MarcinU 11.03.2004 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Nie wiem Wakmen ... pomysł dość nowatorski. Ja, jak wiesz, zwolennikiem styropianu nie jestem, ale ta koncepcja ... Wydaje się, że pustka w tym wypadku nie jest konieczna - granulat zapewni mozliwość wentylacji, bo nie tworzy zwartej struktury. Ale jak to wygląda izolacyjnie - masz jakieś obliczenia jaka jest izolacyjność takiej ściany? Osobiście bym nie zaryzykował. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/14118-jakie-ocieplenie-najlepsze-dla-silikt%C3%B3w/page/6/#findComment-262952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 11.03.2004 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Ten styropian jest ładowany pod ciśnieniem i prawdę powiedziawszy jakąś zwartą strukturę tworzy gdyż nawet po załadowaniu szczeliny w ścianie do końca to przez otwór o średnicy 10 cm umiejscowionej na dole ściany napewno nic się nie wysypie. Wydaje mi się, że strukturą i wagowo przypomina FSB 15 a o jakiejkolwiek wentylacji w tym przypadku nie ma mowy - sprawdzone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/14118-jakie-ocieplenie-najlepsze-dla-silikt%C3%B3w/page/6/#findComment-263112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kudłata 11.03.2004 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Bardzo proszę o podanie jak obliczyć U dla silki 18 w zależności od różnego rodzaju wełny. Jak ugryźć ten temat. Wełna zaczyna zdejmować mi sen z powiek a kupić muszę piorunem bo ....... Dziękuje bardzo z góry Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/14118-jakie-ocieplenie-najlepsze-dla-silikt%C3%B3w/page/6/#findComment-263317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 11.03.2004 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Bardzo proszę o podanie jak obliczyć U dla silki 18 ... Przykłady rozwiązań znajdziesz tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/14118-jakie-ocieplenie-najlepsze-dla-silikt%C3%B3w/page/6/#findComment-263330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kudłata 11.03.2004 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Bardzo dziękuje ale tą stronę dobrze znam ale tam grubość ocieplenia kończy się na 15 cm a mnie raczej interesowałaby grubość 18 cm o ile nie 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/14118-jakie-ocieplenie-najlepsze-dla-silikt%C3%B3w/page/6/#findComment-263335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 11.03.2004 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Biorąc pod uwagę 5 tabelkę na podanej stronie:Dwuwarstwowa ściana zewnętrzna z bloków silikatowych, materiał termoizolacyjny styropian lub wełna mineralna. Tynk wewnętrzny grubości 0,01 m. Cienki tynk zewnętrzny grubości < 0,01 m i przy stałym wzroście wspułczynnika U łatwo obliczyć, że dla grubość warstwy izolacyjnej 19 cm U (W/m2K) wynosić będzie (gdiześ w granicach) 0,16. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/14118-jakie-ocieplenie-najlepsze-dla-silikt%C3%B3w/page/6/#findComment-263385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matth 21.04.2004 01:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Witam Ale mi namaciliscie!!! U mnie mialo byc tak:18 silikat+ 15 welna+2 szczelina+12 pelna silikat.Teraz zglupialem,nie wiem czy styropian czy welna ,a na dodatek pojawil sie inny problem. 1.Jesli styropian to czy mozna go po prostu "docisnac" do sciany nosnej sciana oslonowa,czy tez trzeba uzyc innych mocowan i czy sciana oslonowa bez laczenia z nosna nie przewroci sie za rok np. 2.Jesli welna to czy musi byc ze szczelina.Jesli tak to jasna sprawa,jesli zas nie to czy rowniez mozna ja docisnac j.w. W Muratorze 2/04 str.64 cytuje... plyty miekkie stosowac nalezy jedynie do ocieplenia scian bez szczeliny wentylacyjnej w domach jednokondygnacyjnych....., a wlasnie taki ma byc moj dom,bez poddasza uzytkowego. I CO WY KOCHANI NA TO !!!!!! Im wiecej czytam forum ,od ktorego sie juz praktycznie uzaleznilem ,tym wiecej mam watpliwosci czy uda mi sie wybudowac moj wymarzony dom,tym bardziej ze cholernie trudno sie buduje z odleglosci 8 tys.kilimetrow. Pozdrowka Matth Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/14118-jakie-ocieplenie-najlepsze-dla-silikt%C3%B3w/page/6/#findComment-298401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matth 24.04.2004 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 halo,halo widze ze wszyscy juz maja ciepelko w swoich domach , a ja jeszcze nie i czekam na jakas rade. na razko Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/14118-jakie-ocieplenie-najlepsze-dla-silikt%C3%B3w/page/6/#findComment-301241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 24.04.2004 02:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 Drogi matth !!!Nie ma czegoś takiego, jak najlepsze ocieplenie dla sylikatu, betonu komórkowego czy ceramiki. Czy to będzie wełna mineralna czy styropian , użyte właściwie, znakomicie spełnią swoją role.Na tym forum wypisane zostało setki, jeśli nie tysiące argumentów za obiema opcjami. Ale w ścianie trójwarstwowej, gdzie ocieplenie zamknięte będzie wewnątrz ściany to naprawdę nie ma znaczenia.Powinieneś uświadomić sobie fakt, że za komfort mieszkania w domu oprócz odpowiedniej temperatury i jej możliwie stałej wartości, w 97 -98 % tach odpowiada wentylacja, która umożliwia wymianę zużytego powietrza na świerze, przy okazji usuwając z domu wszelkie produkty bytowe, łącznie z wilgocią produkowana dośc obficie przez mieszkańców.Nie żadne " oddychanie" ścian , tylko właściwa wentylacja powoduje, że bez względu na materiał ocieplenia, w prawidłowo postawionej ścianie nie ma prawa dziać się nic złego, bez względu na temperatury zewnętrzne.Silikat dodatkowo reguluje wilgotność w domu, bowiem wilgoć, którą wchłonął przed okresem grzewczym, teraz oddaje do przesuszonego pomieszczenia niwelując w pewnym zakresie przykre uczucie suchości.Co do technologii budowy ściany, to bez względu na rodzaj ocieplenia ścianę osłonową z nośną łączy sie za pomocą kotew,najczęściej stalowych, które muruje się co kilka warstw i które przechodzą przez ocieplenie na wskroś. Jeśli idzie o Twoją ścianę, to U = 0.28. Dla styropianu 15 cm U=0.24.Dla grubości 18cm będzie to odpowiednio U = 0.24 i U = 0.20.Styropian można układać ściśle w ścianie, bo jest znikomo nasiąkliwy i nie chłonie wilgoci. Z wełną jest różnie. Są wełny tzw hydrofobowe, czyli nasączone środkiem zapobiegającym wchłanianiu wilgoci, ale są i zwykłe.Natomiast panuje zgodna opinia, że wilgotna wełna gwałtownie traci zdolności izolacyjne, dlatego robi się szczelinę powietrzną i otwory w ścianie, aby umozliwić ewentualne wysychanie.Na koniec uwaga z życia wzięta. Otóż m/in w muratorze twierdzi się, że najbardziej popularne są ściany dwuwarstwowe ( ściana nośna + ocieplenie), kiedy podczas objazdu okolicznych budów jednoznacznie widać, że jest są to ściany trójwarstwowe.I druga sprawa....na łamach tego forum znakomita większość respondentów optuje za wełna jako ociepleniem, a tymczasem rzeczywistośc jest taka, że większość i to zdecydowana kładzie w środek jednak styropian. Tak jest w okolicach Piotrkowa, Bełchatowa, Radomska.Nie wiem czy to coś znaczy............. taka moja obserwacja ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/14118-jakie-ocieplenie-najlepsze-dla-silikt%C3%B3w/page/6/#findComment-301244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matth 24.04.2004 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 Drogi matth !!! Nie ma czegoś takiego, jak najlepsze ocieplenie dla sylikatu, betonu komórkowego czy ceramiki. Czy to będzie wełna mineralna czy styropian , użyte właściwie, znakomicie spełnią swoją role. Na tym forum wypisane zostało setki, jeśli nie tysiące argumentów za obiema opcjami. Ale w ścianie trójwarstwowej, gdzie ocieplenie zamknięte będzie wewnątrz ściany to naprawdę nie ma znaczenia. Powinieneś uświadomić sobie fakt, że za komfort mieszkania w domu oprócz odpowiedniej temperatury i jej możliwie stałej wartości, w 97 -98 % tach odpowiada wentylacja, która umożliwia wymianę zużytego powietrza na świerze, przy okazji usuwając z domu wszelkie produkty bytowe, łącznie z wilgocią produkowana dośc obficie przez mieszkańców. Nie żadne " oddychanie" ścian , tylko właściwa wentylacja powoduje, że bez względu na materiał ocieplenia, w prawidłowo postawionej ścianie nie ma prawa dziać się nic złego, bez względu na temperatury zewnętrzne. Silikat dodatkowo reguluje wilgotność w domu, bowiem wilgoć, którą wchłonął przed okresem grzewczym, teraz oddaje do przesuszonego pomieszczenia niwelując w pewnym zakresie przykre uczucie suchości. Co do technologii budowy ściany, to bez względu na rodzaj ocieplenia ścianę osłonową z nośną łączy sie za pomocą kotew,najczęściej stalowych, które muruje się co kilka warstw i które przechodzą przez ocieplenie na wskroś. Jeśli idzie o Twoją ścianę, to U = 0.28. Dla styropianu 15 cm U=0.24. Dla grubości 18cm będzie to odpowiednio U = 0.24 i U = 0.20. Styropian można układać ściśle w ścianie, bo jest znikomo nasiąkliwy i nie chłonie wilgoci. Z wełną jest różnie. Są wełny tzw hydrofobowe, czyli nasączone środkiem zapobiegającym wchłanianiu wilgoci, ale są i zwykłe.Natomiast panuje zgodna opinia, że wilgotna wełna gwałtownie traci zdolności izolacyjne, dlatego robi się szczelinę powietrzną i otwory w ścianie, aby umozliwić ewentualne wysychanie. Na koniec uwaga z życia wzięta. Otóż m/in w muratorze twierdzi się, że najbardziej popularne są ściany dwuwarstwowe ( ściana nośna + ocieplenie), kiedy podczas objazdu okolicznych budów jednoznacznie widać, że jest są to ściany trójwarstwowe. I druga sprawa....na łamach tego forum znakomita większość respondentów optuje za wełna jako ociepleniem, a tymczasem rzeczywistośc jest taka, że większość i to zdecydowana kładzie w środek jednak styropian. Tak jest w okolicach Piotrkowa, Bełchatowa, Radomska. Nie wiem czy to coś znaczy............. taka moja obserwacja ?? Serdeczne dzieki za wyczerpujaca i co najwazniejsze bezstronna odpowiedz w takim razie bede sie sklanial w kierunku styropianu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/14118-jakie-ocieplenie-najlepsze-dla-silikt%C3%B3w/page/6/#findComment-301485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 25.04.2004 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 ...Na koniec uwaga z życia wzięta. Otóż m/in w muratorze twierdzi się, że najbardziej popularne są ściany dwuwarstwowe ( ściana nośna + ocieplenie), kiedy podczas objazdu okolicznych budów jednoznacznie widać, że jest są to ściany trójwarstwowe. To widać zależy jakich budów Trochę tych "okolicznych" widziałem i nie przypominam sobie ani jednego przypadku ściany 3-warstwowej. pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/14118-jakie-ocieplenie-najlepsze-dla-silikt%C3%B3w/page/6/#findComment-301918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts