Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki komin do kondensata - poziomy czy tradycyjny?

mtsw466

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Hej,

parę dni temu miałem u siebie kominiarza i jedną z rzeczy, na którą zwrócił mi uwagę to komin do kondensata - kategorycznie odradzał rury poziome, zwłaszcza jeżeli jest dość duża podbitka. Twierdził, że po jakimś czasie są problemy, bo gazy wylatujące z rury są kwaśne i dość agresywnie działają na ściany i właśnie podbitki. Zdecydowanie zalecał tradycyjną rurę kwasówkę (nie palstk) wyrzuconą przez dach.

Pozdrawiam

Jacek

Hej,

parę dni temu miałem u siebie kominiarza i jedną z rzeczy, na którą zwrócił mi uwagę to komin do kondensata - kategorycznie odradzał rury poziome, zwłaszcza jeżeli jest dość duża podbitka. Twierdził, że po jakimś czasie są problemy, bo gazy wylatujące z rury są kwaśne i dość agresywnie działają na ściany i właśnie podbitki. Zdecydowanie zalecał tradycyjną rurę kwasówkę (nie palstk) wyrzuconą przez dach.

Pozdrawiam

Jacek

wyrzut przez dach tzn. szachtem kominowym jest lepszy ,wyrzut boczny na pewno po jakims czasie zniszczy podbitke ------ w Polsce dozwolone jak narazie są tylko rury z nierdzewki, w uni mozna stosować rurru PP polipropylenowe (polecam)

wyrzut przez dach tzn. szachtem kominowym jest lepszy ,wyrzut boczny na pewno po jakims czasie zniszczy podbitke ------ w Polsce dozwolone jak narazie są tylko rury z nierdzewki, w uni mozna stosować rurru PP polipropylenowe (polecam)

Jacek, a co to My w Uni nie jesteśmy????

• 2 weeks później...

o przedewszystkim dla fachowca od wszystkiego, co to koniecznie chce zaistnieć na forum, doradzając w każdym temacie starających się być forumową Alfą i Omegą,

jeżeli samm nie wie o kogo chodzi to powiem, że o niego

przepisy regulujące warunki jakie powinny spełniać pomieszczenia kotłowni regulują:

1. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie dotyczy tego tematu

2. PN-87/B-02411 Kotłownie wbudowane na paliwa stałe. Wymagania nie dotyczy

3. PN-B – 02431:1999 Ogrzewnictwo. Kotłownie wbudowane na paliwa gazowe o gęstości mniejszej niż 1. Wymagania. dotyczy

Warunki techniczne określają to w taki sposób:

§ 170. [Warunki] 1. Urządzenia gazowe mogą być instalowane wyłącznie w pomieszczeniach spełniających warunki dotyczące ich wysokości, kubatury, wentylacji i odprowadzenia spalin, a także dopływu powietrza do spalania określone w rozporządzeniu, w Polskich Normach i przepisach odrębnych.

2. Urządzenia gazowe z otwartą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu A i B, nie mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych, z zastrzeżeniem § 93 ust. 2 i 3.

3. Urządzenia gazowe z zamkniętą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu C, mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych, niezależnie od rodzaju występującej w nich wentylacji, pod warunkiem zastosowania koncentrycznych przewodów powietrzno-spalinowych, z zachowaniem wymagań § 175.

§ 175. [Przewody powietrzne i spalinowe] nie będę go cytował, dotyczy wyrzutu spalin przez ścianę,

norma PN-B – 02431:1999 Ogrzewnictwo. Kotłownie wbudowane na paliwa gazowe o gęstości mniejszej niż 1. Wymagania. pisze na ten temat:

2.2.1 Pomieszczenia z kotłami o łącznej mocy cieplnej do 30 kW

2.2.1.4 Wentylacja

W pomieszczeniu w którym znajdują się kotły powinien znajdować się niezamykany otwór wentylacji nawiewnej o powierzchni nie mniejszej niż 200 cm2 którego dolna krawędź powinna być umieszczona nie wyżej niż 30 cm ponad poziomem podłogi oraz niezamykany otwór wentylacji wywiewnej o powierzchni nie mniejszej niż 200 cm2, umieszczony możliwie blisko stropu .

Dopuszcza się doprowadzenie powietrza zewnętrznego z sąsiednich pomieszczeń

wyposażonych w niezamykany otwór wentylacji nawiewnej o powierzchni nie mniejszej niż 200 cm2

Stosowanie wentylacji wyciągowej mechanicznej jest niedopuszczalne.

dotyczy to z resztą wszystkich kotłów o mocach wyższych niż 30 kW

wbrew pozorom przepisy te nie są sprzeczne, ale jeszcze tytułem wyjaśnienia,

Warunki techniczne określają w objaśnieniach:

10) pomieszczeniu mieszkalnym - należy przez to rozumieć pokoje w mieszkaniu, a także sypialnie i pomieszczenia do dziennego pobytu ludzi w budynku zamieszkania zbiorowego,

11) pomieszczeniu pomocniczym - należy przez to rozumieć pomieszczenie znajdujące się w obrębie mieszkania lub lokalu użytkowego służące do celów komunikacji wewnętrznej, higieniczno-sanitarnych, przygotowywania posiłków, z wyjątkiem kuchni zakładów żywienia zbiorowego, a także do przechowywania ubrań, przedmiotów oraz żywności,

z wszystkich tych przytoczonych przepisów wynika jasno, że kocioł musi być umieszczony w pomieszczeniu które ma wentylację wywiewną, bo łazienka to pomieszczenie pomocnicze,

dlatego tak jak ci już pisałem, doradzaj na każdy temat ale nie tykaj się gazu bo piszesz wierutne bzdury i narażasz forumowiczów na niebezpieczeństwo utraty zdrowia i życia,

a to, czy jestem dla ciebie autorytetem to mi to tito,

Dziwne w tym wątku nie wypowiadałem

się dotąd. Czytam właśnie tutaj, że podobno

gdzieś indziej jakieś głupoty napisałem.

Ale żeby w tym wątku 1950 musiał je

prostować? 1950 wybacz, że nie odniosę

się do tych przepisów co je napisałeś, nawet

ich nie chce mi się czytać. Nie wiem co one

mają udowodnić?

Zresztą już kilka razy się ewidentnie myliłeś

i żadnym z tych przypadków nie przyznałeś

się do tego, więc nie zasługujesz aby traktować

Ciebie poważnie. Na pocieszenie Tobie napiszę,

że od czasu do czasu uda się i Tobie coś

sensownego napisać.

Aha w innym wątku zebacz zadał adresowane wyłącznie

do Ciebie pytanie i cierpliwie czeka na Twoją cenną

odpowiedź. Podaję ten wątek. Czytając go każdy może

wyrobić sobie własny pogląd na konflikt między mną i 1950.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?159120-Went.-mechaniczna-a-kocio%C5%82-kondensacyjny-w-%C5%82azience