chrobry 01.04.2010 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 (edytowane) Mieszkanie w bloku przepisała mi mama w 2007 darowizną, mimo iż byliśmy małżeństwem mieszkanie jest tylko na mnie.. Teraz chcemy je sprzedać (a raczej chyba ja chce je sprzedać skoro jest tylko na mnie) i środki przeznaczyć na dalszą część budowy. Czy musze płacić jakiś podatek ? Dodam, że w mieszkaniu jestem zameldowana od urodzenia a mąż nie. Edytowane 2 Kwietnia 2010 przez chrobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 16.04.2010 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Nie zapłacisz podatku, jeśli w ciągu 14 dni od daty sprzedaży (data z aktu notarialnego) złożysz w Urzędzie Skarbowym oświadczenie, że w ciągu 2 lat od daty sprzedaży uzyskany dochód przeznaczysz na własne cele mieszkaniowe. Przeznaczenie tych środków musisz udokumentować fakturami, czyli np. sprzedałaś mieszkanie za 200 tys. zł, to na taką sumę musisz mieć faktury z budowy, rozbudowy, adaptacji lub modernizacji lokalu mieszkalnego. Nie ma znaczenia fakt, że tylko na Ciebie była darowizna. W chwili jej przyjęcia byliście małżeństwem. Ważne jest też, czy macie wspólność majątkową. Oświadczenie do US musicie podpisać oboje. WAŻNE! NIE PRZEGAP TERMINU 14 DNI NA ZŁOŻENIE OŚWIADCZENIA!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts