Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Smolik Eko

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Cię serdecznie.

Wiem dokładnie co czujesz. My też czekamy na WZ. Wniosek złożyliśmy pod koniec stycznia. W lutym była odmowa, robiliśmy nowe mapki i ... czekamy od nowa - mam nadzieję, że już niedługo dostaniemy ten pierwszy ważny papierek :)

Życzę Ci dużo wytrwałości, bo czytając codziennie dzienniki budów i widząc postępy u innych, a puste pole u siebie, będzie Ci potrzeby (tak przynajmniej jest u mnie :roll: ). Głowa do góry! Mamy czas na dokładne przemyślenie i rozplanowanie naszych domków!

• 4 months później...

Witam

Odpowiadając na pytanie o rozbudowę sieci mogę przekazać jak to w naszym rejonie. Najpierw zgłosiłam się do lokalnych wodociągów o warunki przyłączenia. Następnie projektant zrobił projekt rozbudowy, który uwzględniał zgodę gminy na wejście w drogę.

U mnie z 180 m tylko 12 było w drodze, ponieważ inaczej się nie dało. Nasza gmina nie zgadza się na kładzenie rur w swoich drogach.

Po wykonaniu projektu został uzgodniony w ZUD. Ja to robiłam sama, ale często załatwia to projektant. Po uzyskaniu tych dokumentów złożyć w starostwie powiatowym dokumenty o pozwolenie na budowę.

Jak się uprawomocni można rozpocząć budowę. Ja wykonywałam to sama z pomocą pracowników lokalnych wodociągów. Oni już załatwili wszystkie sprawy związane z włączeniem do istniejącej sieci i odbiorem.

• 1 month później...

Witam serdecznie koleżankę z gminy.

A gdzież te twoje hektary? I widzę, że do trzech razy sztuka (przynajmniej z projektem:).

A projekt fajny.

Moja działka znajduje się w Górze Siewierskiej i w piątek 15.10 uprawomocni się pozwolenie na budowę.

Projekt indywidualny, powierzchnia 139 m2. dach dwuspadowy. Plany na ten rok żadne :(

W przyszłym roku budowa zjazdu, ogrodzenia, wyrównanie działki, zakup blaszaka i byc może fundamenty.

Szkoda, że nie budujesz podpiwniczonego to może nie miałabyś co zrobić z ziemią bo muszę mieć parę wywrotek :).

Masz może namiary na kogoś z wodociągów z NASZEJ gminy?

Pozdrawiam serdecznie.

Aneta

• 1 month później...
Przepraszam ale dopadła mnie niemoc i drobna załamka i nie zagladałam tutaj. Bardzo bym już chciała działać a tu nic do maja/czerwca. Jestem z Brzękowic wiec nie daleko. Nie znam nikogo z wodociągów przynajmniej nie jakos specjalnie prywatnie, ale mam nadzieje że w związku ze zmianą władzy mój wodociąg jest jeszcze jakoś prawdopodobny. A tak narazie nic sie nie dzieje. W tygodniu dzwonie i pytam się jak tam nasze pozwolenie.

• 1 month później...

Witam.

Tak, ekipa już wybrana, kierownik budowy też. Budowa ma ruszyć od 15.05. Teraz rozglądamy się za materiałami. Wczesniej na pewno ogrodzimy działkę i przygotujemy ją na budowę, przyłączymy prąd budowlany i takie tam organizacyjne sprawy, o któych jeszcze nie wiem a na pewno wynikną. Firma jest z okolicy. Zaproponowali dobrą cenę. A jak będzie to wyjdzie w praniu ale jestem pozytywnie nastawiona. Jak na razie to jestem zadowolona z dokonanych wyborów geodety i architekta więc mam nadzieje, że ta dobra passa będzie dotyczyć także ekipy.

Pozdrawiam

Witaj:)

Czyli start już niedługo. Ja też się już nie mogę doczekać, ale to jeszcze rok-niestety. Też na wiosnę będziemy grodzić i robić zjazd na działkę. A czy możesz podzielić się informacją o cenie jaką Ci zaproponowała ekipa i namiarami na nich? My rozmawialiśmy na razie z dwoma wykonawcami, za stan surowy otwarty z dachem jeden powiedział 60,000 a drugi 45.000. Szukamy dalej. Kierbut już wybrany.

Hej.

Nam też podawano różne ceny np 50000 bez zobaczenia nawet projektu. Cena jaką teraz mamy to 35000 a firma jest z Psar. Jak znajdę umowę to napiszę coś dokładniej. Wrażenia mam pozytywne bo wykonawca najpierw poprosił o jakieś elementy projektu (jeszcze go wtedy nie mielismy zakupionego), rozmawiał z nami co i jak chcemy (z czego dach, jaki strop, itp) i potem nam to wyliczył. Ale jak będzie, to jak pisałam, zobaczymy.

Hej.

Wielkie dzięki, w poniedziałek zadzwonimy. Ciekawe ile oni zaśpiewają. A materiały sami będziecie kupować czy oni Wam będą załatwiać? Te 35.000 to już z vatem? Nam ostatni majster powiedział 46.000 bez vatu. Ale jest chyba najsensowniejszy. I już ostatnie pytanie :) Budujesz się w B. Dolnych, Górnych czy Wał?

Cześć :)

To chyba fajna cena. My dzwoniliśmy, ale Pan nie ma czasu w tym tygodniu i ma zadzwonić w sobotę i umówić się na przyszły tydzień. Ciekawe ile powie. Nam parę osób polecało hurtownię w Wojkowicach (zresztą też polecaną na FM) oraz w Wojkowicach Kościelnych, ale pewnie już do nich dotarłaś. Jeśli nie to poszukam telefonów - jak chcesz oczywiście.

Cześć.

Problem to żaden, siedziałam kiedyś na grupie Zagłębie Dąbrowskei i "zbierałam rozumki". Hurtownia "ANITEX" w Wojkowcach oraz "PABUD" w Wojkowicach Kościelnych przy ul. Kościelnej 7. Nie byłam, nie wiem jakie ceny - bo dla mnie za wcześnie - ale ten ANITEX to i budowlańcy polecali i już wybudowani znajomi. A gdzie ten skład w Malinowicach?

Pan Łukasz chyba zapomniał do nas zadzwonić, trzeba mu się przypomnieć w poniedziałek. A czy Tobie ktoś go polecił czy skąd go wytrzasnęłaś?

W Malinowicach to ten nowo wybudowany naprzeciwko Osiedla Malinowice p. Anety Sowul (wcześniej był tam gdzie teraz jest market Karolinka). A pana Łukasza to mój mąż skądś znalazł - ktoś z nim pracował na budowie gdzie on był podwykonawcą. I ostatnio mi potwierdzono, ze dobry z niego murarz. Ma u nas robić także część wykończeniówki oraz wcześniej niektóre instalacje. Może to nie najlepiej wyglada bo jak ktoś się zna na wszystkim to pewnie na niczym dobrze ale jakoś mam dobre przeczucia co do niego. Dla mnie jest najważniejsze, że liczy się z naszym zdaniem a jednoczesnie zawsze jednak doradzi co on uważa.

Hej.

I co byłaś w tej hurtowni, czy niekoniecznie? Ja się już chyba nie będę prosić pana Łukasza o spotkanie.

Nie to nie :p

A ogrodzenie będziecie sobie robić sami, czy macie kogoś?

Te 300 zł. to za zlikwidowanie i przeniesienie okna i drzwi ? Tylko znowu to czekanie na pozwolenie.

Ale po raz drugi to chyba się fajniej czeka.

Nas ścigała elektrownia, bo bidulki nie mogli znaleźć - napisanego wyraźnie na wniosku - numeru telefonu i nie mogli się z nami skontaktować.

Czyli coś będzie na rzeczy z prądem. Musimy jeszcze poszukać kogoś kto zrobiłby nam projekt wody i trzeba zawieźć do Dąbia.