Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę , jeśli ma być konkretne i najlepsze , kwestia kosztów schodzi na drugi plan, to chyba to Ciebie zadowoli:

http://www.fundament.icopal.pl/index.php?page=main

no dobra, cena tez ma znaczenie, interesuje mnie sama izolacja pozioma, jakie rodzaje papy, z lepikiem na zimno czy gorąco, czy moze sama mata izolacyjna? co i jak itp

na bloczki rzucił bym tynk cementowy i ściągnął packą w celu wyrównania ich powierzchni, wysmarował to ebulmit-em (ebunit zapomnialem jak się pisze ale w sklepie doradzą jaki jest dobrym środek) , izolbetem lub czymś w podobie na to przykleił bym styropian 10 (zobacz jaki masz w projekcie) klej siatka znów wysmarował izolacją w płynie potem folia kubełkowa i spokój mam na lata... chyba że teren bardzo mokry to już meloracje trzeba zrobić...

no dobra, cena tez ma znaczenie, interesuje mnie sama izolacja pozioma, jakie rodzaje papy, z lepikiem na zimno czy gorąco, czy moze sama mata izolacyjna? co i jak itp

IMHO pod ściany daj na prawdę dobrą papę - trójwarstwową (np. jak ta z Icopala). Wiem. Kosztuje 30zł/mb i jest pokusa żeby dać coś taniego, ale zwykła papa to 2x10zł a dobre i równe rozłożenie lepiku to precyzyjna robota. Jeśli nie zrobisz tego sam to kup porządną papę fundamentową. Oszczędzić można natomiast pod wylewką i dać folię na cieniuteńkiej podsypce piasku.

My na swojej budowie kładliśmy folię firmy DORKEN czy jakoś tak, jest ona dość gruba bo około 0.5 mm i w dodatku perforowana, teraz na izolację poziomą pod ściany parteru dajemy folię firmy Muzimer o grubości 1 mm.

ja dałam między ławy a ściany fundamentowe folię guttabau. Ale nie jestem do końca przekonana o zasadności tego kroku - kanonem jest papa - może podzielisz się swoimi informacjami na ten tema

ja dałam między ławy a ściany fundamentowe folię guttabau. Ale nie jestem do końca przekonana o zasadności tego kroku - kanonem jest papa - może podzielisz się swoimi informacjami na ten tema

Większe znaczenie ma folia dawana w wyższych partiach domu czyli pomiędzy stropem piwnic a ścianą parteru, tak przynajmniej doradził nam kierownik budowy i wykonawca.

A ja mam inny dylemat. Projektant przewidział w wykonanie podłogi w moim domu następująco:

1. Zagęszczony warstwami piasek (wiadomo )

2. Ślepa posadzka (Beton B10 o gr.10cm)

3. 2x papa na lepiku, (lub papa termozgrzewalna) – to mnie boli

4. folia polietylenowa

5. styropian 10cm

6. folia polietylenowa

7. szlichta betonowa z siatką antyrysową

8. parkiet

Dodam że warunki gruntowo-wodne całkiem przyzwoite, wręcz bym powiedział „posucha”, po jakiego grzyba więc ta papa? Mam prawie 200 m2 posadzki (parterówka) i zapłacę za tą papę ok. 5000 zł. Czy to aby standardowe rozwiązanie hydroizolacji posadzki?

Mam prawie 200 m2 posadzki (parterówka) i zapłacę za tą papę ok. 5000 zł. Czy to aby standardowe rozwiązanie hydroizolacji posadzki?

Na twoje potrzeby, do izolacji poziomej w zupełności wystarczy papa podkładowa V60S30, można ją kupić w cenie 6,50-7,50 za m2. Natomiast zgadzam się, że przy dobrych warunkach wilgociowych, dawanie tylu warstw jest zbędne, dałbym na twoim miejscu jedną warstwę papy, dalej już jak w projekcie.

J.