Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak po?o?y? p?ytki w ...

mgiełka

Recommended Posts

Bardzo proszę o poradę jak położyc płytki w małych pomieszczeniach. Mam mały przedpokój i małą kuchnię. Kuchnie widać z przedpokoju - są wyjęte drzwi. Mam dylemat..dać jednakowe płytki w obu pomieszczeniach, czy też różne. Czy ładniej będzie ułożyc w karo czy też tradycyjnie. Błagam o Wasze uwagi na ten temat. Wiem,że to zależy od gustu, ale sama już nie wiem co mi się podoba. Nie wiem też jakie wybrać płytki , ale szukam jasnych. Pomózcie w wyborze! Sprawa dosyć pilna. :)

Płytki ułożone w "karo",wyglądają efektowie na dużych płaszczyznach,jeśli oczywiście ktoś lubi ten wzór.

Jak piszesz masz małą kuchnię,więc jeśli ustawisz meble,

środek kuchni znacznie się zmniejszy i na ułożenie wzoru

zostanie niewielka powierzchnia.

Płytki w przedpokoju i kuchni powinny być w tym samym kolorze,wówczas oba pomieszczenia , poprzez jednolitą kolorystycznie powierzchnię,sprawiają wrażenie większej przestrzeni.

http://www.opoczno.com.pl/gfx/kolekcje/plytki/713.jpg Ja mam takie same w korytarzu i w kuchni. Jasnobeżowe treviso z Opoczna, 20 x 20 bo też małe pomieszczenie. Kładzione w karo, bo tak lubię, bo bałam się braku zachowania prostych kątów. Szafa w korytarzu i meble w kuchni są umownie „brązowe”, więc wszystko do siebie pasuje.

Dziękuję za podzielenie się uwagami na ten temat. :)

Zrobię jak radzicie, jeden kolor w obydwu pomieszczeniach. Teraz szukam ładnych płytek i przyznam, mam mętlik ... Te za duże, tamte to terakota, a więc za słabe, inne za drogie, jeszcze inne jakieś "szorstkie", następne ...własnie te, które mi sie podobają, maja dużo zwrotow i sprzedawca odradza. Ale coś wybrać muszę!!

Pozdrawiam! :D

Tak,tak. Widziałam je "na żywo". Same w sobie są ładne, to prawda. :D

Lecz czy rudy w salonie i jadalni (bo o tych wnętrzach myślę) nie jest zbyt wymagający,vel -dominujący ?

Przywykłam do podłogi koloru sosny. Ale może trzeba będzie się odważyć...

Co Ty o tym myślisz ?

pozdr.

czy rudy w salonie i jadalni (bo o tych wnętrzach myślę) nie jest zbyt wymagający,vel -dominujący ?
Chyba tak. Trzeba dobrze pogłówkować, żeby reszta mebli kolorystycznie sie dograła. Jednak masz rację - beż będzie lepszy, choćby dlatego, że łatwiejszy w aranżacji z innymi składowymi. Miedzy innymi dlatego sama wybrałam beżowe płytki :D

Aro, w rzeczywistości te beżowe płytki są trochę jaśniejsze. Ewuniu, dzięki za zdjęcia.

Czy planuję dekory? Moja połowa chce , a ja nie , ale jeśli się zdecyduję to na połączenie 4 takich części http://www.pilch.pl/images/cotto_bez2.jpg i wtedy powstanie jedna płytka- taki mały akcent , może być ich kilka na podłodze (2 w przedpokoju ). W kuchni raczej nie. Co myślicie o tym pomyśle? POzdrawiam, :D