Allees 05.05.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Myślałem o sterowniku STR-421, jeśli chodzi o przewody to mam w ten sam sposób to ty położone, czyli osobno zasilanie i osobno sterownie bezpośrednio z rozdzielni do każdej rolety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baps 05.05.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 MirekJa mam u siebie instalację zrobioną właśnie na sterownikach STR-421. Kable pociągnięte dokładnie tak jak u Ciebie. Do sterowania grupowego nie potrzebujesz dodatkowych sterowników, po prostu spinasz sobie w grupy te, które potrzebujesz. Te same sterowniki są do sterowania pojedyńczego i grupowego. Przy montażu jednak musisz uważać, bo są minimalnie szersze niż 18mm i w efekcie ucieka Ci jedno pole na szerokości rozdzielni. Najlepiej przy montażu ustawić obok siebie te sterowniki, które będą w jednej grupie, ułatwi to połączenie ich w grupy. Działa jak do tej pory bezproblemowo. Zresztą sam widziałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 05.05.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Mirek Ja mam u siebie instalację zrobioną właśnie na sterownikach STR-421. Kable pociągnięte dokładnie tak jak u Ciebie. Do sterowania grupowego nie potrzebujesz dodatkowych sterowników, po prostu spinasz sobie w grupy te, które potrzebujesz. Te same sterowniki są do sterowania pojedyńczego i grupowego. Przy montażu jednak musisz uważać, bo są minimalnie szersze niż 18mm i w efekcie ucieka Ci jedno pole na szerokości rozdzielni. Najlepiej przy montażu ustawić obok siebie te sterowniki, które będą w jednej grupie, ułatwi to połączenie ich w grupy. Działa jak do tej pory bezproblemowo. Zresztą sam widziałeś. Witam Widzę, że te STR-421 z F&F to chyba to samo co Zamel SRM-10 i cenowo też tak samo wychodzi. Tak, czy inaczej Elmes wyjdzie taniej. No chyba, żebym dostał STR-421 lub SRM-10 w dobrej cenie to się zdecyduję, ponieważ podoba mi się to, że są montowane na szynę. Co do miejsca w rozdzielni to się nie boję właśnie kupiłem taką na 120 modułów, dodatkowo w piwnicy mam małą podrozdzielnię na 42 moduły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 05.05.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 @ baps, właśnie znalazłem na stronie F&F, że mają takie STR-421 na 24V. Jeśli to miałoby rozwiązać mój problem ze sterowaniem rolet dachowych (24V DC) i włączeniem ich do wspólnej grupy z roletami elewacyjnymi (230V AC) to się na pewno na nie zdecyduję. Muszę to obgadać z elektrykiem. Ale tylko utwierdzam się w przekonaniu, że najlepiej prowadzić przewody oddzielnie z każdej rolety i włącznika lokalnego do rozdzielni - przynajmniej teraz mam duże pole manewru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baps 05.05.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Też o to mi właśnie chodziło gdy zdecydowałem się na takie rozwiązanie - wszystkie kable w rozdzielni umożliwiają dowolną konfigurację i bezproblemowe zmiany w razie czego. U mnie z rozdielniami nie było tak łatwo- według projektu jedna na 24 moduły,jak się uparłem na 36 modułów to się co poniektórzy pukali w czoło. Koniec końcem dołożyłem drugą na 24 moduły i już żałuję, że nie na 36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 05.05.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Też o to mi właśnie chodziło gdy zdecydowałem się na takie rozwiązanie - wszystkie kable w rozdzielni umożliwiają dowolną konfigurację i bezproblemowe zmiany w razie czego. U mnie z rozdielniami nie było tak łatwo- według projektu jedna na 24 moduły,jak się uparłem na 36 modułów to się co poniektórzy pukali w czoło. Koniec końcem dołożyłem drugą na 24 moduły i już żałuję, że nie na 36 no to ja chyba przegiąłem z tą moją rozdzielnią, ale wówczas myślałem o sterownikach Elmes, które nie są montowane na szynę, dlatego potrzebowałem trochę więcej miejsca. W sumie to żaden problem - różnice w cenach są niewielki, a zapas zostanie. Dojdzie jeszcze podlicznik PCi, czasówka dla wentylatorka w garażu i druga dla wentylatorka strychu, przełącznik sieć/agregat, coś tam może od rozdzielaczy podłogówki i się nazbiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 18.05.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 @ baps. Powiedz mi, czy któraś z Twoich rolet jest częścią dwóch lub więcej grup? Jeśli tak to jak to rozwiązałeś? Ja chyba jednak zrezygnuję z tych Elmes-ów ponieważ nie można ich montować na szynę. Zamiast tego wezmę albo Zamel SMR-10 albo F&F STR-421. Problem z każdym rodzajem sterownika jest gdy dana roleta ma być uruchamiana z dwóch lub więcej włączników centralnych (grupowych) oprócz lokalnego oczywiście. Wówczas trzeba odseparować włączniki przekaźnikami i instalacja się komplikuje. Omawiałem to z elektrykiem i dostał to jako pracę domową . Coś mi się wydaje, że moja rozdzielnia na 120 modułów wcale nie będzie za duża - na same rolety wykorzystam z 55 pól Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baps 18.05.2014 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Cześć. Nie, ja mam tyko dwie grupy - pól domu to jedna, pól to druga. No ale mój dom jest trochę mniejszy od Twojego, więc było łatwiej. Tylko 8 okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 24.05.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Dołączę do wątku, bo myślałem nad sterowaniem roletami - elektronikiem nie jestem, nie znam się na sterownikach i automatyce - dlatego wystarczy mi oparcie sterowania na Satelu, podłączenie do Integry - żeby np zdalnie opuścić rolety... albo wpiąć czujnik zmroku lub czujnik wiatru lub deszczu... Poniżej schemat podłączenia ekspanderów INT-ORS w celu zrealizowania możliwości sterowania w domu: Instalacja wymaga położenia przewodu 6 x 1,5 mm do szafy i 4 x 1,5 mm do rolety. Łączenia kabli najwygodniej wydaje się zrobić w puszcze włączników. Oczywiście będzie dodatkowy włącznik grupowy dla salonu, żeby 4 rolet nie opuszczać osobno. Chyba wystarczy taki system dla przeciętnego użytkownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 19.06.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Witam Czytam i muszę przyłączyć się do wątku. Mam 6 rolet i sterowniki ZAMEL SRM-10 i powiem tak - jak nie chcecie mieć problemów z siadającymi sterownikami za rok czy 2 to lepiej ich nie kupujcie. U mnie już 3 nie działają a wcale dużo ich nie używam bo dopiero zamieszkałem na stałe. Podejrzewam że sterowniki F&F nie będą nic lepsze od ZAMELA i to tylko kwestia czasu zanim zaczną się psuć. Szukam teraz innego trwalszego rozwiązania. Czytam o tym sterowniku Elmes, ktoś parę postów wcześniej napisał że ma go już 7 lat i nic sie nie dzieje. Być może warto się skusić na niego. Ktoś kiedyś wspomniał na innym forum na temat sterowania roletami za pomocą przekazników przemysłowych RELPOL R4 lub R2 - wydaje mi się to najtrwalsze rozwiązanie na dłuuugie lata tylko trzeba by chyba troche pokombinować ze sterowaniem centralnym na którym mi bardzo zależy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 20.06.2014 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Witam Czytam i muszę przyłączyć się do wątku. Mam 6 rolet i sterowniki ZAMEL SRM-10 i powiem tak - jak nie chcecie mieć problemów z siadającymi sterownikami za rok czy 2 to lepiej ich nie kupujcie. U mnie już 3 nie działają a wcale dużo ich nie używam bo dopiero zamieszkałem na stałe. Podejrzewam że sterowniki F&F nie będą nic lepsze od ZAMELA i to tylko kwestia czasu zanim zaczną się psuć. Szukam teraz innego trwalszego rozwiązania. Czytam o tym sterowniku Elmes, ktoś parę postów wcześniej napisał że ma go już 7 lat i nic sie nie dzieje. Być może warto się skusić na niego. Ktoś kiedyś wspomniał na innym forum na temat sterowania roletami za pomocą przekazników przemysłowych RELPOL R4 lub R2 - wydaje mi się to najtrwalsze rozwiązanie na dłuuugie lata tylko trzeba by chyba troche pokombinować ze sterowaniem centralnym na którym mi bardzo zależy. Pozdrawiam za późno. U mnie jutro elektryk przychodzi montowac te Zamele. mam nadzieje ze u mnie jakoś się sprawdzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 20.06.2014 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 (edytowane) za późno. U mnie jutro elektryk przychodzi montowac te Zamele. mam nadzieje ze u mnie jakoś się sprawdzą Życzę aby działały Ci bezproblemowo. Ja raczej jednak zdecyduje się na ten Elmes ST6H, i wywale moje 3 ZAMELE które mi jeszcze zostały działające. Może by ktoś je chciał?? sprzedam po 2 dychy za sztuke Pozdrawiam Edytowane 20 Czerwca 2014 przez Mr_Mabram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baps 20.06.2014 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Witam Czytam i muszę przyłączyć się do wątku. Mam 6 rolet i sterowniki ZAMEL SRM-10 i powiem tak - jak nie chcecie mieć problemów z siadającymi sterownikami za rok czy 2 to lepiej ich nie kupujcie. U mnie już 3 nie działają a wcale dużo ich nie używam bo dopiero zamieszkałem na stałe. Podejrzewam że sterowniki F&F nie będą nic lepsze od ZAMELA i to tylko kwestia czasu zanim zaczną się psuć. Moje sterowniki F&F STR-421 po roku nadal wszystkie działają. Mam nadzieję, że okażą się mniej awaryjne od Twoich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 21.08.2014 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 mam pytanie: chcę zakupić rolety zewnętrzne z Krispol'u , do wyboru trzy silniki Mobilus ok170zł za sztukę, Nice 280zł i Somfy 340zł ... dodatkowo na Mobilusa od wczoraj jest promocja 25% ... tyle że Mobilus jest z mechanicznymi krańcówkami sterowany z włącznika klawiszowego. mam dwa pytania:wybierając Mobilusa czy można:- np. prócz osobnych włączników klawiszowych do każdej rolety zrobić jeden centralny obsługujący 6 rolet jednocześnie ? stosując sterownik Elmes ST6H ? czy dodatkowo muszę do każdego włącznika klawiszowego zastosować sterownik ? jestem przed kładzeniem instalacji. czy mając taki sterownik Elmes ST6H czy mogę zatrzymać rolety np . w połowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 21.08.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 mam pytanie: chcę zakupić rolety zewnętrzne z Krispol'u , do wyboru trzy silniki Mobilus ok170zł za sztukę, Nice 280zł i Somfy 340zł ... dodatkowo na Mobilusa od wczoraj jest promocja 25% ... tyle że Mobilus jest z mechanicznymi krańcówkami sterowany z włącznika klawiszowego. mam dwa pytania:wybierając Mobilusa czy można:- np. prócz osobnych włączników klawiszowych do każdej rolety zrobić jeden centralny obsługujący 6 rolet jednocześnie ? stosując sterownik Elmes ST6H ? czy dodatkowo muszę do każdego włącznika klawiszowego zastosować sterownik ? jestem przed kładzeniem instalacji. czy mając taki sterownik Elmes ST6H czy mogę zatrzymać rolety np . w połowie?Tak, tak i tak. Wszystko można. Rozwiązań jest sporo, elementów jeszcze więcej. Dla mnie najpopularniejszy to:http://www.fif.com.pl/lista_produktow/29ale nie jedyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radk 02.09.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Witam, też jestem w trakcie planowania instalacji elektrycznej i sterowania roletami. Jako że w domu mam 6 rolet na dole i 6 u góry chyba zdecyduje sie na 2 sterowniki ST6H firmy elmes. Jeżeli ktoś z was ma już na nich wykonaną instalacje to prosił bym o zdjęcia gdyż chciałem zobaczyć jak one wyglądają w rozdzielnicy i sposób ich montażu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 12.09.2014 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Niedługo będę rozprowadzał przewody instalacji elektrycznej, w planach również proste sterowanie lokalne rolet zewnętrznych, zastanawiam się nad sterowaniem za pomocą łączników RCS4 lub RSC5 obsługiwanych przyciskami o zestyku chwilowym - każde okno z osobna, dodatkowo po jednym na każdą kondygnację przycisku sterowania grupowego zamontowanych na parterze i na piętrze.Czy ktoś miał z tym do czynienia ? Gdzie można nabyć tego typu łączniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 18.10.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 chcę kupic Elmes ST6H - ktoś miał z tym kłopoty ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macki12 18.10.2015 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 zamontowałem kilkanaście tych sterowników puki co żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macki12 18.10.2015 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 do tego pilot STX. sprawdza się znakomicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts