Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My zdecydowaliśmy się na Porotherm 44SI na ściany zewnętrzne, wewnętrzne miały być z tańszego Leiera. Skończyło się na tym, że Leier został zastosowany do ścian wewnętrznych jedynie na parterze, bo jest nieporównywalnie gorszy od Porothermu (mamy wersję słowacką).

Bardzo się kruszył, nie mówiąc o tym, że był krzywy. Bardzo dużo odpadu w porównaniu z Porothermem.

Poddasze to już tylko Porotherm. Przy małej różnicy w cenie, kolejny raz zdecydowalibyśmy się właśnie na niego.

Edytowane przez Miszaki

czytacie i nie reagujecie, widac ze sa problemy z ceramika, czemu w to brniecie i sie niepotrzebnie stresujecie.

Jezeli juz kupowac Kuba to wole drozszy material z ceramiki!

ale jak mam sie decydowac to jak juz pisalem, bk, prynajmniej nie dzwonie i nie wymagam wymiany zniszczonego materialu, dwa na plus jest to ze bierzesz material polski z polskiej produkcji i fabryki - solbet - wiec w razie jakis niezgodnosci sprawe zalatwiasz na 1 szczeblu nie meczysz sie od judasza do kajfiasza.

JA budowałem właśnie w zeszłym tygodniu z EDERA pw. Nie jestem fachowcem od murów, ale hurtownię budowlaną prowadzi mój znajomy i polecił mi właśnie ERERA. Na wszystkich murach parteru różnica w cenie to około 800 PLN, a więc niedużo biorąc pod uwagę, że to najważniejszy element domu. Wykonawca mój też był wniebowzięty i mówił, że to najlepszy towar z jakiego murował. Wszystkie pustaki były równiutkie i idealne kolorystycznie, a do tego dzwoniły aż miło, czego oczywiście nie można było powiedzieć o pozostałych propozycjach, które stały obok. Tak czy siak ja wszystkim teraz polecam tego EDERA bo sam jestem zadowolony.

Jeśli o mnie chodzi to 1W tylko z BK, ale pod warunkiem, że wogóle zbudowałbym 1W, a co dopiero z ceramiki. Mimo wszystko parametry nie zachwycają. Ale na szczeście zawsze można docieplić.

My właśnie docieplać nie chcieliśmy (nie znieślibyśmy styropianu czy innych rzeczy, na ścianach).

Gdybyśmy mogli coś dodać, jeśli byłyby fundusze, to marzyłoby się nam obłożenie tych ścian w klinkierze ręcznie formowanym, stylizowanym na bardzo stary, tak, żeby dom wyglądał na taki min. 100 letni. Ten klinkier jest niestety tak drogi, że nie mamy na to szans (ok. 350 zł/m2).

Pomarzyć dobra rzecz :)

niby nie trzeba, ale współczynnik nie zachwyca. Zmienią się przepisy i ściana bedzie do poprawienia.

A jako ciekawostkę podpowiem, że jeśli chodzi o "naturalność" materiałów to ceramika wypada pod tym względem najgorzej.

Bez przesady. Przepisy się zmieniają a przecież ludzie nie dobudowują kolejnych warstw ścian, nikt mi nie każe poprawiać skoro dom już stoi. Każdy ma to, co lubi. Nie przekonasz mnie, tak jak ja nie przekonam Ciebie. Dla nas to był najlepszy wybór.

Piszesz o ceramice, ale styropian na ścianie z bk jakoś mi się z naturalnością nie kojarzy...

Cześć. Przywitam się najpierw z Wami wszystkimi, bo to pierwszy post. Dzień Dobry :)

Przygotowuje się do budowy poprzez zbieranie informacji i oszczędności. Forum czytam od kilku lat. Na ten wątek wchodzę żeby poczytać o ceramice poryzowanej, a nie o betonie komórkowym. Sam nie będę zaśmiecał wątku o BK swoimi wypowiedziami na temat ceramiki.

Zakład Jopka jest obok mnie, bo jestem z Górnego Śląska, i tu będę budował. Ale 44cm w Jopku to nie to samo co 44si w Porothermie (różnica w parametrach), a już wogóle nie to samo co na przykład 49cm w Ederze (mój faworyt). Tak właśnie zamierzam budować: z zewnątrz Eder (lub Porotherm), w środku Jopek. Steropianu też nie lubię, podobnie jak koleżance Miszaki, słabo kojarzy mi się z naturą (gratuluję wogóle genialnego murarza i dobrych zdjęć w fotodzienniku)

pozdrawiam.

Bez przesady. Przepisy się zmieniają a przecież ludzie nie dobudowują kolejnych warstw ścian, nikt mi nie każe poprawiać skoro dom już stoi. Każdy ma to, co lubi. Nie przekonasz mnie, tak jak ja nie przekonam Ciebie. Dla nas to był najlepszy wybór.

Piszesz o ceramice, ale styropian na ścianie z bk jakoś mi się z naturalnością nie kojarzy...

Co racja to racja. Jak się dwóch uprze to sie nie przepchnie :)

Ale co do naturalności, to naprawdę dużo bardziej wolę już ten styropian niż ceramika. Niestety al ceramika pod tym wzgledem to z tych najgorszych.

Steropianu też nie lubię, podobnie jak koleżance Miszaki, słabo kojarzy mi się z naturą (gratuluję wogóle genialnego murarza i dobrych zdjęć w fotodzienniku)

pozdrawiam.

Umówmy się że naturalnymi materiałami w budownictwie to jest drewno (nieimpregnowane - bo impregnowanego w naturze jako żywo nie ma ), glina ( ale już nie ceramika ), piasek, słoma ( ale tylko z upraw ekologicznych bez nawozów ) i woda ( najlepiej deszczówka lu b z rzeki, czy stawu- bo ta z kranu to już nienaturalna ) a cała resza to materiały przetworzone przez człowieka ( w celu poprawy ich właściwości ). Jeżeli myslisz że styropian jest mniej ,,naturalnym'' materiałem niż np. tzw. ,,wełna mineralna'' to przeczytaj sobie na stronie producentów tzw. kartę techniczną produktu gdzie masz wymienione tak naturalne produkty jak np. żywice formaldehydowe itp. A totalnym zwolenikom natury proponuję wycięczkę do buszu, pozostawienie tzw. zdobyczy cywilizacyjnych i sprawdzenie czy ,,natura'' w czystej niezmienionej przez człowieka postaci jest tak bardzo przyjazna człowiekowi czy też niekoniecznie.