Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie roletami

Recommended Posts

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ze strony F&F - http://fif.com.pl/produkt/29/1029

"Naciśnięcie przycisku lokalnego powoduje załączenie rolety na ruch w kierunku przeciwnym do ostatnio wykonywanego (po podączeniu sterownika do zasilania pierwszy ruch powoduje zamknięcie rolety). Jeżeli roleta znajduje się już w ruchu, to naciśnięcie przycisku sterowania lokalnego spowoduje zatrzymanie rolety. Ponowne naciśnięcie przycisku lokalnego powoduje ruch rolety w przeciwnym kierunku. "

Tak więc, sterowniki jednoprzyciskowe umożliwiają zatrzymanie rolety w pozycji "komfort" wg Twojej definicji.

A spytałem o typ sterownika, bo już inny producent daje opcję uruchomienia rolet i zatrzymania ich w zaprogramowanej pozycji.

Np. od strony zachodniej po godzinie 15 (grzeje słońce) rolety automatycznie opuszczają się i zatrzymują 10cm nad parapetem.

W pomieszczeniu jest jasno (nie trzeba zapalać lamp) i pomieszczenie się nie przegrzewa od padającego słońca.

Możesz zostawić uchylone okno w takiej pozycji, kwiaty nie padają gdy Cię nie ma dłużej w domu, itp, itd, ...

• 1 year później...

Witam,

mam okna Fakro, założenie rolet zewnętrznych w tej chwili jest dla mnie zbyt kosztowne.

W chwili obecnej jestem jeszcze przed ociepleniem i na wszelki wypadek chcę sobie zostawić kable do wykorzystania do ewentualnej instalacji w przyszłości.

Chcę pociągnąć przewody 4x1 od okien do miejsc na ściankach kolankowych gdzie będą w przyszłości wyłączniki.

Wyłączniki te chcę połączyć miedzy sobą kablem 4x1.

Od tych wyłączników chcę pociągnąć wspólny przewód dla wszystkich wyłączników aż do rozdzielnicy.

Czy to będzie poprawne rozwiązanie ?

Dodatkowe pytanie:

W którym miejscu obok okna dachowego powinienem przejść z kablem pod blacho-dachówkę aby potem podłączyć się bezproblemowo do mechanizmu rolety ?

• 2 weeks później...

Cześć

Przymierzam się do montażu rolet , 2 szt szer 215, wys 170 .Do rolet chcę zastosować

1/silniki :http://silnikdorolet.pl/seria-45-nhk/309-silnik-yooda-seria-45m-nhk.html

2/sterowanie :http://silnikdorolet.pl/przelaczniki-podtynkowe/14-przelacznik-do-dwoch-rolet.html

Czy to dobry wybór?

Na co zwrócić szczególna uwagę przy podłączeniu elektrycznym?

• 4 months później...

Witam!

Jestem aktualnie w oczekiwaniu na okna i staram się "rozpracować" rolety.

Czy takie okablowanie jak robertsz przedstawił wcześniej pozwoli mi w późniejszym czasie dowolnie sterować wszystkimi roletami ?

Chcę po prostu mieć możliwość późniejszej realizacji różnych rozwiązań.

Moje poniższe stwierdzenia są raczej w formie pytającej niż twierdzącej :-)

dziękuję za pomoc.

Na etapie układania instalacji minimum to:

- zasilanie do rolet,

4x1,5 od rozdzielni do silnika

- przewody do sterowania lokalnego,

3x0,5 od rozdzielni do włącznika

przewody do sterowania grupowego,

3x0,5 dla każdej grupy / od rozdzielni do włącznika grupowego

- przewód sygnałowy do centrali alarmowej.

skrętka UTP / od rozdzielni do centrali alarmowej ( w praktyce chyba to jest to samo miejsce)

Dodatkowo:

- czujnik zmierzchu, nasłonecznienia,

- stacja pogodowa,

(UTP + 2x1) ?? / z tych miejsc do rozdzielni

- przewód do anteny zewnętrznej (zdalne sterowanie w trudnych warunkach).

UTP ??

W rozdzielnicy zostawiasz 10-12 modułów wolnego miejsca na ewentualną rozbudowę.

Jeśli masz np: 15 rolet => 15 modułów na sterowniki + 10-12 modułów wolnego miejsca na rozbudowę.

Warto się skupić nad sterowaniem grupowym.

Niekoniecznie to musi być jedna grupa na danej kondygnacji.

Możesz spiąć razem 2-3 okna w jednym pomieszczeniu zamiast 2-3 osobnych wyłączników lokalnych.

Możesz spiąć wszystkie okna w całym domu i mieć 1 wyłącznik centralny np: w garażu, w wiatrołapie....

Po tynkach łączysz sterowniki, uruchamiasz rolety, z czasem dodajesz komponenty i nowe funkcje o które pytasz.

Łączenie sterowników - czyli połączenie z rozdzielni do włączników i silników

A reszta ok ?

Nie wiem, nie robię takich wynalazków

Według mnie pchanie wszędzie skrętki komputerowej, to nic niedająca, kosztowna głupota.

Bez problemu załatwi sprawę przewód "domofonowy" lub "alarmowy" (nazwa w zależności od regionu kraju, fachowe oznaczenie to YTDY ) czyli wielożyłowy przewód o żyłach równoległych. YTDY 6x0,5 - sześciożyłowy przewód.