m4rsh4ll 31.03.2010 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Panie Panowie, proszę o porady jak przywrócić piękno starej drewnianej elewacji ? Krok po kroku, jak przywrócić kolor na wypłowiałych deskach ? Jak zabezpieczyć elewację. Muszę przyznać, że elewacja jest w pięknym stanie, mocne pięknie brązowawe deski, Niestety są też ubytki, ale elewacja ma swój urok, co zrobić żeby wyglądała pięknie. Jakie środki zastosować, prosiłbym o porady. Domek stoi na takim fundamencie z cegieł. Proszę udzielić mi odpowiedzi na pytanie dlaczego tylko część desek wypłowiała a reszta ma swój kolor ? Porady mile widziane. a oto zdjęcie domu. http://img706.imageshack.us/img706/2866/p1010009bp.jpghttp://img718.imageshack.us/img718/9236/p1010051x.jpg Dach będzie robiony ale chyba w lecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 31.03.2010 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 twoja elewacja była malowana olejem skalnym czyli zabrudzoną ropą wydobywaną z szybów.Mam tym pomalowaną chałupę i to jest ten sam kolor.Można ją kupić w nafcie gaz czyli PGNiG w miejscowościach gdzie jest wydobywana świetnie impregnuje drzewo a ceny są śmieszne ostatnio płaciłem 1,90 za litr trochę z początku śmierdzi ale po tygodniu zapach znika.Dechy wypłowiały od wody deszcz samochody pewnie w miejscu gdzie są najbardziej jasne robi się kałuża na drodze Ja bum odciął dechy od spodu na jakieś 5, 10 cm i zrobił okapnik pod tym z blachy a na to decha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 31.03.2010 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 maciej74 dziękuje za odpowiedz, powiedz mi jak z kolorem po pomalowaniu takiego domu, czy robi się cała kruczo czarna, czy brązowieje po jakimś czasie ? Możesz wkleić zdjęcie swojego domu i elewacji ? Sąsiedzi chyba pomyślą że zwariowałem żeby na czarno maziać dechy ale ciul z nimi Jaki środek polecasz na korniki, ponieważ właśnie w tych wypłowiałych miejscach pojawiła się ich niewielka ilość, w tych zaimpregnowanych olejem skalnym ani śladu choć dom ma już pewnie ze 100 lat. Okapnik.. dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 03.04.2010 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 (edytowane) witam trochę bałaganu po tych przenosinach i dopiero teraz odpisujęhttp://images39.fotosik.pl/276/6c3ca5892456880emed.jpg te okiennice to są stare dechy elewacyjne malowane jakieś dwa trzy lata temu , twoje dechy będą miały kolor ciemnego brązu mniej więcej taki jak u mnie najciemniejsze fragmenty z czasem trochę wypłowieją więc niema co się martwić czarne na pewno nie będą.Zdarza się ropa która daje odcień zielonkowaty więc zwróć uwagę przy kupnie by był on brązowy jak będziesz malował pierwszy raz to dobrze jest go podgrzać ( używałem kuchenki turystycznej )tak by był letni lepiej wnika w materiał a i malowanie w ciepły słoneczny dzień ,na robactwo to brałem strzykawkę i wstrzykiwałem ropę ale też można kupić jakiś preparat . Najpierw pomaluj te wypłowiałe miejsca aż mniej więcej uzyskasz kolor elewacji później pojedź całość.gratuluję chałupy i życzę wytrwałości w remontowaniu w myśl zasady stare jest piękne. Edytowane 3 Kwietnia 2010 przez maciej74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 04.04.2010 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 Rzeczywiście muszę przyznać że pięknie to wygląda. Widać dużo pracy włożyłeś żeby zachować ten urok drewnianego domu Okiennice sam robiłeś ? Najczęstszym błędem chyba jest wstawianie do drewnianych domów białych plastikowych okien. U Ciebie od razu widać że pięknie się te drewniane okna komponują. Mam jeszcze tylko pytanie odnośnie ropy, czy zabija Ona wszelkie robactwo ? Jeśli wstrzykiwałbym ją w każdą dziurkę czy trzeba kupić jakiś preparat ? W sumie z tego co patrzyłem to najlepsze środki w 70-80 procentach składają się z ropy, choćby taki hylotox q ale dużo nie wiem o ropie, poza tym że widzę iż bardzo dobrze konserwuje dechy. Okapnik postaram się zrobić drewniany, wydaje mi się że właśnie na moim budynku pozostały jego resztki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 04.04.2010 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 można potraktować robale preparatem dla świętego spokoju koszta są nie duże , z drugiej strony to jeśli wstrzykniesz ropę to wątpię by to przeżyły a na pewno drewno im nie będzie smakować wstyd się przyznać dla nauki poświęciłem pająka który spotkanie z ropą nie przeżył .Okiennice to moje dzieło, okna to kompromis bo oryginalnie były skrzynkowe.Okapnik drewniany może nie jest wieczny ale z 10 lat wytrzyma od południowej strony dłużej wymiana to nie jest jakiś straszny koszt montujesz go pod deski a nie na.Tak patrzę na zdjęcie to elewacja jest małym problemikiem w porównaniu z dachem przy wymianie krokwi wydłużyłbym go co dodatkowo ochroni elewację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 04.04.2010 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 Wyciągnięcie dachu także polecił mi znajomy, ale nie wiem czy to dobry pomysł bo dom może stracić swój urok. Przynajmniej mi się w tej chwili bardzo podoba mimo ze jest w takim stanie. Będę musiał podziałać photoshopem i zobaczyć jak by to wyglądało z dłuższym dachem.Cóż dziękuje za porady, na pewno wkleję parę zdjęć jak trochę ogarnę dom. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts