Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowe forum - ZGRRROZA !!!!

Jarek.P

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...no cóż... też zauważyłem ze trochę wymiera to nowe forum... zresztą ja też wchodzę i zaglądam do "swoich" tematów i nie latam po rożnych działach... nie chce mi się klikać na poszczególne działy i patrzeć czy jest coś ciekawego...

ja też miałem kiedyś wszystko w jednym w worku i wyciągałem z tego worka co było ciekawego... teraz kilkunastu worków nie chce mi się przeszukiwać... :-( ale żonie się chwalę, że wyleczyłem się z uzależnienia, teraz mojego dnia nie zaczynam od FM, kiedyś to przynajmniej na chwilę rano zaglądałem, póki się dzieci nie obudzą, a teraz... hmmm, może powinienem być wdzięczny za zmiany?

Niczego nie chcę udowadniać,chcę tylko jeszcze raz powiedzieć,że dla mnie jako forumowicza,który chcę się dowiedzieć wszystkiego o budowaniu ( a nie o d..ie Maryny) nowe FM staje się bardziej przyjazne i bardziej funkcjonalne niż stare FM.

Jako,że jestem na forum "dopiero" od ponad roku a nie jak "Elita" od kilku lat mam takie samo prawo do wypowiedzi na temat forum.

Na początku sam byłem przeciwny i nie szczędziłem krytycznych komentarzy ale w porównaniu do tego co było na początku a co jest teraz to niebo a ziemia i trzeba być obiektywnym...

słuchaj, to nie chodzi o skrypt, ani o layout, coś się zmieniło, FM się zmieniło i przestało być tym czym kiedyś było. Ty jesteś zadowolony, bo pewnie budujesz i FM jest dla Ciebie żródłem wiedzy, ale jak tylko skończysz to przestaniesz tu bywać i pewnie dla Muratora to dobrze, bo teraz jesteś potencjalnym klientem reklamodawców tu się prezentujących, a po budowie przestajesz być klientem, jednak to forum było miejscem specjalnym ze względu na wiedzę i życzliwość osób, które były tu od lat, które nie budowały już a nadal dzieliły się swoimi doświadczeniami, dlatego często na 8 stronie wątku już było o czymś zupełnie innym niż na początku ;-) ale dlatego też się tu chciało wracać, a Ty też z tego korzystałeś tak samo jak i inni, tak samo jak ja. Ja skończyłem budowę, ale chciało mi się wracać, bo byłem ciekaw technicznych spraw, śledziłem jakieś spory między forumowiczami, wczytywałem się w aspekty prawne spraw które były tu roztrząsane, to było CIEKAWE (choć podbijałem tylko licznik wyświetlanych reklam a nie ich kliknięć), teraz nie mam czasu na przetrząsanie iluś tam działów, więc od czasu do czasu jeszcze zajrzę, ale to coraz rzadziej. Forum na mojej zmniejszonej obecności dużo nie straci, nie jestem bardzo aktywnym uczestnikiem, ale nawet jeśli nie udało mi się zbyt ielu osobom pomóc, to zawsze moje posty były z tym pozytywnym skutkiem, że podnosiły post do góry co chroniło go przed zbyt wczesnym zapomnieniem... Dla Ciebie jest lepiej, dla mnie gorzej, forum pewnie będzie żyło, bo przecież budowy z powodu zmiany FM nie zostały wstrzymane, problemy będą, ale po zmianach to forum stało się bardziej bezosobowe, ze względu na brak aktywności/zmniejszoną aktywność wielu osób i Ty na tym też stracisz choć może nie zauważasz, że coś się zmieniło (oprócz skryptu, który w nowej postaci bardziej Ci pasuje). Stracisz, bo jeśli zostaną sami ci co pytają to kto będzie odpowiadał? No dobra to czarna wizja, pewnie tak źle nie będzie, ale sam widzisz parę postów wyżej Rom-Kon pisze, że też czuje zmiany, a to Wielki Wódz i wspaniały pomocnik (docenisz przy wykańczaniu)...

Źle szukasz. :D

Otwórz swój profil i kliknij "Wpisy".

Będziesz miała dostęp do wszystkich swoich postów.

Znaczy się ja mam 6x mniej niż TY więc mam wszystkie. ;)

Dzięki, faktycznie zapomniałam o tym wejściu :(

Po co opcja ,,zobacz posty" ? Chyba w założeniu chodzi o posty użytkownika. Trzeba się nabiegać i pamiętać gdzie co jest. Gdy rzadko się używa jakiejś funkcji to ciężko zapamiętać ;(

yyy mam kilka niejasności - nie przekopałem tego wątku całego ale może mi pomożecie

- subskrybcje - czy można ustawić aby wysłał JEDNEGO maila że pojawiła się nowa wypowiedż a nie za każdym razem jak ktoś napisze

dostaje 3 maile i każdy prowadzi do ostatniego posta, kiedyś nawet po 2 tygodniach klikałem i nadrabiałem 2 strony wątku

- dziennik budowy - niby wątek jest ale w profilu jakieś pokrzaczone

jak ustawić aby mój dziennik był moim dziennikiem

jak przegląda sie mój profil to mam 4 linki do dziennika, i tam posty z dziennika porozwalane

to chyba tylko te 2 uwagi mnie irytują a bardziej utrudniają życie

pomożecie ? :)

yyy mam kilka niejasności - nie przekopałem tego wątku całego ale może mi pomożecie

- subskrybcje - czy można ustawić aby wysłał JEDNEGO maila że pojawiła się nowa wypowiedż a nie za każdym razem jak ktoś napisze

dostaje 3 maile i każdy prowadzi do ostatniego posta, kiedyś nawet po 2 tygodniach klikałem i nadrabiałem 2 strony wątku

Raczej nie - chyba można ustawić powiadomienia dzienne, więc można zminimalizować ilość spamu. Ale ja proponuję subscrybcje bez powiadomień. Nic nie zaśmieca skrzynki a do odpowiednich wątków idziesz poprzez dział 'subscrypcje'.

Stracisz, bo jeśli zostaną sami ci co pytają to kto będzie odpowiadał? No dobra to czarna wizja, pewnie tak źle nie będzie, ale sam widzisz parę postów wyżej Rom-Kon pisze, że też czuje zmiany, a to Wielki Wódz i wspaniały pomocnik (docenisz przy wykańczaniu)...

i niestety, redakcja też straci

bo jeżeli zostaną w większości ci, co pytają, to szybko zorientują się, że odpowiedzi nie ma, a oni właśnie odpowiedzi chcą i to szybko. . Zawsze na forum przeważali "niecierpliwcy" ale rdzeń stanowili fachowcy, praktycy, zapaleńcy, hobbyści. Bez nich nie ma dyskusji, nie ma testowania nowych technologii. Zostaje bezmyślne powtarzanie porad zasłyszanych od majstra na budowie, czasem rodem z poprzedniego wieku.

Istotą forum była nowoczesność, innowacyjność. Ja tu uczyłam się o technologiach, o których mój kierbud musiał dopiero doczytać. Już się to zmieniło. weszłam na wątek o izolacji poddasza. Same obiegowe mądrości. Wątek sprzed 2 lat aż kipiał teoriami, pomysłami. Tylko, że po zmianach nie umiem go znaleźć nawet przez google.

Pewnie, że interes będzie siękręcił przez jakiś czas. Bo ciągle będą przychodzić nowi po wiedzę. I będą gdybać .. "mój kierbud mówił.." "a ja słyszałem...' aż się zorientują, że reszta wie tyle, co oni i...pójdą pytać do sklepu, bo tam MOŻE ktoś wie więcej;)

nawiasem mówiąc, zanim napisałam odpowiedź, wylogowało mnie z forum.

Sugerują coś?

Też się ze smutkiem zastanawiam, czy redakcji na pewno chodziło o taką "wymianę pokoleń"...

Niektore firmy już się uczą, że wspólnota klientów jest potężnym źródłem wartości dodanej, jeśli się o nią odpowiednio dba... Redakcja jeszcze nie odkryła tej mądrości? Aż dziw bierze.

manieq82 w subskrypcjach możesz wybrać opcję

Tygodniowe uaktualnienie na email

dla wątków które np tylko śledzisz tak z rozpędu. ;)

To powinno rozwiązać Twój problem z przeładowaniem skrzynki powiadomieniami.

EZS nie wiem czy o te wątki o izolowaniu poddasza coś Ci pomogą.

Pierwszy ma już 4 lata, więc kompendium wiedzy w nim zawartej powinno Cię zaspokoić. ;)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82372-Ocieplam-poddasze-krotkie-pytania...

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?157853-ocieplenie-poddasza-u%C5%BCytkowego-piank%C4%85-poliuretanow%C4%85-natrysk

Co do dziennika to nie pomogę bo sam nie mam jeszcze. :(

Ale dobra wiadomość to taka, że odwiedził Twój dziennik również admin, wiec może masz szansę żeby to wszystko było poukładane.

Z tego co czytam, to nie tylko Ty masz problemy z dziennikiem, więc może coś zrobią żeby dzienniki stały przyjaźniejsze. ;)

EZS nie wiem czy o te wątki o izolowaniu poddasza coś Ci pomogą.

Pierwszy ma już 4 lata, więc kompendium wiedzy w nim zawartej powinno Cię zaspokoić. ;)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82372-Ocieplam-poddasze-krotkie-pytania...

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?157853-ocieplenie-poddasza-u%C5%BCytkowego-piank%C4%85-poliuretanow%C4%85-natrysk

dzięki, ten pierwszy pomógł. Kiedyś w nim pisałam a teraz nie mam go nawet w moich postach. Ech, moje posty kończą się na początku tego roku...