robi77 01.04.2010 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 Mam zamiar postawić przy ogrodzeniu od konfliktowego sąsiada. Czy są jakieś przepisy regulujące takie budowle? Jakas wymagana odległość od płotu...itd. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 02.04.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2010 podłaczam sie z pytaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 03.04.2010 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 Z tego co pamiętam 3m od ogrodzenia.Gdzieś już jest ciekawy wątek na ten temat, warto go poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 06.04.2010 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Prawo budowlane nakazuje 3 metry ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Achaja 06.04.2010 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 A chcesz, żeby Ci psa otruł? Jak konfliktowy to może się posunąć do wszystkiego.Albo roślinę trującą tuż obok przypadkowo posadzi. Po co Ci to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 06.04.2010 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 postaw sobie ten kojec przy elewacji będziesz mieć bliżej do pieska(ów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 06.04.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 http://www.google.pl/#hl=pl&q=site%3Aforum.muratordom.pl++%22kojec+dla+psa%22&lr=&aq=f&aqi=&aql=&oq=site%3Aforum.muratordom.pl++%22kojec+dla+psa%22&gs_rfai=&fp=43dc20728b4aa4bd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 06.04.2010 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 ludy pies w budzie... kiedyś również zaproponowałem eh, chyba bym musiał od razu dwa stawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 14.04.2010 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Od strony sąsiada chciałem dać płytę nie siatkę aby nie miał dostępu do kojca.No i chciałem się odsunąć z metr przynajmniej aby z kojcem jeszcze posadzić szpaler Thuj. Wiec powinno być dobrze. Ciekaw byłem tylko który paragraf budowlany nakazuje mi ustawienie w odległości 3 metrów od ogrodzenia ustawienie kojca dla pasa. Przecież tego się nawet nie zgłasza....hmmm sam juz nie wiem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 14.04.2010 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Stosunki dobrosąsiedzkie chyba ważniejsze niż paragrafy. Nie chciałbym mieć kojca sąsiada tuż przy płocie, chyba, że obydwaj psiarze i dwa kojce stawiają Psi zapach piękny nie jest, zwłaszcza po deszczu. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 15.04.2010 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?131104-kojec-dla-psa-sprzeciw-starostwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 20.04.2010 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Stawiam 1m od ogrodzenia u przedzielam tył kojca nie siatka a płyta. Rozmawiałem ze znajomymi. Ani miasto, ani nadzór budowlany ani nawet sąsiad z cywilnej nic mi nie może zrobić. Najgorzej jest mieszkać koło starych dewotek i zgredów...siedzą na emeryturze i z nudów Pier*** sie w głowach. "Wolnoć Tomku..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 12.05.2010 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 I tak jak mówiłem, prawo jest po mojej stronie. Żadne przepisy nie określają odległości kojca od ogrodzenia. Mam to na piśmie z wydziału architektury UMiGM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 28.09.2010 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Pytanko odnośnie takiej sprawy. Jeśli sąsiad czy jakiś intruz wejdzie na moją posesje i zostanie pogryziony przez psa....czy grożą mi za to jakieś sankcję czy mogę spokojnie założyć "Twój dom, twoją twierdzą " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 28.09.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 reguluje to KC Art. 431. § 1. Kto zwierzę chowa albo się nim posługuje, obowiązany jest do naprawienia wyrządzonej przez nie szkody niezależnie od tego, czy było pod jego nadzorem, czy też zabłąkało się lub uciekło, chyba że ani on, ani osoba, za którą ponosi odpowiedzialność, nie ponoszą winy oraz art 77 KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 28.09.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Pytanko odnośnie takiej sprawy. Jeśli sąsiad czy jakiś intruz wejdzie na moją posesje i zostanie pogryziony przez psa....czy grożą mi za to jakieś sankcję czy mogę spokojnie założyć "Twój dom, twoją twierdzą " ogólnie nikt bez twoje zgody nie moze wejśc na posesjie, upewnij sie tylko czy masz wszystkie szczepienie i badania swojego "pupilka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 28.09.2010 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 reguluje to KC oraz art 77 KW wg mnie dotycz to sytuacji jeskli piesek ucueklnie lub wyjdzie z włsnego "ogrodzenia" i coś "zbroi lub pogryzkie kogoś. A jesli chodzi o to ze ktos wejdzie na Twoja posesje to mam prawo sie brronic w rozsadnych granicach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 28.09.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 wg mnie dotycz to sytuacji jeskli piesek ucueklnie lub wyjdzie z włsnego "ogrodzenia" i coś "zbroi lub pogryzkie kogoś. A jesli chodzi o to ze ktos wejdzie na Twoja posesje to mam prawo sie brronic w rozsadnych granicach niestety, mylisz się. Odpowiadasz za swojego psa rówbnież na działce. I, według naszego prawa, większe prawa ma ktoś niepowołany na twojej działce (złodziej), niż ty sam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 28.09.2010 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Przepis art. 77 Kw, stanowiący, że kto nie zachowuje właściwych środków ostrożności przy trzymaniu zwierzęcia, podlega karze grzywny do 250 zł lub nagany.Jeśli pies jest na podwórku ale furtka jest nie zamknięta na klucz - to będzie to traktowane jako nie zachowanie właściwych środków ostrożności.W sytuacji pogryzienia człowieka przez psa, mamy jednak do czynienia z uszkodzeniem ciała, a zatem nie byłoby specjalnie zrozumiałe, gdyby właściciel odpowiedzialny za takiego psa nie ponosił żadnej odpowiedzialności karnej. Każdemu grozi bowiem odpowiedzialność karna za tak nieistotny w skutkach czyn jak udzerzenie drugiego, które nie wywołuje żadnych uszkodzeń ciała (art. 217 Kk). Ustawodawca nie pozostał jednak obojętny wobec uszkodzeń ciała wywołanych przez psy. Art. 157 § 3 Kk stanowi, że każdy, kto nieumyślnie powoduje naruszenie czynności ciała lub rozstrój zdrowia podlega karze. Jest to przestępstwo, które może być popełnione, co oczywiste, przez działanie, jak i – co wzbudza pewne wątpliwości – przez zaniechanie. Możliwość popełnienia wskazanego przestępstwa przez zaniechanie wynika ze wyroku Sądu Najwyższego. Z pewnymi zastrzeżeniami przyjmuje je również B. Michalski w Komentarzu do Kodeksu Karnego (Kodeks Karny, część szczególna, Komentarz do art. 117-221, tom I, Warszawa 2004, str. 324-325), zaznaczając, że odpowiedzialność taka jest ograniczona do osób, na których ciąży prawny, szczególny obowiązek zapobiegnięcia skutkowi (art. 2 Kk). Zastrzeżenie to dla właściciela psa niczego jednak nie zmienia. Ciąży na nim bowiem z mocy Kodeksu cywilnego, obowiązek neutralizacji niebezpieczeństw pochodzących od psa zwierzęcia w stosunku do wszystkich osób i wszelkiego mienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 28.09.2010 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 No widzę że niektórych tu ponosi....To nie Hameryka... to Polandia jest... Mam owczarka Kaukaskiego 60kg psa obronnego z kompletem zębów - czy jeżeli jakiś ludź, pijak, dziecko, grzybiarz, złodziej wejdzie na posesję to mój pies ma prawo go ugryźć??? NIE!!! Przy jego masie, sile szczęk i technice jaką instynktownie stosuje (wciąga delikwenta pod siebie i atakuje twarz i szyję) czy ma mu wygryźć krtań i tętnice - NIE!!!Czy masz świadomość jak wygląda pogryzienie przez psa? Czy chciał byś mieć na sumieniu ciężkie okaleczenie??? Jeżeli tak - to nie powinieneś mieć żadnego psa. Bo pies ma odstraszać a nie kaleczyć, dobrze wyszkolony pies obronny, intruza zapędzi w kąt i nie da opuścić posesji. Potraktuje go ciałem,lekko ukąsi ale nie zagrozi poważnie zdrowiu i życiu delikwenta.Inna jest sytuacja gdy pies broni właściciela (gdy zagrożone jest Twoje życie i zdrowie) a inna gdy chodzi o teren. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts