alfaro 31.03.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Witam.Pokrótce sytuacja wygląda tak.Działka budowlana notarialnie jest współwłasnością moją i mojej mamy. Na nas oboje też jest wydane pozwolenie na budowę, ale ponieważ budowę prowadziłem dla siebie, umowy z wykonawcą faktury itp mam udokumentowane na siebie. Teraz będziemy przenosić prawo własności tylko na mnie. Jak zrobić to najkorzystniej - darowizna ( notarialna czy zwykła sporządzona w domu i zarejestrowana w US), fikcyjna sprzedaż.Dwa lata temu robiłem wycenę - i koszt nieruchomości z rozpoczętą budową wynosił ok.400 000PLNA po zmianie wpisu w księdze wieczystej zmienić w starostwie zapis w pozwoleniu na budowę?Jakie rozwiązanie będzie najkorzystniejsze , a także najtańsze z punktu widzenia wspierania Budzetu Państwa. pozdrawiamMichal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfaro 13.04.2010 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Jakoś cisza w kwestii rozwiązan . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 13.04.2010 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 My zrobiliśmy zniesienie współwłasności. W Twoim przypadku mama musiałaby się zrzec swojego udziału na rzecz Ciebie.A najlepiej idź do notariusza i tam dowiesz się wszystkiego dokładnie łącznie z kosztami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nina81 26.04.2010 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Witam. Pokrótce sytuacja wygląda tak. Działka budowlana notarialnie jest współwłasnością moją i mojej mamy. Na nas oboje też jest wydane pozwolenie na budowę, ale ponieważ budowę prowadziłem dla siebie, umowy z wykonawcą faktury itp mam udokumentowane na siebie. Teraz będziemy przenosić prawo własności tylko na mnie. Jak zrobić to najkorzystniej - darowizna ( notarialna czy zwykła sporządzona w domu i zarejestrowana w US), fikcyjna sprzedaż. Dwa lata temu robiłem wycenę - i koszt nieruchomości z rozpoczętą budową wynosił ok.400 000PLN A po zmianie wpisu w księdze wieczystej zmienić w starostwie zapis w pozwoleniu na budowę? Jakie rozwiązanie będzie najkorzystniejsze , a także najtańsze z punktu widzenia wspierania Budzetu Państwa. pozdrawiam Michal darowizna (zawsze przenosząc własność nieruchomości wymagana jest forma aktu notarialnego) na mocy art. 4a ust. 1 ustawy z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn (tekst jednolity Dz. U. z 2004 r. Nr 142, poz. 1514 z późn. zm.) zwalnia się od podatku nabycie m.in. w drodze darowizny własności rzeczy lub praw majątkowych przez: małżonka zstępnych wstępnych pasierba rodzeństwo ojczyma macochę pod warunkiem: zgłoszenia nabycia własności rzeczy lub praw majątkowych właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego w terminie miesiąca od dnia powstania obowiązku podatkowego, oraz udokumentowania - w przypadku gdy przedmiotem nabycia tytułem darowizny są środki pieniężne, a wartość majątku nabytego łącznie od tej samej osoby w okresie 5 lat, poprzedzających rok, w którym nastąpiło ostatnie nabycie, doliczona do wartości rzeczy i praw majątkowych ostatnio nabytych, przekracza kwotę określoną w art. 9 ust. 1 pkt 1 ww. ustawy czyli kwotę 9.637 zł - ich otrzymania dowodem przekazania na rachunek bankowy nabywcy albo jego rachunek prowadzony przez spółdzielczą kasę oszczędnościowo-kredytową lub przekazem pocztowym. Obowiązek zgłoszenia darowizny wskazany powyżej nie obejmuje przypadków, gdy (art. 4a ust. 4 ustawy z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn): wartość majątku nabytego łącznie od tej samej osoby w okresie 5 lat, poprzedzających rok, w którym nastąpiło ostatnie nabycie, doliczona do wartości rzeczy i praw majątkowych ostatnio nabytych, nie przekracza kwoty określonej w art. 9 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn czyli kwoty 9.637 zł lub gdy nabycie następuje na podstawie umowy zawartej w formie aktu notarialnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts