herakles 06.04.2010 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Witam, Mam takie oto pytanko, jak uszczelnić miejsce wyprowadzenia zakotwionego w ławie zbrojenia ściany fundamentowej z tejże ławy. Piwnica musi być "ciężko" odizolowana. Wszędzie piszą jak zakotwić, jak uszczelnić, ale nigdzie nie piszą jak zakotwić "i" uszczelnić. Znając potęgę wody, to ona znajdzie sobie tę dziurkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.04.2010 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 http://adae.pl/index.php?action=catalog&categories=74&product_id=64 To chyba to czego szukasz. Niestety cen ni znam tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 06.04.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 też nad tym tematem się zawsze zastanawiałem, na pewno powinieneś dać przed zalaniem ławy grubą folię która odizoluje ławę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 06.04.2010 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Nie ma jakiegoś prostego sposobu, tak mi wpadło żeby zasmołować to zbrojenie i zgrzać z papą na ławie, ale czy to się sprawdzi? Nie ma jakiegoś prostego patentu na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 12.04.2010 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Za darmo umarło. Sposób zabezpieczenia należy dobrać w zależności od tego czy woda gruntowa będzie pod ciśnieniem czy nie. Nie ma sposobu aby posmarować zbrojenie.Najtańszym rozwiązaniem są taśmy bentonitowe superstop (lub też z adae) które okłada się w otulinie prętów zbrojeniowych od strony wilgoci (tzn od strony gruntu). Proponuję skontaktować się z doradcą technicznym adae, a on już dobierze produkt adekwatny do warunków stosowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 12.04.2010 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Istnieje również kolejnerozwiązanie - nie wykonywać przerwy roboczej na górze ławy tylko lać ławę z ścianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 12.04.2010 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 "Za darmo umarło" - dobre... Ale dodam swoje, albo myślisz, albo płacisz. Nie zamierzam lać ze szczelnego betonu, bo już się oczytałem jaki to ten szczelny beton jest szczelny gdy się go zamawia indywidualnie, a ja developerem nie jestem. Więc problemem nie jest przerwa robocza, którą chcemy uszczelnić, bo z założenia beton będzie przepuszczalny. 2 miesiące w roku mam wysokie wody gruntowe i w skrajnych przypadkach na budynek woda będzie wywierać Ciśnienie o wartości około 0,5mH2O czyli około 4,9kPa. Oczywiście założenie jest takie, że jest to wartość skrajnie duża. 4,9 kpa to niewiele, ale się przesiąpi, jak znam wodę, to zawsze znajdzie drogę. Jedyna nieszczelność powstaje właśnie w miejscach zakotwienia ścian, bo woda może się dostać od spodu ławy, przez punkt zakotwienia do ściany i do piwnicy. Myślałem, żeby to zrobić tak, że przed zalaniem ławy smaruję smołą pręt kotwiący na długości +/- 5cm od przyszłej powierzchni ławy, następnie papę układam na ławie (robię 4 dziurki na pręty) i zgrzewam papę z prętami. Tyle że nie wiem czy nie narażam w ten sposób prętów na korozję, ot i czała zagadka dla speców od budownictwa. A jeśli tak, to już taniej będzie kupić kilka odżutków produckyjnych z włókna węglowego niż wywalać kasę na jakieś folijki..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.04.2010 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Myślałem, żeby to zrobić tak, że przed zalaniem ławy smaruję smołą pręt kotwiący na długości +/- 5cm od przyszłej powierzchni ławy, następnie papę układam na ławie (robię 4 dziurki na pręty) i zgrzewam papę z prętami. Co to za 4 pręty ? Ty planujesz wsadzić izlolacje w słup żelbetowy ? Jeżeli tak to tego NIE WOLNO robić. A co do tematu to zrób ściane fundamntową na ławie bez wpychania tam papy, od zewnątrz daj izolację typu cięzkiego. Pytanie jak zaizlolujesz posadzke, tu aż się prosi płyta fundamntowa. Taka wanna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 13.04.2010 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Co to za 4 pręty ? Ty planujesz wsadzić izlolacje w słup żelbetowy ? Jeżeli tak to tego NIE WOLNO robić. A co do tematu to zrób ściane fundamntową na ławie bez wpychania tam papy, od zewnątrz daj izolację typu cięzkiego. Pytanie jak zaizlolujesz posadzke, tu aż się prosi płyta fundamntowa. Taka wanna. Mam na myśli to: http://img72.imageshack.us/img72/1006/izolacjad.png Na czerwono zaznaczyłem miejsce zasmołowania pręta zbrojeniowego, papa jest na szaro. Papa zostałaby wtedy zgrzana z prętem. Myślałem też o płycie, ale chyba za drogo, w posadzkę dam kilka prętów i wyleję ją z b20 żeby mi jej nie wysadziło. Pół metra słupa h2o to dużo na wyrost, szacuję w naprawdę mokrą wiosnę max 20cm. Pojawia się kolejny problem, wjazd do garażu i odprowadzenie z niego wody, ale to już inny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.04.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Konstrukcyjnie to jakiś bubel co pokazujesz. Nie możesz podzilić konstrukcji żelbetowej papą. Napisałem o płycie nie dlatego że może wysadzić czy podnieśc posadzkę, to mało prawdopodobne a ze względu na to ze daje możliwośc wykonania szczelnej wanny , wylewka zawsze pozsotawie szczeliny wzdłuż ław - szczeliny trudne do izolowania. Co do ceny płyty jest na forum wątek w którym za to co napisałęś że droga pokroili by Cię na plasterki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 13.04.2010 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 (edytowane) Nie możesz podzilić konstrukcji żelbetowej papą. I tu mam błąd w rozumowaniu. Dzięki. Czyli pozostaje mi płyta, albo dziura w szczelności. To od razu pytanie, czy da się tak zrobić, czy to ma sens: 1) Ławy. 2) chudziak wewnątrz na równo z ławą. 3) na to papa przygrzana. 4) Na to zbrojenie i 5 cm betonu, w powstałej płycie zakotwione zbrojenie ścian. jeśli ma to sens, to cenę łatwo policzyć i faktycznie drogo nie będzie, pytanie ile betonu jakie zbrojenie. Czy może chudziak i płyta bez ław??? Edytowane 13 Kwietnia 2010 przez herakles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.04.2010 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Po co wpychasz tą pape między ławę a ściane ? Te 5cm nie ma żadnego sensu. Wklej swój przekrój przez budynek bo coraz bardziej kombinujesz. Pogadamy na konkretnym przykładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 13.04.2010 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 http://img534.imageshack.us/img534/5899/sciana.png http://img94.imageshack.us/img94/3284/sciana2.png chudziak jest szary papa niebieska a styropian zielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.04.2010 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Wersja 2 jest wg mnie lepsza, ale grubość płyty musie być ze 20 -25 cm to takie minimum, to trzeba policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 14.04.2010 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 (edytowane) http://ekofiber.com.pl/multimedia/biblioteka_przekrojow/PDFc_library_www.ekofiber.com.pl.pdf na stronie 17. Tak zrobię. tylko chudziak dam na równo z powierzchnią ławy i zrezygnuje ze zbrojenia ścian. W końcu to tylko 1 m pod ziemią(podłoga piwnicy) Załóżmy, że woda wdziera się do budynku.Policzyłem coś takiego, 5 cm wylewki zrównoważy ciśnienie powiedzmy 11cm słupa wody.(Piszą, że m3 betonu waży 2,3t ) Ale jak słup będzie 20 cm to teoretycznie może wysadzić mi podłogę(zakładając że nie zdążę z pompą). Widzę 2 wyjścia, pozwolić wodzie zalać piwnicę(zrobić jej jakiś dostęp jak słup przekroczy 11 cm. A może wkręcić w ścianę kilka prętów i zazbroić tą wylewkę, tylko co ile dać pręt? Zaznaczam, że podniesienie się wód gruntowych jest wyjątkową sytuacją, która mimo wszystko kiedyś tam może się zdarzyć i nie można jej wykluczyć. Edytowane 14 Kwietnia 2010 przez herakles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.04.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Czytam i czytam i coraz mniej rozumiem z Twoich pytań. Czemu do wyporu wody bierzesz "tylko" 5cm wylewki , co to za podłoga że skałda sie TYLKO z 5cm betonu, podaj przepis. Boisz sie 20cm wody a nie boisz się metra parcia gruntu na ścianę ? Czy dobrze rozumiem że ścianę żelbetową masz ochote zaminić na bloczki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gibzwein 16.04.2010 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Aquafik 2K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek86 15.05.2010 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 A co powiedzie na to że mam w projekcie ściany piwnic betonowe ( z szalunków) bez żadnego zbrojenia.... z tego 3 ściany w całości zasypane ziemią.....czy powinnam się martwić... dodam że projekt gotowy ze studia Atrium, oczywiście był w adaptacji ale architekt nie zgłaszał zastrzeżeń..... proszę o radę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 15.05.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 Gosiek86 doczytaj w projekcie z jakiej klasy betonu i wszystko będzie jasne. Jest to dość popularne rozwiązanie ale niestety kosztowne. Będziesz miała ściany piwnicy gr. 20cm ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek86 27.05.2010 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Gosiek86 doczytaj w projekcie z jakiej klasy betonu i wszystko będzie jasne. Jest to dość popularne rozwiązanie ale niestety kosztowne. Będziesz miała ściany piwnicy gr. 20cm ... Przepraszam że odp dopiero teraz ale żadnego powiadomienia nie dostałam na maila:/....... beton B-15, grubość ściany 30 cm.... czy to wystarczające żeby się nie martwić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts