Jarek.P 06.04.2010 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Do montażu pieca CO i przyległości wezmę fachowca, ale póki co do pieca u mnie daleka droga, natomiast zbliżając się wylewki i rury pod grzejniki chciałbym rozciągnąć sam. Będą to PEXy i właściwie wszystko jest tu dla mnie jasne, oprócz jednej rzeczy: jak powinny wyglądać podejścia pod grzejniki? W obecnym mieszkaniu końce PEXów po prostu wystają mi z podłogi i wchodzą wprost w grzejnik i pewnie tak można, ale szczerze mówiąc chciałbym to zrobić odrobinkę estetyczniej, najlepiej z króćcami przyłączeniowymi wystającymi ze ściany. I tu właśnie zaczyna się rzecz, o którą chcę spytać: jak powinno to wyglądać? Gotowe zestawy przyłączeniowe, które znalazłem w necie stanowią po prostu zespół dwóch kolanek, sugerujący, że zakończenia rur powinny wystawać na sztorc ze ściany, a te kolanka dopiero zakręcają do grzejnika. Czy tak ma być? PEXa dochodzącego z głębi pokoju do ściany na której ma być grzejnik mam wykręcić o 90 stopni do góry w bruzdę w ścianie, a potem jeszcze raz o 90 stopni ze ściany? Trochę mi się to nie podoba, bo ten drugi zakręt musiałby być dość ostry... A więc krótko: jak to zrobić? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzleg 06.04.2010 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 ..... Gotowe zestawy przyłączeniowe, które znalazłem w necie stanowią po prostu zespół dwóch kolanek, sugerujący, że zakończenia rur powinny wystawać na sztorc ze ściany, a te kolanka dopiero zakręcają do grzejnika. Czy tak ma być? PEXa dochodzącego z głębi pokoju do ściany na której ma być grzejnik mam wykręcić o 90 stopni do góry w bruzdę w ścianie, a potem jeszcze raz o 90 stopni ze ściany? Trochę mi się to nie podoba, bo ten drugi zakręt musiałby być dość ostry... A więc krótko: jak to zrobić? J. Jeśli Ci to pomoże to popatrz tu http://grzegorzleg.fm.interii.pl/grzej01.jpg oraz http://grzegorzleg.fm.interii.pl/grzej02.jpg W ścianie rurki są tak samo prowadzone jak do tego grzejnika co wisi na słupkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 06.04.2010 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Dzięki. Czyli krótko mówiąc, rurkę wyginać tak, żeby wystawała ze ściany? Tego się właśnie boję, bo to będzie dość ostry zakręt... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sromotnik 06.04.2010 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Rurka i kolanko w ścianie na równo z tynkiem do tego przedłużka, zawór, grzejnik i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 06.04.2010 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Czekaj, czekaj, dokładniej proszę. Ty, o ile dobrze rozumiem sugerujesz, żeby rurki w ścianie nie giąć do poziomu, jak na zdjęciach kolegi wyżej, tylko zakończyć kolankami? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts