robertsz 06.04.2011 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 TAK, bezproblemowo. Uważaj tylko na natężenie prądu - mini grzejnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 07.04.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Chyba jednak zastosuję polecana przez producentów sterowników opcję przewodów 3x1 mm2 do sterowania i 3x1,5 mm2 do zasilania rolet (ze sterownika do silnika rolety). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 07.04.2011 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Możesz wybrać sterowniki 1-przyciskowe i wówczas:- stosujesz przewody sterownicze 2x1- z jednej puszki masz możliwość sterowania 2 roletami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 08.04.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Ale jednoprzyciskowe chyba nie mają funkcji "konfort" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 08.04.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Co to jest komfort wg Ciebie , o jakich sterownikach piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 10.04.2011 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Zatrzymanie w pozycji pośredniej. lokalnie jest to możliwe przy zastosowaniu np. sterowników FF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 10.04.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Ze strony F&F - http://fif.com.pl/produkt/29/1029"Naciśnięcie przycisku lokalnego powoduje załączenie rolety na ruch w kierunku przeciwnym do ostatnio wykonywanego (po podączeniu sterownika do zasilania pierwszy ruch powoduje zamknięcie rolety). Jeżeli roleta znajduje się już w ruchu, to naciśnięcie przycisku sterowania lokalnego spowoduje zatrzymanie rolety. Ponowne naciśnięcie przycisku lokalnego powoduje ruch rolety w przeciwnym kierunku. "Tak więc, sterowniki jednoprzyciskowe umożliwiają zatrzymanie rolety w pozycji "komfort" wg Twojej definicji. A spytałem o typ sterownika, bo już inny producent daje opcję uruchomienia rolet i zatrzymania ich w zaprogramowanej pozycji.Np. od strony zachodniej po godzinie 15 (grzeje słońce) rolety automatycznie opuszczają się i zatrzymują 10cm nad parapetem.W pomieszczeniu jest jasno (nie trzeba zapalać lamp) i pomieszczenie się nie przegrzewa od padającego słońca.Możesz zostawić uchylone okno w takiej pozycji, kwiaty nie padają gdy Cię nie ma dłużej w domu, itp, itd, ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 10.04.2011 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Funkcje konfort można zrealizować z wykorzystaniem sterownika dwuprzyciskowego http://fif.com.pl/produkt/29/336.A jaki producent daje opcję uruchomienia rolet i zatrzymania ich w zaprogramowanej pozycji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 10.04.2011 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 1. Się nie rozumiemy, ale mniejsza z tym.2. ZAMEL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 10.04.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Bardzo proszę rozjaśnij mi to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 12.04.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 1. Się nie rozumiemy, ale mniejsza z tym. 2. ZAMEL Czy sterowniki Zamela są lepsdze od FF (mają więcej możliwości)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 12.04.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Zamel ma tylko jeden sterownik na szynę SRM-10.W jego opisie nie ma nic na temat funkcji "komfort" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrTracy 06.11.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Witam,mam okna Fakro, założenie rolet zewnętrznych w tej chwili jest dla mnie zbyt kosztowne.W chwili obecnej jestem jeszcze przed ociepleniem i na wszelki wypadek chcę sobie zostawić kable do wykorzystania do ewentualnej instalacji w przyszłości. Chcę pociągnąć przewody 4x1 od okien do miejsc na ściankach kolankowych gdzie będą w przyszłości wyłączniki.Wyłączniki te chcę połączyć miedzy sobą kablem 4x1.Od tych wyłączników chcę pociągnąć wspólny przewód dla wszystkich wyłączników aż do rozdzielnicy.Czy to będzie poprawne rozwiązanie ? Dodatkowe pytanie: W którym miejscu obok okna dachowego powinienem przejść z kablem pod blacho-dachówkę aby potem podłączyć się bezproblemowo do mechanizmu rolety ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrTracy 19.11.2012 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Na infolinii FAKRO dowiedziałem się, że wystarczy w zupełności kabel dwużyłowy 2x1. Pociągnąć w peszlu.Wszystko razem do źródła pradu w rozdzielnicy.Otwieranie, zamykanie dostępne jedynie drogą radiową w oficjanej wersji rolet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 21.11.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 CześćPrzymierzam się do montażu rolet , 2 szt szer 215, wys 170 .Do rolet chcę zastosować 1/silniki :http://silnikdorolet.pl/seria-45-nhk/309-silnik-yooda-seria-45m-nhk.html2/sterowanie :http://silnikdorolet.pl/przelaczniki-podtynkowe/14-przelacznik-do-dwoch-rolet.html Czy to dobry wybór?Na co zwrócić szczególna uwagę przy podłączeniu elektrycznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Allees 25.03.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Witam! Jestem aktualnie w oczekiwaniu na okna i staram się "rozpracować" rolety. Czy takie okablowanie jak robertsz przedstawił wcześniej pozwoli mi w późniejszym czasie dowolnie sterować wszystkimi roletami ? Chcę po prostu mieć możliwość późniejszej realizacji różnych rozwiązań. Moje poniższe stwierdzenia są raczej w formie pytającej niż twierdzącej dziękuję za pomoc. Na etapie układania instalacji minimum to: - zasilanie do rolet, 4x1,5 od rozdzielni do silnika - przewody do sterowania lokalnego, 3x0,5 od rozdzielni do włącznika przewody do sterowania grupowego, 3x0,5 dla każdej grupy / od rozdzielni do włącznika grupowego - przewód sygnałowy do centrali alarmowej. skrętka UTP / od rozdzielni do centrali alarmowej ( w praktyce chyba to jest to samo miejsce) Dodatkowo: - czujnik zmierzchu, nasłonecznienia, - stacja pogodowa, (UTP + 2x1) ?? / z tych miejsc do rozdzielni - przewód do anteny zewnętrznej (zdalne sterowanie w trudnych warunkach). UTP ?? W rozdzielnicy zostawiasz 10-12 modułów wolnego miejsca na ewentualną rozbudowę. Jeśli masz np: 15 rolet => 15 modułów na sterowniki + 10-12 modułów wolnego miejsca na rozbudowę. Warto się skupić nad sterowaniem grupowym. Niekoniecznie to musi być jedna grupa na danej kondygnacji. Możesz spiąć razem 2-3 okna w jednym pomieszczeniu zamiast 2-3 osobnych wyłączników lokalnych. Możesz spiąć wszystkie okna w całym domu i mieć 1 wyłącznik centralny np: w garażu, w wiatrołapie.... Po tynkach łączysz sterowniki, uruchamiasz rolety, z czasem dodajesz komponenty i nowe funkcje o które pytasz. Łączenie sterowników - czyli połączenie z rozdzielni do włączników i silników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 25.03.2013 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 4x1,5 od rozdzielni do silnika 4x1 w zupełności wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Allees 26.03.2013 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 4x1 w zupełności wystarcza. A reszta ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 27.03.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 A reszta ok ? Nie wiem, nie robię takich wynalazków Według mnie pchanie wszędzie skrętki komputerowej, to nic niedająca, kosztowna głupota. Bez problemu załatwi sprawę przewód "domofonowy" lub "alarmowy" (nazwa w zależności od regionu kraju, fachowe oznaczenie to YTDY ) czyli wielożyłowy przewód o żyłach równoległych. YTDY 6x0,5 - sześciożyłowy przewód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 27.03.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 cena ta sama co skrętki i też 6 żył więc w czym domofonowy jest bardziej opłacalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts