Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płot od strony sąsiada

Recommended Posts

• 3 weeks później...

Nikt Ci nie każe robić płotu stojącego dokładnie na granicy osią. Możesz zrobić płot tak, że będzie stał w linii swoją krawędzią zewnętrzną, możesz go odsunąć ile Ci się podoba od tej granicy... Ważne tylko, abyś to robił na swojej działce, a nie na działce sąsiada ;) W przeciwnym razie czeka Cię rozbiórka, jeśli sąsiad się spieni.

Najlepsze jest to, że od strony sąsiada płotu do 2,2 m wysokości nie trzeba nigdzie zgłaszać :) Właśnie jestem po wizycie w starostwie, gdzie chciałem zgłosić zamiar grodzenia się. Mam działkę w drugiej linii zabudowy z dojazdem poprzez ustaloną służebność na działce sąsiada. Pani w urzędzie po konsultacjach stwierdziła, że nie muszę niczego zgłaszać i mogę się grodzić :)

Z tego co wiem to płot ZAWSZE stawia się w osi granicy - tzn 50% płotu na naszej ziemi, 50% na stronie sąsiada, bez względu na to kto za niego płaci.

Zte go co wiem to płotu prawie NIGDY nie stawia się w granicy a zawsze na swoim. Płot z reguły przeżyje sąsiada a nowy sąsiad może mieć inne zdanie.

A mój jest gburem - jest nowy , nowszy niż ja:)) i nawet zwyczajowego "dzień dobry" nie wykrzesi pomimo, że jestem kobietą, raczej w podobnym wieku i znamy sie z widzenia już od dawna i raz nawet sama mu sie ukłoniłam ( z zasady - wita się kulturalniejszy) a on dalej nic - nie wiem więc jak się zachowa w sprawie płotu, bo wygląda na takiego, co to mu wszystko przeszkadza