Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak korzystnie przenieść prawo własności wspólnej budowy

alfaro

Recommended Posts

Witam.

Pokrótce sytuacja wygląda tak.

Działka budowlana notarialnie jest współwłasnością moją i mojej mamy. Na nas oboje też jest wydane pozwolenie na budowę, ale ponieważ budowę prowadziłem dla siebie, umowy z wykonawcą faktury itp mam udokumentowane na siebie. Teraz będziemy przenosić prawo własności tylko na mnie. Jak zrobić to najkorzystniej - darowizna ( notarialna czy zwykła sporządzona w domu i zarejestrowana w US), fikcyjna sprzedaż.

Dwa lata temu robiłem wycenę - i koszt nieruchomości z rozpoczętą budową wynosił ok.400 000PLN

A po zmianie wpisu w księdze wieczystej zmienić w starostwie zapis w pozwoleniu na budowę?

Jakie rozwiązanie będzie najkorzystniejsze , a także najtańsze z punktu widzenia wspierania Budzetu Państwa.

pozdrawiam

Michal

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam.

Pokrótce sytuacja wygląda tak.

Działka budowlana notarialnie jest współwłasnością moją i mojej mamy. Na nas oboje też jest wydane pozwolenie na budowę, ale ponieważ budowę prowadziłem dla siebie, umowy z wykonawcą faktury itp mam udokumentowane na siebie. Teraz będziemy przenosić prawo własności tylko na mnie. Jak zrobić to najkorzystniej - darowizna ( notarialna czy zwykła sporządzona w domu i zarejestrowana w US), fikcyjna sprzedaż.

Dwa lata temu robiłem wycenę - i koszt nieruchomości z rozpoczętą budową wynosił ok.400 000PLN

A po zmianie wpisu w księdze wieczystej zmienić w starostwie zapis w pozwoleniu na budowę?

Jakie rozwiązanie będzie najkorzystniejsze , a także najtańsze z punktu widzenia wspierania Budzetu Państwa.

pozdrawiam

Michal

darowizna (zawsze przenosząc własność nieruchomości wymagana jest forma aktu notarialnego)

na mocy art. 4a ust. 1 ustawy z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn (tekst jednolity Dz. U. z 2004 r. Nr 142, poz. 1514 z późn. zm.) zwalnia się od podatku nabycie m.in. w drodze darowizny własności rzeczy lub praw majątkowych przez:

małżonka

zstępnych

wstępnych

pasierba

rodzeństwo

ojczyma

macochę

pod warunkiem:

zgłoszenia nabycia własności rzeczy lub praw majątkowych właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego w terminie miesiąca od dnia powstania obowiązku podatkowego, oraz

udokumentowania - w przypadku gdy przedmiotem nabycia tytułem darowizny są środki pieniężne, a wartość majątku nabytego łącznie od tej samej osoby w okresie 5 lat, poprzedzających rok, w którym nastąpiło ostatnie nabycie, doliczona do wartości rzeczy i praw majątkowych ostatnio nabytych, przekracza kwotę określoną w art. 9 ust. 1 pkt 1 ww. ustawy czyli kwotę 9.637 zł - ich otrzymania dowodem przekazania na rachunek bankowy nabywcy albo jego rachunek prowadzony przez spółdzielczą kasę oszczędnościowo-kredytową lub przekazem pocztowym.

Obowiązek zgłoszenia darowizny wskazany powyżej nie obejmuje przypadków, gdy (art. 4a ust. 4 ustawy z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn):

wartość majątku nabytego łącznie od tej samej osoby w okresie 5 lat, poprzedzających rok, w którym nastąpiło ostatnie nabycie, doliczona do wartości rzeczy i praw majątkowych ostatnio nabytych, nie przekracza kwoty określonej w art. 9 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn czyli kwoty 9.637 zł lub

gdy nabycie następuje na podstawie umowy zawartej w formie aktu notarialnego.