Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM NA GÓRCE pracownia ARCHON

Recommended Posts

O, to super. Czuje się prawie jak w domu! (na górce). Napisz proszę jak się go buduje i coś o kosztach. Ja mam model bez piwnicy i garażu.(ze względu na koszty). no i mam mały problem, bo nie wiem co z ogrzewaniem. Chcemy mieć olejowe, więc mamy trzy wyjscia. Albo częściowo podpiwniczyć (tylko pod łazienką, pom. gosp. i tym małym pokojem), albo poprowadzic rurę do zbiornika w garażu, albo zmienic układ na dole (zmiejszyć łazienke i zrobić kotłownię z pom. gosp. , części łazienki i kawała pokoju z mozliwością wstawienia drzwi zamiast okna). Sam piec to nie problem, ale ten zbiornik z olejem nie wiem czy nie bedzie śmierdział. Napisz prosze jak ty planujesz ogrzewać.

Twoja Przyjaciółka Lola.

Lola,

Stan surowy otwarty - bez podpiwniczenia i garażu (porotherm 30 P+W, strop żelbet (bez schodów), dachówka cementowa Euronit) kosztował mnie ok.75 000 PLN

Co do ogrzewania to raczej zdecyduje sie na zb. z gazem plynnym. Szczerze mowiac nie sadzę, iż zmniejszenie łazienki na dole to dobry pomysł. Po pierwsze nie jest ona zbyt duza, a po drugie co zrobić z pionem kominowym ? Musiałabyś go chyba nieco przesunąć.

Dodatkowo podniosłem parter o jeden pustak aby rozprowadzic cieple powietrze z kominka chociaz traktuję to bardziej jako dogrzanie niż docelowe ogrzewanie, chociaż kto wie...

Generalnie jesteśmy zadowoleni z projektu. Ma jeden błąd. Słupy podtrzymujące więżbę praktycznie uniemożliwiają wykonanie nadproży drzwi do łazienki na piętrze ale to można rozwiązać cofając je do wewnątrz pokoi lub oprzeć je na ścianach korytarza (oczywiście trzeba je wtedy wykonać grubsze)

Pozdrawiam

Jacek

HEJ JACEK. sERDECZNE DZIĘKI ZA ODPOWIEDŹ. JUZ STRACIŁAM NADZIEJE A TWOJE UWAGI SĄ DLA MNIE CENNE. W KONCU TY NIE PATRZYSZ TYLKO NA KAWAŁEK KARTKI A MASZ JUZ DOM!!! CENA STANU OTWARTEGO WYDAJE MI SIE ROZSADNA. ROZUMIEM, ŻE DACHU POKRYTEGO JESZCZE NIE MASZ? Z ŁAZIENKA TEZ MASZ RACJĘ. MOŻE UDA SIE PIEC WSTAWIC DO POM. GOSP. A Z BIORNIK POZA DOMEM. INACZEJ CHYBA NA KOTŁWNIE POSWIECIMY POKÓJ PRZY ŁAZIENCE. NASZ DOMEK WYDAJE MI SIĘ FAJNYM I PONADCZASOWYM.

CZY SCHODY SA OK? ZAWSZE PRZERAŻAŁY MNIE TAKIE PROSTE , DO GÓRY - ALE TAK WYBRAŁ MÓJ MĄŻ. I CZY NA GÓRNYM KORYTARZYKU JEST DOSYĆ MIEJSCA I NIEWYPADA SIE ZA BALUSTRADĘ? Z TEGO MAŁEGO POKOJU PRZY SCHODACH CHCĘ ZROBIĆ SUSZARNIĘ I PRASOWALNIE.

mĄZ SIĘ SMIEJE Z MOICH PYTAŃ, ALE W KONCU MY KOBIETY PATRZYMY TROSZKE INACZEJ NIZ WY MĘŻCZYŹNI.

PROSZE NAPISZ GDZIE MIESZKASZ I JEŻELI MASZ FOTKI TO PRZESLIJ. MÓJ ADRE [email protected]. ZA FOTKI OCZYWISCIE ZWRÓCE KOSZT.

I WYDAJE MI SIE, ŻE TEN DOM NAJŁADNIEJSZY JEST Z BIAŁA ELEWACJA. WIDZIAŁAM NA STRONIE ARCHETONU Z ŻÓŁTĄ I JEST BE.

pA.

Niezle sie usmialem, bo moja zona tez mysli o zamianie tego pokoju na pralnio-suszarnio-garderobe jako, ze w tym domu nie powala na kolana ilosc miejsc do magazynowania. Myslimy rowniez gdzie moznaby upchnac spizarke. Moze w kuchni wzdluz sciany korytarzowej ? Dodatkowo przemyslcie sprawe okien w kuchni. Niby ladnie, jasno, ale pojawia sie maly problem z ustawieniem mebli...

Co do korytarza to wydaje mi sie wystarczajaco szeroki. Na temat barierki sie nie wypowiadam bo jej po prostu nie mam ( jak rowniez schodow - chce miec drewniane) A temat koloru elewacji wydaje mi sie dzisiaj baaaardzo odlegly, ale tez jakis jasny, bo mamy ceglasta dachowke i wiezbe z podbitkami pomalowana na kolor tikowy.

Pozdrawiam

P.S. Aha, jestem z Bochni i niestety do dzisiej zrobilem....zero zdjec.

hej jacek! My kobiety mamy podobny zmysł co do kobiecych spraw - ito dlatego pewnie tak z ta pralnią. My tez chcemy drewniane schody. Jak by były betonowe, to zawsze mozna umiescic mały schowek pod nimi.

Co do okien w kuchni to się zgadzam. Ja mysle o zamurowaniu tego przy tarasie a ztych 2 zrobic np. jedno wieksze. Ale czy te okienka nie są małe? Tak mi sie na projekcie wydaje.

Myślimy o białej elewacji i ciemnoczerwonych dodatkach , dachu, klinkierze dodokoła okien. Mysle ze bedzie ładnie.

Ale to sa bajania, bo na razie dopiero zaczynamy.

a, i mysle , by z tych bliźniaczych poki u góry zrobic jeden duzy. ale to zalezy czy nasz dzidx będzie jedynakiem, czy nie.

Serdecznie Cię pozdrawiam.

Jak przyjedzie mój mąz, to chetnie pogada z toba o technice.

Pa.

Hej Jacek,

Fajnie, ze mi odpisujesz - zawsze moge miec juz jakieś wyobrazenie na temat naszego domu.

My będziemy budowac na dość wąskiej , ale długiej działce. Dlatego ten dom nam pasuje. wejscie bedzie od pn., a garaz za domem - akurat obok wygospodarujemy droge na dojazd.

napisz cos o Twoim połozeniu domu i jak długo budujesz.

serdecznie Cie pozdrawiam i wielka szkoda, ze nie mieszkacie blizej nas!

• 1 year później...

Witajcie!

Czy ktoś z Was buduje może gdzieś w Polsce (najlepiej w Polsce południowej) dom według tego projektu? Wiem, że był to kiedyś bardzo popularny projekt, ale tutaj na forum nie znalazłem ani jednej wypowiedzi. Na forum Archonu (http://www.projektydomow.pl) na temat tego domu też jest niestety niewiele postów.

Bardzo proszę o jakiś odzew "Górkowiczów"! :D

Pozdrawiam

Tomek

• 2 weeks później...
  • 2 years później...

Witam!

Chciałabym "odświeżyć" wątek domu na górce biura projektowego Archon. Kupiliśmy wraz z mężem działkę, na któej są już fundamenty w/w domu ale ja mam duże watpliwości co do funkcjonalności klatki schodowej (wąska) w tym projekcie. Czy ktoś już mieszka w domu na górce? Jakie są Wasze doświadczenia? Co zmieniliście w projekcie?

Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie.

• 2 weeks później...