Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W projekcie miałem 2 słupy żelbetowe podpierające dach zadaszenie tarasu (zbrojone 4 prętami fi 12 mm, łączonymi strzemionami fi 6 mm), które adaptujący architekt zamienił (za moją sugestią) na klinkierowe o wymiarach 38x38 cm. Po adaptacji żadnego zbrojenia nie widzę. Czy wystarczy sam klinkier? Jestem na etapie planowania zakupów stali, więc informacja istotna.

Oto widok domku

http://domus.wroc.pl/GetImg.php?sizex=585&flip=&id=1331

https://forum.murator.pl/topic/141242-czy-s%C5%82upy-z-klinkieru-wymagaj%C4%85-rdzenia-%C5%BCelbetowego/

To może ktoś jeszcze podpowie, jak wykonać ten rdzeń żelbetowy przed obmurowaniem go klinkierem. Uprzedzam, że pomysły zrobienia z wewnętrznej części słupa "naturalnego" szalunku są nie do przyjęcia, bo to najlepszy sposób na późniejsze wykwity. Kartonowe szalunki też robią dopiero od fi 200 mm, a ja potrzebuję 140 mm.
I jak przy rdzeniu żelbetowym 24/24 uzyskam słup klinkierowy o wymiarach 38/38?

obłożysz połówką?

jeśli nie to robisz szalunek 14 na 14 cm, zbroisz i zalewasz betonem

Ja właśnie będę miał słupy na 38 cm jak u Ciebie. Będzie 14/14 cm zbrojone 4 prętami i zalane, a na koniec obmurowane klinkierem

pozdrawiam

Jak będziesz robił ten rdzeń żelbetowy? Szalunek z desek/płyt OSB czy gotowy, kartonowy?

Jak będziesz robił ten rdzeń żelbetowy? Szalunek z desek/płyt OSB czy gotowy, kartonowy?

Dokładnie nie wiem jak będzie to wyglądało, bo robi mi to ekipa od stanu surowego, ale ostatnio lali mi słupy w garażu i robili z osb (coś mówili, że 14x14 to ciężki przekrój jak na gotowy szalunek, ale pewnie można gdzieś dostać) Oni mają swoje płyty więc tak było najszybciej/jantaniej. Podejrzewam, że słupy do obłożenia będą robione w ten sam sposób.

pozdrawiam

Pamiętaj, żeby ten słup żelbetowy owinęli papą lub folią. W przeciwnym wypadku istnieje niebezpieczeństwo, że sole zawarte w betonie będą przenikać do zaprawy klinkierowej dając jasne wykwity. Wyczytałem to w poradach ekspertów firmy CRH.