panfotograf 06.04.2010 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Z tego co wiem, to pręty zbrojeniowe zalane betonem nie korodują. Czy ktoś z was słyszał żeby je przed zalaniem betonem konserwować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 06.04.2010 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Chodzi o pokrycie antykorozyjne:- połączeń spawanych (nawet tych zalanych w betonie)- wąsów bednarki w miejscu w którym wychodzą z betonu do ziemi i dalej na powierzchnię. Za kilkanaście lat, gdy zajdzie taka potrzeba będzie się do czego dospawać z nowym kawałkiem bednarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 08.04.2010 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Czy na tym etapie trzeba/można/wygodniej już robić szambo i całe doń orurowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WuTomek 13.04.2010 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Najważniejsze bo trudne do późniejszego uzupełnienia są jedynie dwie rzeczy: - kanalizacja - czerpnia powietrza do kominka. Przebicie do doprowadzenia prądu (WLZ) warto zrobić, ale nie jest niezbędnie konieczne. Podobnie otwory do wyprowadzania zasilania do bramy, furtki, ogrodu - zrobić można, jak się wie na pewno, gdzie, jeśli nie - można potem "spuścić" stosowne przewody po zewnętrznej ścianie. Jeśli jednak wiadomo gdzie - warto dać rurę arot od planowanej rozdzielni do tego miejsca, potem będzie łatwiej uzupełniać. Wodociąg - u siebie zrobiłem przepust przez ławę, który został przez panów od wodociągu całkowicie zignorowamy, jak mi powiedzieli - o wiele łatwiej im się przekopać pod ława i mieć tam pełną swobodę działania niż się pchać w moją ciasną rurę. J. Dziekuje za wszystkie komentarze. Jarek - taka rure sie puszcze pod lawa i przez chudziak do gory, right? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 15.04.2010 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 U mnie chudziak był wylewany po dachu. Daje to tę wygodę że poziom podłogi na parterze i grubość styropianu/wylewki można było jeszcze korygować (względem drzwi)- a przydało się bo oczywiście pojawiły się problemy z wysokościami To, że po dachu raczej nie ma tu znaczenia. Jak jest robione zgodnie z projektem to nie ma problemu z wysokościami. z otworami typu kabelek do domofonu to na tym etapie nie ma co sobie głowy zawracać. Jak już będziesz wiedział gdzie ci potrzebny otwór to sobie przewiercisz (czy zrobi to elektryk) Przewiercisz jak masz czas i sprzęt, a elektryk dodatkowo skasuje. Kabel do domofonu może iść razem z zasilaniem bramy garażowej, oświetleniem w tej częsci działki, a to już można zaplanować i warto zrobić przepust. Jeśli będziesz robił odgromówkę (a myślę że warto) dobrze jest przyspawać bednarkę (taki ocynkowany, gruby płaskownik) do zbrojenia ławy fundamentowej (w miejscach gdzie będzie schodzić odgromówka z dachu). Odgromówkę chowa się później w ociepleniu ścian. W przypadku kanalizacji i doprowadzenia wody to często i tak potem kują bo miejsce nie to. Co do instalacji odgromowej - moim zdaniem to nie kwestia warto/nie warto, ale miejsca gdzie jest dom. Jesli masz 100-200 m do lini średniego napiecia, dom nie jest z drewna, w sąsiedztwie są wyższe budynki albo drzewa, dom jest w obniżeniu lub na zboczu - niekoniecznie trzeba robić odgrom. Projekt przyłacza wody i kanalizy miałem przed murowaniem ścian fundamentowych, więc z góry było wiadomo gdzie będą. Trzeba pamiętać o GWC, mediach, a nieco wyżej o wylocie odkurzacza centralnego, doprowadzeniu powietrza do kominka (docelowo min 50cm nad gruntem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starybzyq 16.04.2010 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Ja, pomimo tego, że będę miał gaz, wypuściłem sobie z kotłowni nitki na zewnątrz do poziomych kolektorów dla pompy cieplnej, którą może za naście lat sobie wstawię. Póki co mogę te węże(jednego węża) do wody w ogródku używać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 16.04.2010 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Trzeba pamiętać o GWC, mediach, a nieco wyżej o wylocie odkurzacza centralnego, doprowadzeniu powietrza do kominka (docelowo min 50cm nad gruntem) to wylot z odkurzacza centralnego raczej nie górą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 16.04.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Napisałem: "nieco wyżej", tj. nie podczas "stanu zero" ale później. Z drugiej strony na fi50 niekoniecznie trzeba zostawiać przepust. Łatwiej wykuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts