AndrzejS 29.01.2004 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 W ostatnim Muratorze wyczytałem, że do ocieplenia stropodachu niewentylowanego można używać wełny mineralnej. Rockwool, Isover lub Ursa. Czy macie jakies doświadczenia w tym temacie ? Szczególnie czy można to pokryć papą termoizolacyjną lub czymś innym lepszym ? Czy można wełnę położyć na stare podłoże (papa i lepik). Czy może pokusić się o normalny dach dwuspadowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 30.01.2004 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 Jesli ma odpowiednia gestosc i jest w plytach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wawi 30.01.2004 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 Ja użyłem styropapy ( wpisz na google) inna nazwa to styrpapa - twardy styropian pokryty fabrycznie papą podkładową. Papa jest wystająca poza płyty strropianowe dzieki czemu płyry są na styk, a ta papa na zakładki. Przykleja się to do podłoża - może być stara warstwa papy byle stabilna i niepoodklejanaspecjalnym klejem (jak bedą zainteresowani to odszukam fakturę i podam nazwę) Warto też przydyblować - ale uwaga są specjalne dyble do tego - nie przepuszczają wody - też w to nie wierzyłem, ale dekarz mi naocznie i namacalnie to udowodnił i przestrzegał przed stosowaniem dybli używanych do dyblowania styropianu do ścian przy ocieplaniu.Na to idzie papa termozgrzewalna. Jak wykonawca da mniej niż 5 lat pisemnej gwarancji na wykonane prace - poszukaj innego dekarza.Dokładnie przyglądałem sie jak to jest bo nie bardzo wierzyłem że przy podgrzewaniu palnikiem papy styropian się nie stopi - no i mój dekarz też mi pokazał ile trzeba grzać aby zaczęło się topienie styropianu - warto wykonać takie próby - okaże się też co potrafi dekarz.W zasadzie ocieplając dach należy wymienic wszystkie blachy.Dodatkowo warto na skraju dachu (tym gdzie sa rynny) wstawić belkę z zaimpregnowanego drewna o grubości równej grubości ocieplenia. Póżniej dzięki temu zamocowanie nowych blach, rynien itp będzie solidniejsze a i wygląd takiego wykończenia jest o niebo lepszy ( mam porównanie bo sąsiad tego nie zastosował, bo nie zdecydował sie na wymianę blach chociaż wymieniał rynny). Jak ktoś chce podyskutować na ten temat to bardzo chętnie opiszę szczegóły jak to zrobiłem a właściwie dekarz, którego mogę polecić. Zamiast styropapy można dać styropian i papę podkładową osobnowychodzi troche taniej. Pozdrawiam Waldek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wawi 30.01.2004 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 Jeszcze kilka słów. Wełna też może być ale z tego co się dowiedziałem to jest specjalna twarda (prasowana czy coś w tym rodzaju) , ale jeżeli dostanie się chociaż troche wody to zaczną się problemy. Inny sąsiad zrywał ocieplenie z wełny, bo dostała się woda. Smierdzaiło na całą ulicę. Ponoć przy styropianie takie niebezpieczeństwo nie występuje. W zasadzie widząc jak on walczy z tym dachem zrywa ocieplenie z wełny i kładzie styropian chyba bojąc się w przyszłośći takich doiświadczeń wybrałem styropian. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ircon 30.01.2004 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 Właśnie też przymierzam się do styropapy. Przekonał mnie o tym sąsiad - sam kładł późną jesienią. Na połowie dachu przyłapał go mały opad i nad ranem mrozik - oczywiście łączenie zabezpieczył, ale widok był niesamowity. Na styropapie przez cały dzień utrzymywała się szadź, a na starej powierzchni wszystko się roztopiło i ta część dachu była suchutka - tyle ciepła ucieka przez stropik . O tych specjalnych dyblach jeszcze nie słyszałem - poszukam w hurtowniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejS 01.02.2004 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2004 W tym roku cieplenia mnie nie minie i będę wdzięczny za wszelkie informacje. Rzeczywiście styropapa chyba najlepsza, ale pierwszy raz o niej słyszę. Proszę o kontakt ze szczególami ceny, wykonanie, itp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejS 01.02.2004 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2004 Czy styropian w połączeniu z lepikiem lub smołą zachowa swoje właściwości ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wawi 01.02.2004 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2004 Tez myslałem o nadbudowie dachu. Znajomy architekt powiedział ze trzeba projekt i obliczenia wytrzymałościowe. Wszystko zrzucić do gołych płyt stropowych, na to belki drewniane itp. Jak sobie wyobraziłem ogrom prac i kasę jaka muszę na to wywalić to mi przeszło. Jak masz dostep do internetu to poszukaj na http://www.google.pl hasło styropapa lub styrpapa.lub idź do hurtowni - ja korzystałem z Polskie Składy Budowlane - więc tam pytaj o styropape do ocieplania dachów płaskich.Styropapa to twardy styropian pokryty w fabryce papą podkładową więc nie ma obawy że będzie styropian się rozpuszczał jak to ma miejsce przy zwykłej papie.Próbowałem to oderwać od styropianu, w zasadzie na zimno się nie da, dobrze podgrzane schodzi ale trzeba dużej siły.Mój dach z 1975 też ma szlakę i na tym cieńką szlichte, później była warstwa (chyba kilka) papy.Dekarz popatrzył i potwierdził to co mówili w hurtowni - odrywamy tylko tą papę która się już nie trzymai tam gdzie są bąble. Na pytanie ze styropian nie lubi papy powiedziałze taka papa co przeleżała kilka lat na słońcu, mrozie itp to jest już tak odkażona ze styropian się nie boi.Do przyklejania uzywany był specjalny klej bitumiczny - w hurtowni gdzie beda mieli styropape też mają taki klej. Klej ten dodatkowo zabezpiecza styrpoian przed papa.Do tego idą dyble ( jeżeli dach równy to nie potrzeba). Są specjalne dyble lejkowe dak skąstruowane, że kołek stalowy klinuje otwór w dyblu aby nie poszła woda. Ten lejek zalewa sie smołą - mój dekarz rozgrzewał papę i takim kapiącym zalewał te otwory i wogóle wszystko wkoło aby na wszelki wypadek nie pociekło, chociaz mówił że producent dybli daje gwarancje, to on zawsze tak robi, aby spać spokojnie.Na brzegach ( tych gdzie nie ma ogniomuru) dawalismy belke drewnianą. Tam też nie ma szlaki i długie dyble pozwoliły na zamocowanie tej belki.Grubość belki była tak dobrana aby z grubościa styropianu tworzyła jedna powierzchnię. Belak została obita następnie blachą - dokładnie tak jak było - blacha podrynnowa. Rysunek poniżej moze coś wyjaśni ( wyobraź sobie że nie ma kropek - bo to ze względów technicznych forum) _______________ <= Papa wierzchnia.................. --------+ <= blacha-------------+------+ | styropapa | belka| |---------------------+ |.... stropodach ... | |......................... | | tu rynna......................... | +-----------+......................... |_________| |...........................................| |......................... ściana........| Na to idzie papa nawierzchniowa, termozgrzewalna. Nie ma się co obawiać o styropian w czasie rozgrzewanai papy. O to się bałem że jak za mocno sie przygrzeje to po styropianie. Dekarz jednak pokazał na odpadkowych kawałkach ile trzeba grzać palnikiem aby narobić szkód.Teraz ceny:orientacyjnie bo dach robiłem latem 2002 więc były zmianystyropapa 10 cm - 23 zł m2klej do styrpoapy - 15 zł/ kg - wydajność ok 4m2/kgpapa nawierzchniowa - 17 zł/m2 - grubość ok 5 mm, 10 lat gwarancji producentablachy i rynny zakres robót obejmował oczyszczenie podłoża - zerwanie starej papy tam gdzie potrzeba, zdjecie wszystkich blachprzyklejenie styropapy i zadyblowaniepołozenie nowych blachpokrycie papą termozgrzewalnamontarz rynien i pozostałych blach.robocizna - 1000 zł + VAT2 ludzi robiło ok tygodnia Ciekawostka - aby deszcz nie chałasował to pod wszystkie blachy leżące na betonie, cegłach itp włożona została papa podkładowa termozgrzewalnaDekarz twierdził że warto tak zrobić bo pod wpływem słońca rozgrzana blacha dokona wulkanizacji i przyklei sie oraz uszczelni dodatkowo wszelkie otwory pod kołki trzymające blache. Moge polecić dekarza- polska północno - zachodnia - głównie Szczecin i Gorzów, Specjalizuje się wyłącznie w dachach płaskich. Dlaczego go wybrałem - było kilku. tylko on i jeszcze jeden weszli na dach i tam prowadzili rozmowy co do zakresu robót i kosztów prostując za razem moje poglądy i doradzając.Tylko on przywiózł zdjecia swoich robót ( mój dach też fotografował przed i po zrobieniu) i powiedział, że jak sobię życzę to teraz robi dach i mozemy wsiadać w samochód i jechać zobaczyć ( prosił również o możliwość przywiezienia kogoś jak będzie robił u mnie - nie skorzystał, ale zgodę dałem).Jako jedyny nie narzucał swoich materiałów, lecz pytał jakie i za ile ja chce kupić. Zmienił pape na inna, ale razem pojechaliśmy do mojej hurtowni aby ją wybrać. Nie narzucał dodatkowych kosztów jeżeli zdecydowałem sie skorzystać z jego hurtowni, gdzie załatwiał tańszy materiał niż w mojej hurtowni. Efekt - wyraźnie czuć że zrobiło się w domu cieplej, widać to też po rachunku z gazowni. Pozdrawiam Waldek Linki o styropapie:http://www.genderka.lo.pl/inne/atesty.htmlhttp://www.genderka.lo.pl/inne/styrpapa.html[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejS 02.02.2004 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 Serdeczne dzięki. Już wiem czym ocieplę dach.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot 02.02.2004 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 wawi, dzieki. dawno nie czytalem tak wyczerpujacego temat postu. konkretnie i na temat. ja tez juz wiem, co mam zrobic z dachem. jeszcze raz dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wawi 02.02.2004 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 i jeszcze jedna drobna rada.Po połozeniu styropapy może się okazać że trzeba podwyższać ogniomury.Przy kładzeniu papy termozgrzewalnej nawierzchniowej wywijamy ją na ogniomury tak aby końce schowały sie pod blacha. Aby w kącie dach-ogniomur wyszło ładnie to można z odpadków styropapy wyciąc trójkąty przez co 90st zmieni sie na 2 x 45 st i ładnie leży papa.Te trójkąty należy wykonać z dwóch kawałków styropapy tak aby papa styropapy stykała się z papa od dolnej styropapy i od papy podkładowej.w strone ogniomuru może bez papy. (wycinamy ze styropapy dwa trójkąty i składamy je w jeden trójkąt który ma dwa boki z papy. Można skleić ale nie ma takiej potrzeby. Pozdrawiam Wszystkich Waldek"wawi"Gorzów Wlkpkupiłem 3 lata temu "gierkowską" kostke i wyremontowałemi mieszkami co najważniejsze jestem z tego zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 12.02.2004 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 szkoda, ze tego tematu nie było w ubiegłym roku.Ja mam od dołu tak:porothermbeton konstrukcyjny zabezpieczony przeciwwodniefolia wodoszczelna sklejonastyropianszlichta zabezpieczona przeciwwodniedwie warstwy papy termozgrzewalnej na krzyża teraz na to pójdzie:szlichta zabezpieczona przeciwwodniesika 2mm gładką pacąsika jako "klej"gres, fuga zabezpieczona przeciwwodnieu mnie stropodach to taras ale jak widzę przegiąłem z ilościa warstw, ale wykonawca mnie namówił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olsen 13.02.2004 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=21480http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=21160 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avanzip 02.03.2004 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 dzięki za wyczerpujące omówienie tematu ocieplenia stropodachu wiosna musze sie za to zabrać jako,ze nie mam w tym kierunku uzdolnień też skazany bede na majstrów ale co ważne mam pogląd na to jak to zrobić jestem wdzięczny pozdrawiam AndrzejTez myslałem o nadbudowie dachu. Znajomy architekt powiedział ze trzeba projekt i obliczenia wytrzymałościowe. Wszystko zrzucić do gołych płyt stropowych, na to belki drewniane itp. Jak sobie wyobraziłem ogrom prac i kasę jaka muszę na to wywalić to mi przeszło. Jak masz dostep do internetu to poszukaj na http://www.google.pl hasło styropapa lub styrpapa. lub idź do hurtowni - ja korzystałem z Polskie Składy Budowlane - więc tam pytaj o styropape do ocieplania dachów płaskich. Styropapa to twardy styropian pokryty w fabryce papą podkładową więc nie ma obawy że będzie styropian się rozpuszczał jak to ma miejsce przy zwykłej papie. Próbowałem to oderwać od styropianu, w zasadzie na zimno się nie da, dobrze podgrzane schodzi ale trzeba dużej siły. Mój dach z 1975 też ma szlakę i na tym cieńką szlichte, później była warstwa (chyba kilka) papy. Dekarz popatrzył i potwierdził to co mówili w hurtowni - odrywamy tylko tą papę która się już nie trzyma i tam gdzie są bąble. Na pytanie ze styropian nie lubi papy powiedział ze taka papa co przeleżała kilka lat na słońcu, mrozie itp to jest już tak odkażona ze styropian się nie boi. Do przyklejania uzywany był specjalny klej bitumiczny - w hurtowni gdzie beda mieli styropape też mają taki klej. Klej ten dodatkowo zabezpiecza styrpoian przed papa. Do tego idą dyble ( jeżeli dach równy to nie potrzeba). Są specjalne dyble lejkowe dak skąstruowane, że kołek stalowy klinuje otwór w dyblu aby nie poszła woda. Ten lejek zalewa sie smołą - mój dekarz rozgrzewał papę i takim kapiącym zalewał te otwory i wogóle wszystko wkoło aby na wszelki wypadek nie pociekło, chociaz mówił że producent dybli daje gwarancje, to on zawsze tak robi, aby spać spokojnie. Na brzegach ( tych gdzie nie ma ogniomuru) dawalismy belke drewnianą. Tam też nie ma szlaki i długie dyble pozwoliły na zamocowanie tej belki. Grubość belki była tak dobrana aby z grubościa styropianu tworzyła jedna powierzchnię. Belak została obita następnie blachą - dokładnie tak jak było - blacha podrynnowa. Rysunek poniżej moze coś wyjaśni ( wyobraź sobie że nie ma kropek - bo to ze względów technicznych forum) _______________ <= Papa wierzchnia .................. --------+ <= blacha -------------+------+ | styropapa | belka| | ---------------------+ | .... stropodach ... | | ......................... | | tu rynna ......................... | +-----------+ ......................... |_________| | ...........................................| | ......................... ściana........| Na to idzie papa nawierzchniowa, termozgrzewalna. Nie ma się co obawiać o styropian w czasie rozgrzewanai papy. O to się bałem że jak za mocno sie przygrzeje to po styropianie. Dekarz jednak pokazał na odpadkowych kawałkach ile trzeba grzać palnikiem aby narobić szkód. Teraz ceny: orientacyjnie bo dach robiłem latem 2002 więc były zmiany styropapa 10 cm - 23 zł m2 klej do styrpoapy - 15 zł/ kg - wydajność ok 4m2/kg papa nawierzchniowa - 17 zł/m2 - grubość ok 5 mm, 10 lat gwarancji producenta blachy i rynny zakres robót obejmował oczyszczenie podłoża - zerwanie starej papy tam gdzie potrzeba, zdjecie wszystkich blach przyklejenie styropapy i zadyblowanie połozenie nowych blach pokrycie papą termozgrzewalna montarz rynien i pozostałych blach. robocizna - 1000 zł + VAT 2 ludzi robiło ok tygodnia Ciekawostka - aby deszcz nie chałasował to pod wszystkie blachy leżące na betonie, cegłach itp włożona została papa podkładowa termozgrzewalna Dekarz twierdził że warto tak zrobić bo pod wpływem słońca rozgrzana blacha dokona wulkanizacji i przyklei sie oraz uszczelni dodatkowo wszelkie otwory pod kołki trzymające blache. Moge polecić dekarza- polska północno - zachodnia - głównie Szczecin i Gorzów, Specjalizuje się wyłącznie w dachach płaskich. Dlaczego go wybrałem - było kilku. tylko on i jeszcze jeden weszli na dach i tam prowadzili rozmowy co do zakresu robót i kosztów prostując za razem moje poglądy i doradzając. Tylko on przywiózł zdjecia swoich robót ( mój dach też fotografował przed i po zrobieniu) i powiedział, że jak sobię życzę to teraz robi dach i mozemy wsiadać w samochód i jechać zobaczyć ( prosił również o możliwość przywiezienia kogoś jak będzie robił u mnie - nie skorzystał, ale zgodę dałem). Jako jedyny nie narzucał swoich materiałów, lecz pytał jakie i za ile ja chce kupić. Zmienił pape na inna, ale razem pojechaliśmy do mojej hurtowni aby ją wybrać. Nie narzucał dodatkowych kosztów jeżeli zdecydowałem sie skorzystać z jego hurtowni, gdzie załatwiał tańszy materiał niż w mojej hurtowni. Efekt - wyraźnie czuć że zrobiło się w domu cieplej, widać to też po rachunku z gazowni. Pozdrawiam Waldek Linki o styropapie: http://www.genderka.lo.pl/inne/atesty.html http://www.genderka.lo.pl/inne/styrpapa.html[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot 17.05.2004 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 czy ma ktos moze namiary na solidna firme wykonujaca docieplenia stropodachu w okolicach trojmiasta? robota pod koniec lata. dajcie newsa, dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot 17.05.2004 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 czy ma ktos moze namiary na solidna firme wykonujaca docieplenia stropodachu w okolicach trojmiasta? robota pod koniec lata. dajcie newsa, dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 22.08.2004 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2004 czy ma ktos moze namiary na solidna firme wykonujaca docieplenia stropodachu w okolicach trojmiasta? robota pod koniec lata. dajcie newsa, dzieki Możesz zadzwonić: Stenzel Józef (Reda) 678-56-26 lub 501-777-389. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejS 25.09.2004 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2004 Taka termoizolacja stropodachu (styrpapa, płyty) niczego nie ociepli, a wręcz przeciwnie kłopotów może narobić. Jedynie uchroni strop przed nagrzewaniem. Wodoszczelnego pokrycia nie wolno stosować nad pomieszczeniami ogrzewanymi nawet jeśli w środku jest żużel. Rozmawiałem z praktykiem, który wiele takich dachów "rozwalił" i powiedział mi, że dopiero Pan zobaczy jeki tam syf zalany. Moje argumenty, że ja tu na forum w internecie ... skwitował krótko - poczytaj Pan i poszukaj coś więcej. Znalazłem może nie wszystko: http://www.muratordom.pl/6647_1105.htm lub ten wentylowany:http://www.muratordom.pl/6647_1109.htm i chyba zaczekam z tym dachem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 27.09.2004 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 AndrzejS - niestety na Twoją niekorzyść i na to jest rozwiązanie, które się stosuje. Jeśli wiesz to każdy dach wypełniony szlaką musi być wentylowany przez zastosowanie kominków wentylacyjnych i tak też się robi w tym przypadku. Na dachu do wielkości około 60 m2 stosuje się 1 komin wentylacyjny, który jest rozwiązaniem na powyższe przedstawione przez Ciebie problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejS 27.09.2004 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 Wakmen.Może tak, ale dylemat pozostaje; czy zerwać to wszystko i wyczyścić z tej szlaki, bo ponad 40 lat nie była wentylowana, czy zrobić te kominki i położyć styropapę ? Koszt dwuspadowego dachu będzie prawie dwukrotnie wyższy, ale efekt nawet wizualny będzie lepszy. Za zerwaniem przemawia jeszcze argument, że kiedyś ten dach przeciekał i co jest tam w środku to diabli chyba wiedzą.Dzięki wszystkim za rady.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts