adam1212 03.04.2010 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 Jestem na etapie instalacji C.O. zamierzam na 115 m2(łącznie z instalatorem i za jego radą) założyć: - kominek z płaszczem wodnym Unico Neptun 3Z (stal kotłowa 4 mm i szamot 3 cm), z wężownicą schładzającą,- wpiąć kominek w układzie zamkniętym bezpośrednio do rur z C.O., zabezpieczenie to schładzanie wężownicą + chyba zawór ciśnieniowy (NIE MA NACZYNIA OTWARTEGO)- kocioł gazowy jednofunkcyjny De Dietrich ok. 24 kw z zasobnikiem na 120 l. (proponuje mi również zamiast zasobnika zbiornik wodny pod sufitem w kotłowni, który współdziałał by grawitacyjnie z kominkiem - minimalnie zwiększa to bezpieczeństwo),- instalacja C.O. na przewodach plastykowych - plex,- ogrzewanie podłogowe na dole (dodatkowo też grzejniki) i grzejniki na poddaszu użytkowym - grzejniki Termo Teknik (tureckie) lub IRDA (polskie) Proszę o opinię co do samej INSTALACJI jak i podanego KOMINKA, PIECA i GRZEJNIKÓW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 03.04.2010 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 Jestem na etapie instalacji C.O. zamierzam na 115 m2(łącznie z instalatorem i za jego radą) założyć: - kominek z płaszczem wodnym Unico Neptun 3Z (stal kotłowa 4 mm i szamot 3 cm), z wężownicą schładzającą, - wpiąć kominek w układzie zamkniętym bezpośrednio do rur z C.O., zabezpieczenie to schładzanie wężownicą + chyba zawór ciśnieniowy (NIE MA NACZYNIA OTWARTEGO) - kocioł gazowy jednofunkcyjny De Dietrich ok. 24 kw z zasobnikiem na 120 l. (proponuje mi również zamiast zasobnika zbiornik wodny pod sufitem w kotłowni, który współdziałał by grawitacyjnie z kominkiem - minimalnie zwiększa to bezpieczeństwo), - instalacja C.O. na przewodach plastykowych - plex, - ogrzewanie podłogowe na dole (dodatkowo też grzejniki) i grzejniki na poddaszu użytkowym - grzejniki Termo Teknik (tureckie) lub IRDA (polskie) Proszę o opinię co do samej INSTALACJI jak i podanego KOMINKA, PIECA i GRZEJNIKÓW. sam zawór to za mało, poczytaj tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?35339-wzorem-Grze%C5%9Bka-kot%C5%82y-i-nie-tylko-w-dobrych-cenach/page32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam1212 04.04.2010 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 Chodzi mi też o ocenę jakości kominka i grzejników bo firma kotła gazowego jest w miarę przyzwoita. Jeżeli chodzi o instalację to czy konieczne jest instalowanie dodatkowych zabezpieczeń, wymienników ciepła, podmieszania grzejniki - podłogówka, itp.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 04.04.2010 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 jeśli chodzi o zainstalowanie kominka w układzie zamkniętym jest to niedozwolone mimo chłodnicy schładzającej ,przepis mówi ze kotły na paliwo stałe w ukladzie zamknietym do 25kw mogą byc zamontowane tylko w pomieszczeniach nie będących pomieszczeniami mieszkalnymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam1212 05.04.2010 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 Nie wiem, czy dobrze rozumiem przepisy ale chyba połączono tutaj (powyżej) niewłaściwie dwie normy: 1. Żadne kotły na paliwo stałe niezależnie od układu (nieważne, czy zamknięty, czy otwarty) nie mogą być montowane w pomieszczeniach mieszkalnych - co kompletnie dyskwalifikuje wszystkie kominki z salonów, co oczywiście jest martwym przepisem - ponieważ ludzie montują kominki z płaszczem wodnym w salonach..2. Zmienione w zeszłym roku przepisy i dopuszczają one kotłom do 25 kw pracę w układzie zamkniętym, jeżeli posiadają one dodatkowe urządzenie schładzające - wężownicę. Co już widoczne jest w ofercie firm sprzedających kominki wodne DOPUSZCZONE DO PRACY W UKŁADZIE ZAMKNIĘTYM z wężownicą, np. Lehma. Proszę o sprostowanie jeżeli mylę się powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 05.04.2010 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 Pomijając kwestię montażu kominka w układ otwarty czy zamknięty to i tak jeżeli podłączymy kominek w układ zamknięty z wężownicą a mamy wodę do budynku pociągniętą z studni za pomocą hydroforu to i tak istnieje niebezpieczeństwo eksplozji kominka w wypadku braku prądu bo jak nie ma prądu nie ma wody do schładzania.Dlatego i nie tylko dlatego jestem zwolennikiem instalacji kominków z płaszczem jak i pieców na paliwo stałe w układzie otwartym poprzez wymiennik ciepła a jeszcze lepiej z zastosowaniem bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markus1 11.04.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 WitamIstnieje jeszcze jeden aspekt montowania kominków z płaszczem wodnym w układzie zamkniętym tylko z chłodnicą. Każde zadziałanie układu schładzającego to niekontrolowany przepływ zimnej wody do kanalizacji. Odczyty zużycia wody mogą po pewnym czasie wprawić w osłupienie. Przy instalacji ze szczelnym szambem zdziwienie przyjdzie jeszcze wcześniej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.04.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 parę fragmentów dotyczących kominków z płaszczem wodnym,z Warunków technicznych jaki powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie,oraz z portalu ogrzewnictwo Wkład kominkowy z płaszczem wodnym zgodnie z PN-EN 13229:2008 jest urządzeniem grzewczym , który może spełniać funkcję tradycyjnego kotła centralnego ogrzewania opalanego drewnem jako główne lub wspomagające źródło ciepła w obiektach użytkowych. 3. Kominki opalane drewnem z otwartym paleniskiem lub zamkniętym wkładem kominkowym mogą być instalowane wyłącznie w budynkach jednorodzinnych, mieszkalnych w zabudowie zagrodowej i rekreacji indywidualnej oraz niskich budynkach wielorodzinnych, w pomieszczeniach: 1) o kubaturze wynikającej ze wskaźnika 4 m3/kW nominalnej mocy cieplnej kominka, lecz nie mniejszej niż 30 m3, 2) spełniających wymagania dotyczące wentylacji, o których mowa w § 150 ust. 9, 3) posiadających przewody kominowe określone w § 140 ust. 1 i 2 oraz § 145 ust. 1, 4) w których możliwy jest dopływ powietrza do paleniska kominka w ilości: a) co najmniej 10 m3/h na 1 kW nominalnej mocy cieplnej kominka - dla kominków o obudowie zamkniętej, b) zapewniającej nie mniejszą prędkość przepływu powietrza w otworze komory spalania niż 0,2 m/s - dla kominków o obudowie otwartej. 3. Instalacja ogrzewcza wodna powinna być zabezpieczona przed nadmiernym wzrostem ciśnienia i temperatury, zgodnie z wymaganiami Polskich Norm dotyczących zabezpieczeń instalacji ogrzewań wodnych. 7.[59] Zabrania się stosowania kotła na paliwo stałe do zasilania instalacji ogrzewczej wodnej systemu zamkniętego, wyposażonej w przeponowe naczynie wzbiorcze, z wyjątkiem kotła na paliwo stałe o mocy nominalnej do 300 kW, wyposażonego w urządzenia do odprowadzania nadmiaru ciepła. tym samym prostuję i adama1212 i jacekaqua Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam1212 11.04.2010 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Czyli ............... kominki mogą być stosowane w układzie zamkniętym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.04.2010 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 mogą, po spełnieniu warunków przewidzianych prawem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesionki 07.05.2010 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 Witam! Planuję instalację o której pisze adam1212 i obmyśliłem układ bez bufora ciepła zgodnie ze schematem.Przemyślałem również układ z buforem. Układy są oparte na sterowniku Euroster UNI2. Może się to komuś przyda. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markier 09.05.2010 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Witam! Planuję instalację o której pisze adam1212 i obmyśliłem układ bez bufora ciepła zgodnie ze schematem.Przemyślałem również układ z buforem. Układy są oparte na sterowniku Euroster UNI2. Może się to komuś przyda. Pozdrawiam Też jestem na etapie wyboru kominka i bufora, aby dołączyć jest do istniejącej instalacji CO. Przeczytałem instrukcję sterownika UNI2, ale nie wiem czy nadaje się do Twojego schematu, bo w instrukcji innych schemat, do którego jest ułożony program (rozumiem, że chodzi o układ B z buforem). Po co na twoim schemacie czyjnik2? Uważam, że zbędny może być także czujnik 3 bo za niego działa programator pokojowy (grzać lub nie). Temp zewn. też można sobie darować, bo jak mamy bufor, to zawsze chcemy go naładować do pełna. A pompa, która jest narysowana na wyjściu z gazówki - piec gazowy ma pompę w sobie. Bo do jakich styków podłączysz ją w UNI2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesionki 10.05.2010 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 (edytowane) Ano widzisz markier nie do końca masz rację, ale po kolei: Przeczytałem instrukcję sterownika UNI2, ale nie wiem czy nadaje się do Twojego schematu, bo w instrukcji innych schemat, do którego jest ułożony program (rozumiem, że chodzi o układ B z buforem). 1. jeżeli chcesz z buforem to schemat "B". 2. jeżeli bez bufora to schemat "C". 3. Sterownik nadaje się idealnie. Po co na twoim schemacie czyjnik2? czujnik nr 2 podaje do UNI2 temperaturę zasilania (temp. kominka) do sterowania pracą pompy zasilającej układ z kominka: w przypadku wymiennika ciepła - znajdującej się po jego drugiej stronie, w przypadku układu zamkniętego bezwymiennikowego - po tej samej stronie. Natomiast czujnik nr 2 (dla pełnego wyjaśnienia) steruje przepustnicą kominka (notabene bez wymiennika podaje ten sam parametr co nr 2, ale w przypadku wymiennika - temp. po drugiej jego stronie). Uważam, że zbędny może być także czujnik 3 bo za niego działa programator pokojowy (grzać lub nie). I tu nie masz racji, bo programator pokojowy podaje tylko sygnał do zapotrzebowania ciepła lub braku tego zapotrzebowania do UNI2 (nie wyłącza pieca bezpośrednio, bo może być już dawno wyłączony, gdy kominek działa), natomiast czujnik nr 3 podaje do sterownika aktualną temp. w układzie grzewczym i steruje: w przypadku układu bez bufora obiegiem podłogówki, a w przypadku bufora - pompą bufora. Temp zewn. też można sobie darować, bo jak mamy bufor, to zawsze chcemy go naładować do pełna. Nie do końca, ponieważ bufor będzie działał tylko w układzie kominka i nie będzie go grzał piec kondensacyjny, gdyż mijało by się to z celem. Pogodówka działa w każdym przypadku korygując krzywe temperatur układu grzewczego zgodnie ze zmianą temp. na zewnątrz. A pompa, która jest narysowana na wyjściu z gazówki - piec gazowy ma pompę w sobie. Bo do jakich styków podłączysz ją w UNI2? Tak to jest pompa obiegu pieca. Do styków "PK piec" Raczej skłaniam się do układu bez bufora, gdyż w kominku palone będzie dla przyjemności nie na zasadzie kotłowni. Rozważałem również układ "A", przy którym można sterować osobno układem grzewczym parteru i piętra osobno, ale wymuszało by to dołożenie jeszcze jednego sterownika do samego kominka, np. sterownik elektroniczny RT-08P Kominek LUX (z przepustnicą powietrza fi=100). Edytowane 10 Maja 2010 przez jesionki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markier 10.05.2010 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Natomiast czujnik nr 2 (dla pełnego wyjaśnienia) steruje przepustnicą kominka ... Chciałeś chyba napisać "czujnik 1" ... natomiast czujnik nr 3 podaje do sterownika aktualną temp. w układzie grzewczym i steruje: w przypadku układu bez bufora obiegiem podłogówki, a w przypadku bufora - pompą bufora. Raczej mieszaczem, bo pompę to można albo włączyć albo wyłączyć, a tu chodzi o stałą temperaturę zasilania grzjników lub podłogówki ... bufor będzie działał tylko w układzie kominka i nie będzie go grzał piec kondensacyjny, gdyż mijało by się to z celem. Pogodówka działa w każdym przypadku korygując krzywe temperatur układu grzewczego zgodnie ze zmianą temp. na zewnątrz. Jeśli tym sterownikiem chcesz sterować także piec gazowy to OK - ja założyłem, że do swojego pieca mam już inny sterownik (obecnie mam tylko instalację zasilną właśnie piecem gazowym i chcę ją rozbudować.) A tak z ciekawości: czy tym sterownikiem można również sterować piec gazowy? (chodzi mi o modulowanie mocy pieca w zależności od zadanej temperaruty jak i krzywej grzewczej, a nie tylko włącz lub wyłącz piec). Czy jest on tylko do układu kominka, a piec gazowy musi mieć swój sterownik albo np. innego Erostera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesionki 11.05.2010 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Raczej mieszaczem, bo pompę to można albo włączyć albo wyłączyć, a tu chodzi o stałą temperaturę zasilania grzjników lub podłogówki To zależy który układ rozpatrujesz. W przypadku układu z buforem "B" jest to sterowanie pompą - włącz wyłącz, w zależności od zapotrzebowania na ciepło z bufora. Natomiast jeżeli rozpatrujemy układ bez bufora "C" to sterowanie jest mieszaczem. A tak z ciekawości: czy tym sterownikiem można również sterować piec gazowy? (chodzi mi o modulowanie mocy pieca w zależności od zadanej temperaruty jak i krzywej grzewczej, a nie tylko włącz lub wyłącz piec). Czy jest on tylko do układu kominka, a piec gazowy musi mieć swój sterownik albo np. innego Erostera? Modulacja pieca to jest inna sprawa. Nią steruje elektronika pieca w zależności od temp. czynnika grzewczego i nastawionej temperatury zasilania układu C.U. lub doładowania C.W.U. UNI 2 steruje piecem włącz wyłącz, ale bierze pod uwagę odczyt z pogodówki - czujnika zewnętrznego. Zmienia histerezy grzania (szczegółowy opis w instr.) w odniesieniu do zapotrzebowania na ciepło i temp.zewnętrznych. Współgra to wszystko z kominkiem z PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaiKrzyś 26.06.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Podnoszę temat. Mój instalator stwierdził ze kominek z płaszczem jest mniej opłacalny od solarów, a wg obliczen forumowiczów solary sa nieopłacalne Buduję zwykły 200 m2 dom z poddaszem uzyrtkowym i ogrzewaniem gazowym z sieci Czy płaszcz warto montować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merks 28.06.2010 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Ja jeszcze dopiero się zastanawiam co dobrać jak alternatywę do ogrzewania gazowego, ale wydaje mi się iż ten twój instalator jest nie bardzo przyjazny pewnie kominkom i tyle. Według moich wiadomości solary są jedynie wtedy opłacalne jeżeli zamierzasz je również używać do wspomagania c.o. , a nie tylko podgrzewania wody. Gaz sam w sobie jest komfortowym i bezobsługowym medium w lecie do pogrzewania wody, a założenie solarów tylko żeby grzać wodę moim zdanie bez sensu(no chyba że ktoś nie ma gazu) Niech ci instalator powie ile wyniesie koszt takiej instalacji i podziel to przez średni koszt pogrzania wody gazem.Inwestycja nie zwróci się nawet po kilku latach.Nie wspominam oczywiście wogóle o dodatkowych kosztach przeglądu, itp. Natomiast jeżeli instalacja solarna ma służyć również do c.o. to wtedy sprawa przedstawia się inaczej. Wiąże się to z dużo większymi rozmiarami baterii na dachu(oczywiście większy koszt), no ale wtedy to może być sensowne.Niestety na razie jeszcze nie widziałem kalkulacji tego typu rozwiązania.Kominek z płaszczem rozważam osobiście, ale też do końca nie jestem przekonany, bo ile zwolenników tylu przeciwników takiego rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 29.06.2010 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Moim zdaniem jest dokładnie odwrotnie. Im mniej kolektorów, tym szybciej się zwrócą, bo tym mniej energii z nich się marnuje. Zakładam, że dokupujemy same kolektory plus rury, pompkę i sterownik, a bez zasobnika na wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merks 29.06.2010 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Nie wiem czy zasobnik jest niezbędny, ale koszt takiej instalacji z tego co się dowiadywałem to około 8 tys złotych ( tylko dla ciepłej wody). Przy rachunkach za gaz 50-60 zł za samą wodę miesięcznie instalacja zwraca się po 13-11 latach. Nawet płacąc więcej średnio za gaz myślę iż bez sensu ładować się w koszty. Do kalkulacji nie wliczam serwisu który z tego co mi wiadomo jest obowiązkowy i też trochę rocznie kosztuje. Dla mnie takie rozwiązanie jest oczywiście dobrą alternatywą ale w przypadku tylko i wyłącznie gdy nie ma gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts