Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowe Forum - Szef programistów do Forumowiczów - dlaczego tak, dlaczego teraz...

Redakcja

Recommended Posts

Kilka słów wyjaśnień:

1. Poprzedni skrypt przestał być wspierany ponad rok temu. Nie wychodziły już żadne poprawki bezpieczeństwa. Zmiana była konieczna.

2. Wybraliśmy najbardziej popularne obecnie rozwiązanie VBulletin.

3. Okazało się, że nowa wersja VB nie jest jeszcze dobrze zoptymalizowana i są problemy z wydajnością na tak dużej bazie jak nasza. Nie wyszło to podczas testów wydajnościowych, dopiero po włączeniu właściwego ruchu. (przypomnę, że w starej wersji musieliśmy też ograniczyć wyszukiwanie aby całość działała). Optymalizacja prędkości jest teraz priorytetem.

4. Wprowadziliśmy nowe forum w wersji beta aby wcześniej zebrać opinie i szybciej dojść do zadowalającej funkcjonalności. Skrypt VBulletin jest w wersji stabilnej, BETA jest oznaczeniem naszej konfiguracji i dodatków.

5. Użyliśmy gotowego tłumaczenia, które jest jeszcze niepełne. Sprawdzimy czy od momentu instalacji wyszła nowa wersja lub dotłumaczymy sami.

6. Nad starymi linkami jeszcze pracujemy. Część jest poprawionych reszta pojawi się wkrótce.

7. Zwiększyliśmy czas sesji do godziny. Dlatego zwiększyła się ilość osób online do 3 tyś.

8. Emotikony można poprawić, wgrać nowe.

9. Poprawimy jutro loginy z "imported" i "amp" w nazwie.

10. Wyszukiwanie nie działa jeszcze poprawnie. Potrzebne jest przeindeksowanie bazy. Trwa to bardzo długo więc musimy poczekać na mniejsze obciążenie lub na możliwość wprowadzenia przerwy technicznej.

11. Nie było możliwości wprowadzenia równolegle wersji beta ze względu na całkowicie różne bazy i problem z synchronizacją.

I gites. Czytajcie wątki z uwagami i je wprowadzajcie. Osobiście jestem za - szczególnie, że wiem,że bierzecie nasze uwagi na serio.

Kto lepiej przetestuje forum niż sami Forumowicze ? (swoją drogą - dobry QA-owiec by Wam się przydał :))

Gość Saxxxnt

3. Okazało się, że nowa wersja VB nie jest jeszcze dobrze zoptymalizowana i są problemy z wydajnością na tak dużej bazie jak nasza. Nie wyszło to podczas testów wydajnościowych, dopiero po włączeniu właściwego ruchu. (przypomnę, że w starej wersji musieliśmy też ograniczyć wyszukiwanie aby całość działała). Optymalizacja prędkości jest teraz priorytetem.

Tu muszę powiedzieć że chyba ktoś liczył na cud.

Nie od dziś wiadomo że VB 4xx jest na razie najwolniejszy że wszystkich skryptów (szczególnie dla dużej bazy)

Szanowny Panie Adminie

Prawdopodobnie konieczności pewnych zmian nikt nie neguje. Chodzi o sposób w jaki ta zmiana została przeprowadzona.

Ponieważ zajmuję się zawodowo testami - szczególnie testami wydajnościowymi to kompletnie nie wierzę, że przeprowadzaliście jakiekolwiek (!) testy wydajnościowe przed wdrożeniem obecnej wersji. A jeśli jednak - ciekaw jestem jak ? Jakim narzędziem, dla ilu uzytkowników i jakich funkcjonalności ? Podobnie zresztą jak nie widać tu ani śladu testów funkcjonalnych. A szkoda, bo wyszło jak zwykle - totalna amatorszczyzna.

Aby "by wcześniej zebrać opinie i szybciej dojść do zadowalającej funkcjonalności" stawia się nową wersję równolegle - zapewniam że mielibyście aż nadto beta testerów aby wyeliminować te wszystkie niedoróbki z powodu których teraz ludzie rezygnują z FM. A wtedy po wyeliminowaniu "chorób wieku dziecięcego" dokonać zamiany. I proszę nie pisać bzdur, że nie dało się postawić bety równolegle - oczywiście że się dało. Beta tylko do testowania - zasilona danymi z wersji produkcyjnej (starej), bez synchronizacji pomiędzy wersjami (stara działająca jako podstawowa, beta tylko na testy, tematy utworzone w czasie testów przepadają) - jakoś inne bazy nie przeszkadzały, żeby do obecnego forum zapakować treść starego. Co ma piernik do wiatraka.

Zmiana była aż tak pilna i konieczna że nie można było zrobić normalnych testów, dokonać tłumaczeń, itp ? Od roku forum działało na niewspieranej wersji - i działało. Co tak przyspieszyło zmianę ? Domyślam się że stały za tym wskaźniki, marketing, jakaś premia itp.

A na koniec stara mądrość ludowa - jak się ktoś zabiera do kłamstwa, lepiej żeby robił to dobrze.

Edytowane przez yarpenowski
bo zupa była za slona

1. Poprzedni skrypt przestał być wspierany ponad rok temu. Nie wychodziły już żadne poprawki bezpieczeństwa. Zmiana była konieczna.

Istnieje co najmniej kilka wersji php BB nadal rozwijanych i obsługiwanych

2. Wybraliśmy najbardziej popularne obecnie rozwiązanie VBulletin..

Znacznie więcej widzę w sieci phpBB niż vBulletin ale ten ostatni na pewno pozwoli wkleić na forum więcej reklam :-( i ułatwi ich zarządzanie :-)

Potwierdzam zdanie ludzi, którzy cokolwiek mają do czynienia z tym biznesem.

Migracja to przykład totalnej amatorszczyny. Począwszy od wybranej technologii, skończywszy na sposobie w jaki to zostało zrobione - oceniam, że wykonało tą migrację 1 lub 2 osoby, które raczej nie są zawodowymi programistami, administratorami. Jeśli są to jest się czego wstydzić.

Na takie działania może sobie pozwolić firma z odwiedzinami na forum 10k/miesięcznie a nie forum muratora.

Potwierdzam zdanie ludzi, którzy cokolwiek mają do czynienia z tym biznesem.

Migracja to przykład totalnej amatorszczyny. Począwszy od wybranej technologii, skończywszy na sposobie w jaki to zostało zrobione - oceniam, że wykonało tą migrację 1 lub 2 osoby, które raczej nie są zawodowymi programistami, administratorami. Jeśli są to jest się czego wstydzić.

Na takie działania może sobie pozwolić firma z odwiedzinami na forum 10k/miesięcznie a nie forum muratora.

Bardzo cenna uwaga użytkownika o wiele mówiącej nazwie "lamer" zarejestrowanego blisko 1 kwietnia ..... Serdeczne pozdrowienia!

Korzystając z okazji, że w wątku zagościł Pan Ulryk z Działu Informatyki proszę o ustosunkowanie się do moich uwag, czy cennych to już inna inszość.

Ja się w tym miesiącu nie rejestrowałem, chować się za jakimś nowym kontem nie zamierzam a chętnie przeczytałbym odpowiedź na nurtujące mnie wątpliwości.

Może ktoś, kto zna temat "od kuchni" przybliży nam temat ?

Wyraził Pan swoje zdanie na temat naszej pracy. Ma Pan do tego pełne prawo. Nie musi Pan mieć o nas dobrego zdania, jak również wierzyć w nasze oświadczenia. Osobiście uważam że stosunek wykorzystanych (posiadanych) zasobów do efektów tzn przełożenia forum które ma 4 mln postów i taką odwiedzalność jest całkiem dobrym rezultatem. Oczywiście nie znaczy to że obyło się bez problemów. Jest to jednak tylko moje prywatne zdanie i nie musi się pokrywać ze zdaniem wielu niezadowolonych użytkowników forum. A czy to są "bzdury i kłamstwa" - szkoda czasu na tego typu dyskusje. Wierzę że Pana profesjonalne kwalifikacje pozwalają na osiągnięcie podobnych efektów w jeszcze krótszym czasie i z lepszymi efektami. Być może kiedyś też do tego dojdziemy. Pozdrawiam serdecznie. Edytowane przez Ulryk

Szkoda, że się Pan nie ustosunkował do tych "bzdur i kłamstw". Moje zarzuty to :

- brak testów wydajnościowych i twierdzenie że się odbyły

- brak porządnych testów funkcjonalnych

- brak testów migracyjnych

- brak równoległego środowiska testowego- bety z nową wersją, bez żadnej synchronizacji - jakoby się nie dało, bo ?

- brak narzędzia wsparcia dla zgłaszanych błędów

- niezrozumiały szybki termin wdrożenia nowego forum tłumaczony tym, że od roku wersja nie jest wspierana, więc w ciągu jednego dnia stała się niebezpieczna

Chociaż w sumie pośrednio odpowiedział Pan na jedno z moich pytań - trzeba było zdążyć na deadline przy podejrzewam zerowych kosztach.

Jedno wiem na pewno - moje kwalifikacje na pewno nie pozwoliłyby zrobić tego szybciej. Powiem więcej - ja bym robił to znacznie dłużnej. Natomiast mylę że efekty byłyby lepsze. A to że forum jednak chodzi - brawo.

Wyraziłem opinie o organizacji i stylu Waszej pracy, nie o kwalifikacjach - tych nie znam. Nie podważam Waszych zdolności administratorskich - jednak dobry administrator to niekoniecznie dobry wdrożeniowiec, analityk i tester.

Proszę oddzielić moją opinię o ludziach, którzy fizycznie wykonywali tą pracę, od opinii o ludziach, którzy zdecydowali o takim sposobie wdrożenia nowego forum - chyba, że to te same osoby.

Zamiast się obrażać lepiej byłoby odpowiedzieć - mnie naprawdę czysto zawodowo interesują takie zagadnienia jak :

- testy wydajnościowe - pisaliście że były robione i nic nie wykazały - prosiłem żebyście uchylili rąbka tajemnicy, jakim softem były robione testy, dla ilu użytkowników i jakich funkcjonalności - choćby po to, żeby w pracy uniknąć takich wpadek

- organizacji środowisk testowych - osobnego, dodatkowego środowiska do testów funkcjonalnych w nowej wersji - napisaliście, że to niemożliwe, ze względu na inne bazy i problem z synchronizacja - tego zupełnie nie rozumiem - dlaczego przeszkodą miałyby być rożne bazy i synchronizacja (jaka synchronizacja - a po co ona) ?

Edytowane przez yarpenowski
ot skleroza