Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja pojezdziłem po skladach budowlanych i we wszystkich mieli POROTHERM ,ale tam gdzie mieli też LEIER (bo wszędzie nie było) to bardzo polecali LEIERA ale Słowaskiego.Polskiego nie polecali.Mówili ze jest gatunkowo tak samo dobry jak POROTHERM WINERBERGERA.Jeszcze czego sie dowiedziałem, to że niby z tych dwóch lepszy jest EDER(niemiecki),ale u nas jest mało dostępny przynajmniej na śląsku.

We wszystkich hurtowniach gdzie pytałem słyszałem, że Leier jest tańszy, ale będę miał o wiele więcej "odpadów", tj. pustaków uszkodzonych których nie da się wykorzystać. Znajomy budował z Leiera i z odpadów wysypał sobie ścieżki na ogródku (sporo :)

We wszystkich hurtowniach gdzie pytałem słyszałem, że Leier jest tańszy, ale będę miał o wiele więcej "odpadów", tj. pustaków uszkodzonych których nie da się wykorzystać. Znajomy budował z Leiera i z odpadów wysypał sobie ścieżki na ogródku (sporo :)

My budowaliśmy z Leier i odpadów prawie wcale nie było. Więc albo mieliśmy szczęcie albo znajomy pecha.

Właśnie to też jest dobry argument. Łatwość kształtowania BK nadaje sie do każdego projektu. Co do ceny pamiętajmy aby nie patrzec na cene jednostkowo cegly czy bloczka ale na 1m2 ściany.

Przy betonie komórkowym stosujemy cienką zaprawę więc tu już mamy oszczędność pieniędzy i co ważne czsu budowy i schnięcia!

• 2 weeks później...
Ja pojezdziłem po skladach budowlanych i we wszystkich mieli POROTHERM ,ale tam gdzie mieli też LEIER (bo wszędzie nie było) to bardzo polecali LEIERA ale Słowaskiego.Polskiego nie polecali.Mówili ze jest gatunkowo tak samo dobry jak POROTHERM WINERBERGERA.Jeszcze czego sie dowiedziałem, to że niby z tych dwóch lepszy jest EDER(niemiecki),ale u nas jest mało dostępny przynajmniej na śląsku.

na ślasku niedostepny???

zobacz tu !!

http://www.budkompleks.com/ceramika-budowlana/porotherm-p-w.html

tak naprawde to ile masz odpadu decyduje nie producent a twoj wykonawca !

moje zdanie wybór jest po miedzy ceramiką a innym materiałem a nie miedzy ceramika a ceramiką, jesli ocieplasz sciany to czy dasz Niemca czy Słowaka bez znaczenia jedyny atut to cena, no chyba ze ma sie tyle hajsu, że rozmowe prowadzicie tylko na ten temat dla kurtuazeri :)

pozdro

Edytowane przez rafaljezus

Witam.

Gdy kupowałem materiał do budowy domu ( wiosna 2009) też chciałem LEYERA ale wszędzie mi mówiono (Śląsk), że trzeba czekać od miesiąca do dwóch, a aktualna cena obowiązywała by przy odbiorze a nie zamówieniu. Kupiłem POROTHERM WINERBERGERA z cegielni w Czestochowie z transportem w cenie pustaków. Po przeliczeniu za POROTHERM zapłaciłem mniej niż bym zapłacił za LEYERA po dwóch miesiącach oczekiwania.

A co do odpadów - szacunek dla murarzy - bardzo bardzo mało.

Pozdrawiam.

Ja się mogę wypowiedzieć tylko na temat Leiera polskiego - nie mam żadnych zastrzeżeń. Twardy, nic sie nie kruszy, może z jeden na 6 palet był uszkodzony. Jedyny mankament to to że blady trochę ;)

Widziałem na składzie i Winerbergera i nie wiem czemu miałbym płacić więcej za to samo tylko bardziej czerwone. Być może po wmurowaniu ściana jest równiejsza czy coś ale tego to ja już nie wiem. Klasa wytrzymałości ta sama a magików którzy murują ściany z dokładnością co do milimetra trudno zaleźć. Zresztą tego się na klej nie muruje.

Jak ktoś ma dużo kasy i ambicje żeby budować z "lepszych" materiałów to niech kupuje Porotherm a jeśli woli mniej zapłacić to Leier albo jak ja zrobiłem lokalny producent np Owczary. Te ostatnie z pewnością są najgorsze jakościowo ale kto to będzie widział pod tynkiem ?

W międzyczasie natrafiłem na bardzo tanie pustaki U220 ( 1,50 szt z dostawą i rozładunkiem ) i gdybym był teraz przed decyzją nt materiału na ściany nośne ( u mnie 25 cm ) to wybrałbym tą wersję. Metr kwadratowy ściany wychodzi 33 zł - ktoś to przebije ?

Metr kwadratowy ściany z Owczar wyszedł mnie 44 zł ( 3,55 za szt) z tym że tutaj miałem sporo odpadów a z Leiera 56 zł(4,70 za szt) odpadów praktycznie brak.

decyzja w stylu - styropian w kropki czy zwykły ? Który lepszy ?

Jeśli ma być kompromis ceny do "lepszości" to ja zagłosuję na Leiera.

W międzyczasie natrafiłem na bardzo tanie pustaki U220 ( 1,50 szt z dostawą i rozładunkiem ) i gdybym był teraz przed decyzją nt materiału na ściany nośne ( u mnie 25 cm ) to wybrałbym tą wersję.

dobra cena ja tesh sie zastanawiam nad (U220) w zasadzie to jush decyzja zapadła ale do stawiania scian to jeszcze zostało mi trochę czasu teraz fundament i piwnice, cenę ostatnio na w/w materiał miałem 1,78 pln. Ktoś może zaraz wyskoczyc z argumentem ze cena robocizny wzrośnie po to przeciez wymiar mniejszy i takie tam... ;) ale zawsze sie znajdzie ktoś z "ale"...

• 2 weeks później...

Jeżeli chodzi o pustak o grubości 44 cm, to Wienerberger posiada znacznie gorsze właściwości pustaka od firmy Eder ! najgorsze ma Leier …

Wienerberger: Współczynnik przenikania ciepła U=0,26 W/m2K

EDER : Współczynnik przenikania ciepła U=0,22 W/m2K !!!!

LEIER : Współczynnik przenikania ciepła U=0,42 W/m2K

Jest to spora różnica, a co za tym idzie bardzo duże różnice w późniejszych kosztach ogrzewania domu.

Bardzo korzystne jest budowanie z pustaków szlifowanych na klej.

Obecnie najlepsze współczynnniki posiada EDER.

Coś podobnego, tylko że na piankę wprowadził Wienerberger. Tylko pianka nie powoduje deklowania pustaka i wiatr wtedy hula w ścianie.

Czasami warto dać 50 czy 80 groszy więcej za lepszy pustak - często ta różnica zwróci się podczas pierwszej zimy

Edytowane przez Mo***u

• 2 months później...

Ja sam budowałem z Leira 25PW i ....... drugi raz bym tego nie zrobił.

1. Leier ma w Polsce dwie fabryki i z jednej przyjeżdża towar w miarę ok natomiast z drugiej to gruz.

Z kąd wiem kupowałem w sumie 58 palet 48 x 25pw i 10 11,5 PW

Dostałem to w trzech transportach zrob

Pierwszy ok 24 palety 25 - paleta spięta 1 paskiem pp

drugi ok 14 palet 25 i 10 - 11,5

trzeci 10 palet 25 reklamowałem od razu przy rozładunku, co się rzucało od razu to były spinane 2 paskami, straszny syf na samochodzie gruzowisko. Wykonano fotografie opisano na protokole.

Całość kupiłem w Firmie Artmar z Gdyni - ogłaszają się na Allegro -- to co usłyszałem w telefonie było pozytywne wymienimy załatwimy wszystko ok.

Po jakim tygodniu usłyszałem że towar jest ok bo to ceramika i jest delikatna, a ja jestem przewrażliwiony, następnie była bardzo długa wymiana korespondencji aż trafiła sprawa do rzecznika praw konsumenta. firma starała się wymigać. Napisałem parę meili miedzy innymi do prezesa leiera i wszystkich świętych, efektem tego była wymiana 10 palet na nówki sztuki stare dostałem na zgruzowanie i w prezencie 8mb komina systemowego. Ale trzeba szczerze napisać pustaki są kiepskiej jakości krzywe cienkie ścianki, posiadają liczne pęknięcia,

Ja nie polecam

• 9 months później...