Luk kbk 05.04.2010 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 Witam! Pomału wykańczam dom. Obecnie zastanawiam się nad wyposażeniem kotłowni. CO w zimie zasilane jest z kotła na ekogroszek 25kW. CWU zapewne też będzie wtedy grzana z pieca. Zastanawiam się co zastosować do grzania wody w cieplejszych miesiącach? Obecnie CWU nie ma jeszcze pod żadną postacią. Gaz jest planowany (może potrwać to 2-3 lata). Co radzicie? Grzać wodę i przez lato piecem na ekogroszek i czekać na ewentualny gaz? System solarny też był rozważany choć to zwrot kosztów byłby dosyć długi. Pompa ciepła do grzania CWU - też chyba minusem jest sporawe zużycie energii? Dodam jeszcze że mam możliwość dostania wymiennika 300l z grzałką i jedną wężownicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.04.2010 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 PC to nieco zbyt duży wydatek dla samej CWU. Chyba wybrałabym na razie solary - do czasu gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 06.04.2010 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Jeżeli CO jest z kotła na groszek to i CWU latem będzie, niema sensu inwestować w kolejne urządzenie, tym bardziej ze gaz ma być w niedalekiej przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 06.04.2010 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Ja bym jednak rozważył ten kolektor, choćby jeden tani, żeby zmniejszyć upierdliwość tego systemu. Rozpalanie kotła codziennie po to tylko, żeby nagrzać wodę na dwa prysznice, jest IMHO zbyt upierdliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luk kbk 07.04.2010 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Dzięki za odpowiedzi. Co do solarów: "wybieranie na razie solarów" mija się chyba z celem inwestycja w coś narazie nie do końca spełniająca swoją role to jak dla mnie stara pieniędzy. Przeanalizowałem pompe ciepła i jeżeli mam wydać około 7tys na urządzenie powietrze/woda i grzać wodę 3x taniej niż na prądzie to chyba pozostane narazie przy piecu na ekogroszek. Nie trzeba będzie go rozpalać codziennie tylko po nagrzaniu wody przejdzie w tryb podtrzymania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.04.2010 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Dzięki za odpowiedzi. Co do solarów: "wybieranie na razie solarów" mija się chyba z celem inwestycja w coś narazie nie do końca spełniająca swoją role to jak dla mnie stara pieniędzy. Przeanalizowałem pompe ciepła i jeżeli mam wydać około 7tys na urządzenie powietrze/woda i grzać wodę 3x taniej niż na prądzie to chyba pozostane narazie przy piecu na ekogroszek. Nie trzeba będzie go rozpalać codziennie tylko po nagrzaniu wody przejdzie w tryb podtrzymania. Tak samo zrobił bym na twoim miejscu. Też przez cały rok grzeję wodę kotłem na ekogroszek. Nie inwestował bym tyle kasy w solary czy pompę. Ogrzewam CWU dla 7 osób i wydaje mi się że jest to niedrogo. Kupuję czeski eko, teraz będę zamawiał na początku maja po 380 z dowozem. Jednym zasobnikiem grzeję od 3 do 4 tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.04.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Zapomniałem dopisać że piec pracuje na okrągło, żadnego wygaszania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 13.04.2010 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Tak samo zrobił bym na twoim miejscu. Też przez cały rok grzeję wodę kotłem na ekogroszek. Nie inwestował bym tyle kasy w solary czy pompę. Ogrzewam CWU dla 7 osób i wydaje mi się że jest to niedrogo. Kupuję czeski eko, teraz będę zamawiał na początku maja po 380 z dowozem. Jednym zasobnikiem grzeję od 3 do 4 tygodni. Zastanawiam się równiez nad zasobnikiem, który będzie miał dwutorowe grzanie, albo węgiel albo elektryka. Zstanaiwam się jak zrobić, żeby z automatu się przełaczył, bo wóczas można by go wykorzytsac do CO jak się wyjeżdża na dłuższy czas. http://www.stiebel-eltron.pl/index.php?page=product&group=ow_spojow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts