Szymon_D 29.01.2004 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Czy ktoś z was buduje dom wg projektu GL 191 studia Atrium ?Jakie są wady tego projektu ? Pozdrawiam Szymon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendziur 29.01.2004 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 To jest najładniejszy projekt jaki widzielismy i wybraliśmy z żoną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 31.01.2004 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2004 http://studio-atrium.com.pl/res/191/par.gif http://studio-atrium.com.pl/res/191/pod.gif http://studio-atrium.com.pl/res/191/duz_0.jpg Ładny, jakoś nie ma do czego się przyczepić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martag 31.01.2004 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2004 Witam, to jeden z moich kandydatów do kupna obok Czarusia http://www.archeton.pl/projekty/index.asp. Też jestem bardzo zainteresowana, czy ktoś już go wybudował. I stałe pytania: - ile kosztował stan surowy otwarty?,- z jakich materiałow?,- czy w trakcie budowy wychodzą jakieś błędy w projekcie?Bardzo dziękuję z a wszelkie informacje i uwagi. Pozdrawiam, Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendziur 31.01.2004 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2004 Właśnie go na wiosne zaczynamy budować czekamy na zejscie zimy i jak to wyglada?? 1.połczyliśmy na parterze pokój 5 i 6 dzieki czemu mamy duzy salon 2. lazienke robimy w kotłowni (4) oczywiscie bez przejscia do garażu 3. w pomieszczeniu nr 3 bedzie kacik komputerowy 4. powiekszylismy okna we wszystkich pokojach 5. po rozmowach z 10 znajomymi zrezygnowalismy z balkonu na piętrze(przy działce 3000 m2 nie sprawdzi się) 6. na pietrze z pokoju 4 i 3 wydzieliliśmy (pośrodku) garderobe 7. na piętrze przenieśliśmy łazienkę z 2 do 5 8. i takie tam drobne..... taras, murek na czesci przejscia miedzy kuchnią a salonem, kominek przy drugim kominie, murowania rogów stan surowy z oknami (tylko 2 połaciowe) licze w 60tyś i jakoś się sprawdza może będzie z małym hakiem materiały jusz kupuję bo są promocje i niedługo podrożeją no i Vat!! jak są jakieś pytania to chętnie odpowiem PS. Wigiliję planuje w nowym domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martag 06.02.2004 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Dzięki Mendziur za odpowiedz. Dobrze, że zaczynasz już w tym sezonie. My zaczynamy w przyszłym, no chyba że uda się w tym roku stan zero... Wszystko zależy od wolnych terminów ekipy, na którą jesteśmy zdecydowani i raczej będziemy na nich czekać, niż szukać innej. Jeżeli zdecydujemy się na ten projekt, to mam nadzieję na bieżące informacje z placu boju A powiedz w jaki sposób wyliczyłeś te 60 tys.? Co wchoczi w skład tej kwoty? Czy to nie zbyt optymistyczne prognozy? Pozdrawiam serdecznie, Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendziur 06.02.2004 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Na początku troszkę historii: Nigdy nie zdecydowałbym się na budowe gdyby nie kosztorys wujka który zakończył budowe rok temu i co się okazało On wybudował dom 230 m2 (całkowitej) w wysokim standarcie drewniane podłogi, drogie wykończenia, cegła klinkierow, okna drewniane, zabudowa kuchni że ho ho itp. i wydali 230 tyś (kosztorys był bardzo dokładny obejmował nawet flaszki dla murarzy zawsze było 1+1 ) Wybraliśmy mniejszy dom o mniejszym standarcie i policzylismy mniej wiecej ile to bedzie o jakiś tam procent mniej (oczywiście przyłączy, pieca itp nie można tak liczyc tylko 100%) Liczyliśmy kilka.....kilkanaście nocy i decyzja budujemy Zaczeliśmy walke o pozwolenie -> oczywiście nie ma planu zagospodarowania BIUROKRACJA trwało to 10 m-cy Jusz zonę wysyłałem żeby chodziła do użędów bo ja po 10 s wszczynałem awanture. Jak to policzyłem: 1. robocizna murarze - rozmawiałem z ekipami od 20tyś do 4 tyś wybrałem murarza + 1 pomocnik 7 tyś + ja+ rodzina cieśla+dekarz (ekipa 5 osobowa) = 4,3tyś (nie cenili tak jak wszyscy z metra powiedział mi cene za cały dach i przystałem 2. materiały fundamenty+bloczki+ociepleni+izolacja = 5 tyś ściana 3 warstwowa (max/10cm sty/DZ) pustaki 13 tyś styropian na posadzki i ocieplenie 3,5 tyś drewno na dach 4,5 tyś blachodachówka 12 tyś strop teriva 1 = 3 tyś (38 zł m2) jest jakies 70 m2 stropu prosto od producenta wychodzi jakieś 53 tyś + 10 tyś(cement i tak tam na wszelki wypadek) I to wszystko Chętnie coś jeszcze podpowiem PS. trzeba się targować jak i materiały i robocizna na materiałach 10 % to standart (nie zawsze tanie to gorsze a drogie to lepsze) ekipa im droższa tym bardziej trzeba ją pilnować i często robi aby szybciej a potem po 2 latach wychodzą "kwiatki" trzeba się orientować lekko (czytać muratory) i myśleć MYŚLEĆ nie zawsze fachowiec radzi dobrze!!! Szukać promocji itp. np. styropian w zime jest tanszy podrożal od 1 lutego o 10-15 % kto o tym wiedział to mógł zrobić zapas (ja kupiłem na całą budowe) Chętnie pomoge mam cyfrówkę więc na bierząco będe robił zdjęcia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiunia 06.02.2004 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 mam problem prosze o pomoc....musze zaprojektować promenadę przy rzece...ale nie wiem jak zaznaczyć na projekcie wzniesienie czyli górę ...proszę o pomoc jak to zaznaczyć???????????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martag 07.02.2004 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2004 misiunia - ja nie wiem. Myślę, że więcej osób przeczyta Twoją prośbę jeżeli umieścisz ją w "Wymianie doświadczeń" lub w "Projektach" jako osobny temat . Tak myślę. Pozdrawiam. Mendziur - dzięki za odpowiedz. Jak będę miała konkretne pytania to na pewno zapytam. Jutro spotykamy się z ludzmi, którzy pomogą nam wstępnie skosztorysować stan surowy otwaty. Zobaczymy co oni powiedzą. Napiszę Ci jutro jak wyszło. Pozdrawiam, Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martag 09.02.2004 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2004 Mendziur - nie udało mi się wczoraj ale już spieszę z odpowiedzią. Wstępne szacunki kosztów stanu surowego otwartego okazały się dla nas akceptowalne. Ostatecznie więc zdecydowaliśmy się budować GL191 W tym roku dajemy sobie czas na formalności i oszczędności. A w przyszłym - stan surowy. W zależności od wielkości oszczędności - może coś więcej... Tak czy siak, chcemy etapować budowę - najpierw bryła główna, później przeprojektowany garaż (dwustanowiskowy z sypialnią(-ami?) nad nim). Oczywiście łazienka na górze z 2 do 5. Reszta zmian jeszcze do przemyślenia. Najpierw trzeba kupić projekt. Pozdrawiam sedecznie, Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon_D 14.02.2004 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2004 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Jestem aktualnie na etapie wniosku o warunki zabudowy. Zmiany, jakie wspólnie z żoną wprowadziliśmy do projektu: - wprowadzenie podpiwniczenia, - wydłuzenie garażu, - wprowadzenie ścianki pomiedzy salonem, a kuchnią. Projekt wybraliśmy m. in. ze względu na stosunkowo niski koszt budowy, jednak Mendziur 60 tys. PLN (stan surowy) jest bardzo optymistyczą wersją, czego Tobie i sobie życzę. Pozdrawiam Szymon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martag 13.05.2004 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Już wiosna, na budowach wrze, a tu puściutko. Szymon_D, Mendziur a może i ktoś jeszcze - czekam na wieści z placu budowy! Kupiliśmy z mężem już ten projekt Mam nadzieję, że uda nam się go wybudować do przyszłej jesieni. Czekam więc z niecierpliwością na Wasze opowieści, zdobyte doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martag 16.05.2004 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2004 Witam, widziałam dziś GL191 na "żywo". Bardzo nam się podobał. Bardzo proporcjonalny. Jeszcze wczoraj chciałam zrobić kilka zmian w projekcie, ale po dzisiejszej wycieczce... mam wątpliwości. Ten który widziałam wygląda tak jakby nie było żadnych zmian w projekcie. A wygląda naprawdę bardzo ładnie. Niestety nie widziałam wnętrza, bo nikogo nie było. Może jeszcze kiedys się uda. Jeszcze raz apeluję do budujących wg tego projektu - dajcie znak życia! Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkady147 31.10.2004 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2004 Witam! Niedawno kupiłem działkę, szukam czegokolwiek o GL 191. Jeżeli możliwe jest przesłanie zdjęć z placu budowy lub gotowego domu to byłoby super! Nie wspomnę już o możliwości zobaczenia budowy "na żywo" . Gdzie ewentualnie widzieliście taki dom?? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts