Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie roletami

Recommended Posts

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mirek

Ja mam u siebie instalację zrobioną właśnie na sterownikach STR-421. Kable pociągnięte dokładnie tak jak u Ciebie. Do sterowania grupowego nie potrzebujesz dodatkowych sterowników, po prostu spinasz sobie w grupy te, które potrzebujesz. Te same sterowniki są do sterowania pojedyńczego i grupowego. Przy montażu jednak musisz uważać, bo są minimalnie szersze niż 18mm i w efekcie ucieka Ci jedno pole na szerokości rozdzielni. Najlepiej przy montażu ustawić obok siebie te sterowniki, które będą w jednej grupie, ułatwi to połączenie ich w grupy. Działa jak do tej pory bezproblemowo. Zresztą sam widziałeś.

Mirek

Ja mam u siebie instalację zrobioną właśnie na sterownikach STR-421. Kable pociągnięte dokładnie tak jak u Ciebie. Do sterowania grupowego nie potrzebujesz dodatkowych sterowników, po prostu spinasz sobie w grupy te, które potrzebujesz. Te same sterowniki są do sterowania pojedyńczego i grupowego. Przy montażu jednak musisz uważać, bo są minimalnie szersze niż 18mm i w efekcie ucieka Ci jedno pole na szerokości rozdzielni. Najlepiej przy montażu ustawić obok siebie te sterowniki, które będą w jednej grupie, ułatwi to połączenie ich w grupy. Działa jak do tej pory bezproblemowo. Zresztą sam widziałeś.

Witam

Widzę, że te STR-421 z F&F to chyba to samo co Zamel SRM-10 i cenowo też tak samo wychodzi. Tak, czy inaczej Elmes wyjdzie taniej. No chyba, żebym dostał STR-421 lub SRM-10 w dobrej cenie to się zdecyduję, ponieważ podoba mi się to, że są montowane na szynę. Co do miejsca w rozdzielni to się nie boję :-) właśnie kupiłem taką na 120 modułów, dodatkowo w piwnicy mam małą podrozdzielnię na 42 moduły :-)

@ baps, właśnie znalazłem na stronie F&F, że mają takie STR-421 na 24V. Jeśli to miałoby rozwiązać mój problem ze sterowaniem rolet dachowych (24V DC) i włączeniem ich do wspólnej grupy z roletami elewacyjnymi (230V AC) to się na pewno na nie zdecyduję. Muszę to obgadać z elektrykiem.

Ale tylko utwierdzam się w przekonaniu, że najlepiej prowadzić przewody oddzielnie z każdej rolety i włącznika lokalnego do rozdzielni - przynajmniej teraz mam duże pole manewru.

Też o to mi właśnie chodziło gdy zdecydowałem się na takie rozwiązanie - wszystkie kable w rozdzielni umożliwiają dowolną konfigurację i bezproblemowe zmiany w razie czego. U mnie z rozdielniami nie było tak łatwo- według projektu jedna na 24 moduły,jak się uparłem na 36 modułów to się co poniektórzy pukali w czoło. Koniec końcem dołożyłem drugą na 24 moduły i już żałuję, że nie na 36 :)

Też o to mi właśnie chodziło gdy zdecydowałem się na takie rozwiązanie - wszystkie kable w rozdzielni umożliwiają dowolną konfigurację i bezproblemowe zmiany w razie czego. U mnie z rozdielniami nie było tak łatwo- według projektu jedna na 24 moduły,jak się uparłem na 36 modułów to się co poniektórzy pukali w czoło. Koniec końcem dołożyłem drugą na 24 moduły i już żałuję, że nie na 36 :)

no to ja chyba przegiąłem z tą moją rozdzielnią, ale wówczas myślałem o sterownikach Elmes, które nie są montowane na szynę, dlatego potrzebowałem trochę więcej miejsca. W sumie to żaden problem - różnice w cenach są niewielki, a zapas zostanie. Dojdzie jeszcze podlicznik PCi, czasówka dla wentylatorka w garażu i druga dla wentylatorka strychu, przełącznik sieć/agregat, coś tam może od rozdzielaczy podłogówki i się nazbiera :-)

• 2 weeks później...
@ baps. Powiedz mi, czy któraś z Twoich rolet jest częścią dwóch lub więcej grup? Jeśli tak to jak to rozwiązałeś? Ja chyba jednak zrezygnuję z tych Elmes-ów ponieważ nie można ich montować na szynę. Zamiast tego wezmę albo Zamel SMR-10 albo F&F STR-421. Problem z każdym rodzajem sterownika jest gdy dana roleta ma być uruchamiana z dwóch lub więcej włączników centralnych (grupowych) oprócz lokalnego oczywiście. Wówczas trzeba odseparować włączniki przekaźnikami i instalacja się komplikuje. Omawiałem to z elektrykiem i dostał to jako pracę domową :-). Coś mi się wydaje, że moja rozdzielnia na 120 modułów wcale nie będzie za duża - na same rolety wykorzystam z 55 pól :-)

Dołączę do wątku, bo myślałem nad sterowaniem roletami - elektronikiem nie jestem, nie znam się na sterownikach i automatyce - dlatego wystarczy mi oparcie sterowania na Satelu, podłączenie do Integry - żeby np zdalnie opuścić rolety... albo wpiąć czujnik zmroku lub czujnik wiatru lub deszczu... Poniżej schemat podłączenia ekspanderów INT-ORS w celu zrealizowania możliwości sterowania w domu:

Integra_2.jpg

Instalacja wymaga położenia przewodu 6 x 1,5 mm do szafy i 4 x 1,5 mm do rolety. Łączenia kabli najwygodniej wydaje się zrobić w puszcze włączników. Oczywiście będzie dodatkowy włącznik grupowy dla salonu, żeby 4 rolet nie opuszczać osobno. Chyba wystarczy taki system dla przeciętnego użytkownika?

• 4 weeks później...

Witam

Czytam i muszę przyłączyć się do wątku. :)

Mam 6 rolet i sterowniki ZAMEL SRM-10 i powiem tak - jak nie chcecie mieć problemów z siadającymi sterownikami za rok czy 2 to lepiej ich nie kupujcie.

U mnie już 3 nie działają :( a wcale dużo ich nie używam bo dopiero zamieszkałem na stałe. Podejrzewam że sterowniki F&F nie będą nic lepsze od ZAMELA i to tylko kwestia czasu zanim zaczną się psuć.

Szukam teraz innego trwalszego rozwiązania. Czytam o tym sterowniku Elmes, ktoś parę postów wcześniej napisał że ma go już 7 lat i nic sie nie dzieje.

Być może warto się skusić na niego.

Ktoś kiedyś wspomniał na innym forum na temat sterowania roletami za pomocą przekazników przemysłowych RELPOL R4 lub R2 - wydaje mi się to najtrwalsze rozwiązanie na dłuuugie lata :) tylko trzeba by chyba troche pokombinować ze sterowaniem centralnym na którym mi bardzo zależy.

Pozdrawiam

Witam

Mam 6 rolet i sterowniki ZAMEL SRM-10 i powiem tak - jak nie chcecie mieć problemów z siadającymi sterownikami za rok czy 2 to lepiej ich nie kupujcie.

U mnie już 3 nie działają :( a wcale dużo ich nie używam bo dopiero zamieszkałem na stałe. Podejrzewam że sterowniki F&F nie będą nic lepsze od ZAMELA i to tylko kwestia czasu zanim zaczną się psuć.

Szukam teraz innego trwalszego rozwiązania. Czytam o tym sterowniku Elmes, ktoś parę postów wcześniej napisał że ma go już 7 lat i nic sie nie dzieje.

Być może warto się skusić na niego.

Ktoś kiedyś wspomniał na innym forum na temat sterowania roletami za pomocą przekazników przemysłowych RELPOL R4 lub R2 - wydaje mi się to najtrwalsze rozwiązanie na dłuuugie lata :) tylko trzeba by chyba troche pokombinować ze sterowaniem centralnym na którym mi bardzo zależy.

Pozdrawiam

za późno. U mnie jutro elektryk przychodzi montowac te Zamele. mam nadzieje ze u mnie jakoś się sprawdzą

za późno. U mnie jutro elektryk przychodzi montowac te Zamele. mam nadzieje ze u mnie jakoś się sprawdzą

Życzę aby działały Ci bezproblemowo. Ja raczej jednak zdecyduje się na ten Elmes ST6H, i wywale moje 3 ZAMELE które mi jeszcze zostały działające. Może by ktoś je chciał?? :D sprzedam po 2 dychy za sztuke :D

Pozdrawiam

Edytowane przez Mr_Mabram

Witam

Moje sterowniki F&F STR-421 po roku nadal wszystkie działają. Mam nadzieję, że okażą się mniej awaryjne od Twoich.

• 2 months później...

mam pytanie: chcę zakupić rolety zewnętrzne z Krispol'u , do wyboru trzy silniki Mobilus ok170zł za sztukę, Nice 280zł i Somfy 340zł ... dodatkowo na Mobilusa od wczoraj jest promocja 25% ... tyle że Mobilus jest z mechanicznymi krańcówkami sterowany z włącznika klawiszowego. mam dwa pytania:

wybierając Mobilusa czy można:

- np. prócz osobnych włączników klawiszowych do każdej rolety zrobić jeden centralny obsługujący 6 rolet jednocześnie ? stosując sterownik Elmes ST6H ? czy dodatkowo muszę do każdego włącznika klawiszowego zastosować sterownik ? jestem przed kładzeniem instalacji. czy mając taki sterownik Elmes ST6H czy mogę zatrzymać rolety np . w połowie?

mam pytanie: chcę zakupić rolety zewnętrzne z Krispol'u , do wyboru trzy silniki Mobilus ok170zł za sztukę, Nice 280zł i Somfy 340zł ... dodatkowo na Mobilusa od wczoraj jest promocja 25% ... tyle że Mobilus jest z mechanicznymi krańcówkami sterowany z włącznika klawiszowego. mam dwa pytania:wybierając Mobilusa czy można:- np. prócz osobnych włączników klawiszowych do każdej rolety zrobić jeden centralny obsługujący 6 rolet jednocześnie ? stosując sterownik Elmes ST6H ? czy dodatkowo muszę do każdego włącznika klawiszowego zastosować sterownik ? jestem przed kładzeniem instalacji. czy mając taki sterownik Elmes ST6H czy mogę zatrzymać rolety np . w połowie?
Tak, tak i tak. Wszystko można. Rozwiązań jest sporo, elementów jeszcze więcej. Dla mnie najpopularniejszy to:http://www.fif.com.pl/lista_produktow/29ale nie jedyny.

• 2 weeks później...
Witam, też jestem w trakcie planowania instalacji elektrycznej i sterowania roletami. Jako że w domu mam 6 rolet na dole i 6 u góry chyba zdecyduje sie na 2 sterowniki ST6H firmy elmes. Jeżeli ktoś z was ma już na nich wykonaną instalacje to prosił bym o zdjęcia gdyż chciałem zobaczyć jak one wyglądają w rozdzielnicy i sposób ich montażu. Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Niedługo będę rozprowadzał przewody instalacji elektrycznej, w planach również proste sterowanie lokalne rolet zewnętrznych, zastanawiam się nad sterowaniem za pomocą łączników RCS4 lub RSC5 obsługiwanych przyciskami o zestyku chwilowym - każde okno z osobna, dodatkowo po jednym na każdą kondygnację przycisku sterowania grupowego zamontowanych na parterze i na piętrze.

Czy ktoś miał z tym do czynienia ? Gdzie można nabyć tego typu łączniki?

• 1 year później...