Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stan zero - o jakich wyprowadzeniach pamiętać?

Recommended Posts

Jeśli będziesz robił odgromówkę (a myślę że warto) dobrze jest przyspawać bednarkę (taki ocynkowany, gruby płaskownik) do zbrojenia ławy fundamentowej (w miejscach gdzie będzie schodzić odgromówka z dachu).

Odgromówkę chowa się później w ociepleniu ścian.

W przypadku kanalizacji i doprowadzenia wody to często i tak potem kują bo miejsce nie to.

Jeśli będziesz robił odgromówkę (a myślę że warto) dobrze jest przyspawać bednarkę (taki ocynkowany, gruby płaskownik) do zbrojenia ławy fundamentowej (w miejscach gdzie będzie schodzić odgromówka z dachu).

Bednarkę (przyspawaną do zbrojenia) warto też wprowadzić w wewnątrz (garaż, pom. gospodarcze) w pobliżu planowanej tablicy elektrycznej - uziom fundamentowy.

z otworami typu kabelek do domofonu to na tym etapie nie ma co sobie głowy zawracać.

Jak już będziesz wiedział gdzie ci potrzebny otwór to sobie przewiercisz (czy zrobi to elektryk)

gorzej jak później ten temat umknie. Zawsze można przecież zrobić rurkę przelotową na wszelkiego typu kable i przeciągać w razie potrzeby.

z otworami typu kabelek do domofonu to na tym etapie nie ma co sobie głowy zawracać.

Jak już będziesz wiedział gdzie ci potrzebny otwór to sobie przewiercisz (czy zrobi to elektryk)

gorzej jak później ten temat umknie. Zawsze można przecież zrobić rurkę przelotową na wszelkiego typu kable i przeciągać w razie potrzeby.

Jako to sie puszcza przez fundament - jakims peszlem? i jakiej srednicy? Puscic przez lawe czy przez scianke?

Same pytania, a to dopiero poczatek...

Najważniejsze na tym etapie to:

- doprowadzić prąd do wnętrza domu

- odprowadzić kanalię

- doprowadzić wodę - samą rurkę poniżej ławy fundamentowej (poniżej warstwy przemarzania - poniżej 1m wgłąb)

- zamontować piorunochron

Więcej spraw nie pamiętam

P.S.

Można również pomyśleć o doprowadzeniu powietrza do kominka.

Przypilnować aby "0" było równe "0" tzn. po wszystkich przepustach, wylać "chudziak" równo ze ścianami fundamentowymi a następnie na tej podstawie murować dalej ściany !!!

U mnie chudziak był wylewany po dachu. Daje to tę wygodę że poziom podłogi na parterze i grubość styropianu/wylewki można było jeszcze korygować (względem drzwi)- a przydało się bo oczywiście pojawiły się problemy z wysokościami

Najważniejsze bo trudne do późniejszego uzupełnienia są jedynie dwie rzeczy:

- kanalizacja

- czerpnia powietrza do kominka.

Przebicie do doprowadzenia prądu (WLZ) warto zrobić, ale nie jest niezbędnie konieczne.

Podobnie otwory do wyprowadzania zasilania do bramy, furtki, ogrodu - zrobić można, jak się wie na pewno, gdzie, jeśli nie - można potem "spuścić" stosowne przewody po zewnętrznej ścianie. Jeśli jednak wiadomo gdzie - warto dać rurę arot od planowanej rozdzielni do tego miejsca, potem będzie łatwiej uzupełniać.

Wodociąg - u siebie zrobiłem przepust przez ławę, który został przez panów od wodociągu całkowicie zignorowamy, jak mi powiedzieli - o wiele łatwiej im się przekopać pod ława i mieć tam pełną swobodę działania niż się pchać w moją ciasną rurę.

J.

Witam

Koledzy, jak się wyprowadza bednarkę do odgromu, to jak było już napisane trzeba jąprzyspawać i ładnie zakonserwować czymś na bazie asfaltu ( żeby rdza nie zjadła szybko połączenia), ale wszystkie pręty w ławie też się spawa i konserwuje. Jeżeli coś porządnie nie zrobisz na początku to później się mści. Za pare lat przyjdzie pan elektryk na kontrole odgromu( tak tak to też podlega przeglądowi) i nie będzie odpowiednich parametrów to nie zrobi protokółu i psu na bude taki ogrom jak nie spełania swojego zadania.

pozdrawiam

Są środki do konserwacji, ja mam coś na bazie smoły lub cosik takiego, jak pospawam to na gorąco topiei się pięknie konserwuje.

A to w celu....jak wiesz to odgromowirobi sie pomiar i tak co 4-5 lat, napoczątku pomiar wychodzi dobry, ale za 15 lat to połączenia korodują i opór wzrasta i ..... całą robotę trafia bo trzeba robić otok a to już inwestora trzepie po kieszenii nie jest zadowolony.