Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drodzy Forumowicze, Wasze uwagi są bezcenne

Redakcja

Recommended Posts

Rozumiem, że jakbym miał problem z logowaniem to rada byłaby taka żeby się nie logować ? ; )

Nie lubię jak program/skrypt wie lepiej co chcę zrobić niż ja sam - vide Word.

nieeee, ale jak ktos chce znaleźć dziurę w całym to znajdzie , a na malkontenctwo leku jeszcze nie wymyślono.

• Odpowiedzi 477
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

yarpenowski, przepraszam,że trafiło na Ciebie.

Ale cholera mnie juz bierze....jestem absolutnym antytalenciem technicznym (pralkę włączałam z instrukcją przez pół roku) i wchodze w te wątki (pomocowe w obsłudze forum) by rozgryźć to cholerstwo, a tu....wszędzie jęki, to do doopy, to fe, a to juz totalna żenada, a tekst "wynośmy sie z forum " rozwalił mnie na łopatki.

Zamiast jęczeć i utyskiwać, fajnie by było poczytać tych, którzy wiedzą więcej i chcą ta wiedzą się podzielić....wszystkim było by łatwiej poruszać się po nowym forum i napewno nastąpiło by to wcześniej.

pozdrawiam

yarpenowski, przepraszam,że trafiło na Ciebie.

W zasadzie nie musisz przepraszać - bo z tego punktu widzenia jestem malkontentem. W sumie to nawet mógłbym się cieszyć, że jest tyle skarg i narzekań - jeśli byłaby nadzieja, że na drugi raz ktoś pomyśli i zrobi to zgodnie ze sztuką ale za bardzo na to nie liczę.

Mam za to satysfakcję czysto zawodową - bo to kolejny przykład, że kto oszczędza na testach ponosi potem o wiele większe koszty (i to nie tylko finansowe, ale te niewymierne - zaufanie, cierpliwość - a tego się tak łatwo nie odbudowuje). Czy nowe forum oglądał ktoś od ergonomii, czy zrobiono porządne testy wydajnościowe ? Czy testy funkcjonalne UAT (użytkowników) zakończyły się rozwiązaniem zgłaszanych problemów, czy uwzględniono ich uwagi ?

Mam zgłaszać uwagi ? Gdzie ? Powstało tyle wątków, gdzie ludzie piszą co im nie dział lub co powinno być poprawione. Te uwagi powtarzają się w rożnej formie i różnych miejscach. Wiadomo jaki jest status zgłoszonej poprawki - ktoś się tym zajmuje, zajmie, nie zajmie. Jest kilka darmowych aplikacji do zarządzania błędami w trakcie testowania, można wydzielić dział gdzie tematami byłyby zgłaszane błędy i wnioski - ale po co ... do tego trzeba jakiejś inicjatywy i zainteresowania ze strony sprawcy. Na siłę ich mamy uszczęśliwiać ? Tu nie wystarczy co jakiś czas wkleić "przepraszamy, liczymy na cierpliwość, czytamy wasze uwagi, bądźcie dobrej myśli" - tu jest potrzebna dobra komunikacja - gdzie na każdy zgłoszony błąd jest odpowiedź. itp itd ...

Jeśli nie chcesz mieć czytnika rss'ów w przeglądarce to zobacz np. Paseczek (http://www.paseczek.pl) - działa u nas w firmie i jakoś się sprawdza.

Inna sprawa to sensowność używania rss do forum. Do portalu prasowego, z artykułami - rozumiem, stosuję. Do forum - nie bardzo widzę uzasadnienie.

Juz rozgryzlam sprawe - uzywam przy pomocy darmowego RSS Bandit. Oczywiscie, ze jest uzasadnienie - latwiej sledzic pojawiajace sie watki lub wpisy w interesujacych mnie dziennikach.

Nie wiem jak jest tu skonfigurowany RSS, ale dla śledzonego działu powiedzmy "wymiana ogłoszeń" ile dostajesz wiadomości po 8 godzinach nieobecności przy komputerze ?

Z tego co widzę RSS są dla działów - a tam jest po kilka/naście/set wątków.

Nie lepsza zwykła, poprawiona już subskrypcja ?

Jest kilka darmowych aplikacji do zarządzania błędami w trakcie testowania

Jeślibym się jednak mylił i ktoś na poważnie podjąłby temat testów i zgłaszania błędów to zawsze można wykorzystać np. coś z darmowego poniższego :

Bugzilla - http://www.bugzilla.org

Mantis - http://www.mantisbt.org/

Trac - http://trac.edgewall.org

i podobnych lub płatnego softu.

Nie wiem jak jest tu skonfigurowany RSS, ale dla śledzonego działu powiedzmy "wymiana ogłoszeń" ile dostajesz wiadomości po 8 godzinach nieobecności przy komputerze ?

Z tego co widzę RSS są dla działów - a tam jest po kilka/naście/set wątków.

Nie lepsza zwykła, poprawiona już subskrypcja ?

Dzizas, czlowieku... Moze jednak ja zdecyduje, co jest dla mnie wygodniejsze, dobrze? Moze tak byc? Prawie 38 tysiecy postow pozwolilo mi nabrac doswiadczenia w tym wzgledzie, uwierz mi. :cool:

A róbże kobieto jak chcesz.

Pytam, bo ja rss wykorzystuję inaczej, ciekaw byłem jakie są odczucia kogoś, kto używa go zawiadamiania o nowych postach na dużych forach i czy to się sprawdza, jaka jest przewaga tego rozwiązania nad subskrypcją. Jeśli to takie przestępstwo i nietakt to przepraszam, w temacie rss się juz nie odezwę. Obiecuję.

Znaczy co - ten RSS to powiadomienia o nowych wpisach, tylko że inne niż na maila? Dobrze to rozumiem?

No tak. Bo wiesz, chodzisz po watkach znajomych, tematach, ktore Cie interesuja i mozesz je subskrybowac. Ale czasami pojawiaja sie watki nowe... No i tu wlasnie mozna sobie ustawic powiadomienia przez RSS. Jesli masz FF to wystarczy kliknac w pomaranczowa ikonke obok dzialu albo dziennika (w formie bloga), nie wiem jak jest w innych przegladarkach. Ja mam do tego celu osobny program RSS Bandit (darmowy oczywiscie). Mozna w ten sposob czytac naglowki wiadomosci i mozna sobie ustawic info o nowych watkach na FM. Wprawdzie to jeszcze nie zaczelo hulac dobrze, ale jest potencjal. :cool:

W nowo dodanym dziale "Wymiana doświadczeń - baza" wyświetlanie jest ustawione według "Tytułów wątków" i "Rosnąco" zamiast według "Ostatnich wpisów i "Malejąco"

Widzę, że wprowadzono wyświetlanie wszystkich tematów, od powstania forum - bardzo dobrze, bo widziałem sporo zaniepokojonych postów, że starsze tematy poznikały

Menu "Opcje wyświetlania tematów" nie każdy od razu zobaczy

gdzieś ten rss już widziałam, ale mi zniknął

czy ja dobrze zrozumiałam, że dziennik umiejscowiony na blogu może być udostępniony tylko określonym osobom, a inne nie będą miały do niego wglądu???

Przecież to wypacza ideę tego forum. Dziennik jest miejscem, gdzie człowiek się uczy! Ja swoje schody mam zrobione tak a nie inaczej, bo kiedyś robił podobne Kodi-Gdynia i podpatrzyłam. Ilu rzeczy nauczyłam się z dzienników! Przecież po to je piszemy. Jak ktoś chce pisać pamiętnik, to niech sobie zeszyt kupi i kluczyk do szuflady. Tu piszemy rzeczy DLA INNYCH. I co - i ktoś mi powie "spadaj, bo cię nie znam"? Towarzystwa wzajemniej adoracji z dostępem do dzienników???

czarno to widzę. Jak zrobicie z portalu budowlanego "naszą klasę" to zaczną się awantury, animozje, kto kogo zaprosił na znajomego a kogo nie, kogo wpuszczam a kogo wywalam. Przedsmak mieliśmy niedawno....

EZS mozesz to ustawic komu chcesz / nie chcesz udostepnic dziennik. Niestety sa osoby, ktore z roznych powodow musialy dziennik usunac, bo nie chcialy, aby osoby, z ktorymi sie np. procesuja go czytaly. Teraz moga go przywrocic i udostepnic komu chca, a wczesniej nie mialy go wcale...