze cos zmienimy?jeszcze mam czas.

acha i mam pytanie czy dostales jakis pakiet energooszczedny z muratora kiedy kupowales projekt?

pozdrawiam

• Odpowiedzi 141
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ad1 ... byl plan zmiejszenia okien ale po obliczeniach wyszlo ze to zadna oszczednosc (rzedu kilkuset zl) a i tak bedziemy mieli zaluzje wiec nie powinno byc duzej utraty ciepla w zime.

ad2. ... strop w projekcie jest zaprojektowany jak dla schronow przeciwatomowch - jak moj budowlaniec zobaczyl ile stali i jakiej grubosci to od razu powiedzial ze 1/2 z ego wytrzyma ze 100 lat. Moj kier. sie do tego - w sumie - przychylil wiec troceh przyoszczedzilem na materiale (stal)

ad3. jak kupowalem dzialke to w okolicy bylo pusto ... teraz juz prawie wszystkie wyprzedane .. 2 domy stoja a kolejne zaczynaja sie budowac ...

ad4. nie dostalem, ale tez chyba to neipotrzebne ... podczas budowy staniesz sie EKSPERTEM od wszelkich mat. bud .. technologii itp :) ... do poduszki miesieczniki budowlane .. fora int. przegladane do 4 nad ranem .. itd :)

juz mam konstrukcje dachu wiec rzuce kilka fotek na @

pozdr

dzieki, ja u siebie zdecydowalem sie na strop drewniany, chciałem zamówic kratownice, ale koszt 32 tys z montazem skutecznie wybił mi ten pomysl z głowy:)tylko ja bez pieterka...ale patrzyłem u przedsionku nie masz okien a w projekcie sa?czy dobrze patrze?czy nie?obejrze te zdjęcia raz jeszcze, czy rolety na okna bedziesz miał?dobrze odczytalem bo napisales żaluzje, ale chyba miales na mysli rolety?i jezeli tak to czy na etapie projektu uwzględniles ten zakup czy bez problemu da się zamontowac po stanie surowym?pozdrawiam i czekam na fotki acha i na[isz ile m drewna poszło na więźbę!!!

w przedsionku jest (zgodnei z projektem) okno ciut mniejsze niz te "tarasowe" .. tylko ze wydalo sie to troche dziwne miesc w przedpokoju okno zamist sciany...

zaplanowalem okno 90x60 (takie jak nad drzwiami), ktorego ostatecznei budowlancy nie zrobili (tak jak i tego nad drzwiami :)))) )

nie martwi mnie to jednak bo:

1. mniejszy koszta (okna, drzwi z oknem, nadproza itp),

2.ogrzanie w zime bedzie skuteczniejsze.

3. bedzie mozna powiescic kurtałe na scianie.

za to kupie drzwi wejsciowe z szybką i bedzie git.

oczywiscie chodzilo mi o rolety a nie zaluzje. ... rolety beda montowane pod nadprozem a nad oknem, czyli wysokosc okna zmniejszy sie o ok 30cm od tego z projektu.

i tak mierzyc ci okna beda na budowie (a nie na podst. projektu) wiec nie ma problemu z wymiarami...

zamawialem dach "ryczaltowo" wiec na ta chwile nie powiem ci ile metrow drzewa poszlo, ale dowiem sie i poinformuje :)

ps.

poszly kolejne zdjecia.

dzięki za zdjęcia, juz dom nabiera całkiem realnych kształtów:)pogoda jest nie najgorsza:)krokwie porzadne więc dach będziesz mial bardzo stabilny.ja powoli już patrzete okna, jak zamowieteraz to będzie duzo taniej, ale jak cos dobrac przed budowa?fakt, jak gość nie wymierzy sam to jest kupowanie kota w worku...coz, wszystko jeszcze przede mna...ale muszę bazowac na Tobie!!!oki, czekam na dalsze fotki i pozdrawiam

Witam:)dzieki za fotki, poddasze na zdjęciach okazuje sie olbrzymie, już możesz myslec jak je zagospodarowac pokojami:)patrzyłem ceny materialow w Twoim regionie i sa ...tańsze niz na wschodzie Polski, masakra!!!po ile wyszedl Ci ytong 24 cm?w ogó○le na tym etapie juz jest nioeźle, akurat mroz wysuszy domek i na wiosne bedzie gotowy do roboty.ja nakryję swój blachą z ruukki model classic premium, sam ciekawy jestem efektu, to chyba najdroższa blacha po 47 zl za metr.musze to przemyslec, bo pod Twoją ceramike wcale niema az tak duzo więźby...proszę Cię oczywiscie jak pamietasz napisz mi ile poszło ytonga na sciany zewnętrzne i działowe i czy był to odmiana 400 a moze inna?dziękuje z gory, bede cie podpytywal co jakisczas im blizej wiosny tym czesciej:)i oczywiście czekam na dalsze fotki...

ytong 600! po 7zł za bloczek ... zaplacilem jakies 8tyś. (duzo zostało odpadow :/ )

... dachowka http://www.wienerberger.pl/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/SR_Product/ProductStandard05&c=SR_Product&cid=1216969158789&lpi=1087584651805&sl=wb_pl_home_pl

wyszla ponizej 30złm2 ... a spokoj na conajmniej 30 lat (w przeciwienstwie do blachy)

cdn. :)

mi za cały dom, czyli mamy to samo wyszło 12 tys za materiał, z nadprożami a 15.600 z transpoprtem pod dom czyli na dzialkę. musisz mi zerknąć w szczegołowe dane ile Ci posżlo bloczków albo metrow domu i ile to wyszło, sam ciekawy jestem. u nas dachówka...pomyslimy jeszcze nad tym, tez chciałem ale ta blacha na rąbek po prostu mi sie podoba. mi dach policzyli na 32 tys z robocizna:)tak wstepnie.

słuchaj wysle ci moje rozliczenie ytonga, jakbys mógl zerknać czy miales podobnie byłbym wdzieczny, bo to zamawiam u przedstawiciela ytonga u mnie.

Witaj Wojtku (cicik)!!!

wczesniej wstajesz i poźno kładziesz się spac:)sadząc po godzinach pisaniamaili albo mi poczta źle chodzi. te Twoje dane o nadproża...cóz nie wiem ale chyba weźmiemy gotowe, chyba, ze mój majster uprze sie na wylewane to niech robi, chyba tamte lepsze ale...cena ytonga bardzo konkurencyjna, u Ciebie materiały sa tańsze..ale to juz pisałem. wiesz, ze wyszla mi taniej dachówka cementowa braas niz blachodachówka?nie wierzyłem, ale gość tak powiedział. i w zwiazku ztym kolejan tura pytan:)przerabiales więźbe pod dachowke czy ju taka miales w projekcie?i czy ławy zostały 60 cm?zbrojenie stnadardowe czy wzmacniales?mi polecjaa braas romańska cisar, chyba się skusze:)dobry masz dojaz z działki do pracy?bo tak jak dzis to masakra:)trzymaj sie.pozdrawiam

moj "goral" o cementowej nie chcial slyszec a ze cena podobna to zostalem przy mat. uzywanym od setek lat ;-) ...

wiezba standartowa, strop znacznie uszczuplony wzg. projektu ... (juz chyba pisalem ze nawet kierownik byl zaszokowany iloscia i gruboscia stali przewidzianej w projekcie na strop - a pracuje gl. na mostach :) ) przyklad - stal 16f zastapiona 14f ... zamiast 6 pretow lezacych kolo siebie 4 ... itp.

w sumie i tak mozna jezdzic czolgiem po pietrze.

co do nietypowych godz w ktorych pisze @ ... kompa masz dobrego, za to ja core nie za bardzo :). lubi z tatusiem poogladac bajki od czasu do czasu tak pomiedzy 1 a 5 w nocy :)

acha...

gdybym mogl cofnac troche czas to na 100% bral bym nadproza ytonga ... moj fachman po prostu zamowil i zrobil - jak przyjechalem wiekszosc juz bylana miejscu :(((

ps.

podliczylem wydatki i jestem ok 30tys ponizej tego kosztorysu ze strony murtatora (na stan surowy otwarty) :D

wiesz cicik, chyba wezme te nadproza, bedzie szybciej na budowie, te dan wejściem i garaz i tak trzeba bedzie wylac na budowie i porzadnie zazbroić. a co do godzin to gratuluje pomysłowej córeczki:)musisz jej przestawić zegarek:)a co do kosztorysów z muratora, to wszystko jest oderwane od rzeczywistości...coż, reszte bede pytal na bieząco, jak cos Ci przyjdzie do glowy to czekam na posty, pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
witaj, na pewno zdążysz się wprowadzić. jeszcze trawkę posiejesz dookoła i kosiarką pojeździsz:)a te prognozy pogody nie mogą sie soprawdzic, ja tak długo nie moge czekac na star z budowa, myslałem od marca juz ostro budowac:) coz, pozyjemy zobaczymy, teraz szukam okien, bo wiekszośc juz mam wybrane, a niespodzianki bede rozwiązywal na bieząco:)pozdrawiam

• 4 weeks później...