Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanszy odpowiednik Spartherm Varia 2Rh

eda84

Recommended Posts

• Odpowiedzi 213
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Ciekawy wątek. Zastanawiam się nad tym, w którym miejscu Waszego rankingu znalazłyby się kominkui Lazar.

Rozważam wybór pomiędzy Lazar Wasta Compact a Romotop 662 TV.

Niestety nie mogę znaleźć żadnych informacji na temat tego pierwszego (oczywiście poza opisem na stronie producenta). Natomiast co do drugiego to jest on oferowany w mocach 12 kW i 18 kW. Do ogrzania 130 mkw (plus grzejnik w garażu) , dom parterowy z poddaszem użytkowym (wg projektu dom w groszku G2 z Archonu) , parter podłogówka, poddasze grzejniki (oprócz lazienki). Kominek miał,by też grzać CWU. 12kW wydaje się za mało, a 18 kW za dużo. Co o tym myślicie.

Proszę o radę bo słabo orientuję się w temacie, a fimy instalatorskie polecają Lechmę i Makroterm, co do których już się zraziłem, po przewertowaniu FM.

Poza tym, może mnie oświecicie jak to jest z tym buforem. Instalatorzy mówili, że nie musi go być i wszystko będzie dobrze działać. Czy bufor jest absolutnie niezbędny? jaki może być dodatkowy koszt zastosowania bufora?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

A Piazzetta juz smiga :))) Wczoraj pierwszy ogien - trudno mi cokolwiek powiedziec od strony technicznej ale wyglada przepieknie - jakosc detali niespotykana w polskiej produkcji - naprawde pieknie detalicznie wykonczone. podnosi sie lekko, dostep do czyszczenia szyb banalnie latwy.

Co do tego jak sie bedzie sprawowal to jeszcze przyjdzie mi sie odniesc ale to za jakis dluzszy czas.

Od strony wizualnej jestem bardzo zadowolona :)

No i mam odpowiedź na swoje pytanie, podobne zadałem w temacie o pomocy w sprawach kominka ale zadanie pytania o opowiednik spartherm powoduje popadnięcie w niełaskę. To praktyka nie tylko z tego działu, forum zostało zagarnięte przez tych, którzy mają w tym interes na pięć stron 2 strony to konkrety reszta to pyskówka.

Asiz możesz podać więcej detali odośnie tego wkładu, jaka cena wymiary i zdjecie z większym zbliżeniem?

A co do spartherma mam wrażenie, że daje on dobrze branżowcom zarobić, pewnie ta różnica między cenami w Polsce a Niemczech idzie pół na pół z fachmanami. Bo jak wytłumaczyć, to że koszty produkcji i obsługi sprzedażowej w postaci płac są u nas na żenująco niskim poziomie a finalny produkt droższy niż u sąsiada.

Jak się znalazł taki co wymyslił jak to ominąć to sądząc z charakteru niektórych wypowiedzi chciano zrobić z niego przestepce a klientom wmówić, że przyjdzie komisja i rozbieże nam kominek. Na szczęscie ja mam udokumentowany staż na forum od fundamentów więc zarzutu o pracę dla konkurencji nie da się postawić.

Proszę o argument dlaczego wkład z masa akumulacyjną, kilka płyt, kilka sztuk klinkieru, 2-3 dni montażu ma kosztować w Polsce 25 tysięcy złotych?

Dla porównania instalacja CO, kilkadziesiąt merów miedzi, podłogowki, piec, zasobnik, armatura, dwa tygodnia ciezkiej pracy, kucia lutowania na kolanach 30 tysięcy. (produkty ACV, uponor, wilo)

Witam.

W ciągu ostatnich dwóch lat sprzedałem 3 "sparthermy", także możesz mnie uważać za osobę obiektywną w tym względzie.

Palenisk ww. firmy jest w naszym kraju (działających) tak około kilkudziesięciu tysięcy sztuk. Są sprawdzone i sprawdzony jest ich serwis. Firmy Piazetta ... niecałych 300 sztuk ...

Analogicznie ... samochodów firmy Tata, chociaż fajnych bo tanich, mało kto chce kupować ...

Sprzedawcy Piazetty i innych włoskich wyrobów zarabiają procentowo dużo więcej na tych produktach niż sprzedawcy jakiegokolwiek paleniska produkcji niemieckiej ... wiesz dlaczego ? ... bo w zakupie hurtowym mają dużo niższą cenę ...

Proszę o argument dlaczego wkład z masa akumulacyjną, kilka płyt, kilka sztuk klinkieru, 2-3 dni montażu ma kosztować w Polsce 25 tysięcy złotych?

Dla porównania instalacja CO, kilkadziesiąt merów miedzi, podłogowki, piec, zasobnik, armatura, dwa tygodnia ciezkiej pracy, kucia lutowania na kolanach 30 tysięcy. (produkty ACV, uponor, wilo)

Ja też nie wiem czemu to tyle kosztuje ... tzn. wiem, ale Ty tego nie zrozumiesz mając nieduże pojęcie o różnicy w produkcji wkładów kominkowych w polskich firmach i tych znajdujących się w krajach"starej unii" ...

Natomiast wiem czemu mój instalator może sobie pozwolić na rabaty rzędu 20-30 % dla swoich klientów ... bo sam ma niemal dwukrotnie większe rabaty hurtowe (procentowo ujmując) od tych, jakie są w branży kominkowej.

Wiem doskonale też, jako przedsiębiorca ile kosztuje mnie utrzymanie ,moich pracowników i ogólnie firmy trudniącej się wykonywaniem kominków i mam doskonałe porównanie do tego ile są skłonni zapłacić za pracę inwestorzy ... stąd wcale się nie dziwię że firm, które powinny wykonywać kominki w naszym kraju jest tak naprawdę niecała setka, podczas gdy kominki robi około dwóch tysięcy wykonawców - na tyle szacuje się kominkowy rynek ... Chodzi o prawdziwą, posiadana wiedzę techniczną i rzetelność wykonawczą ... Skąd wynika ta różnica możesz sam sobie dopowiedzieć ...

Wjeżdżając na budowę z piłą i resztą narzędzi za kilka(naście) tysięcy i ze stwierdzeniem że kominek zaczynamy od przerobienia dopiero co postawionego przez obecnych na budowie "fachowców" komina, spotykam się od razu ze stwierdzeniem że "wpierdalam się między wódkę i zakąskę" ... potem na wszelki wypadek nie zostawiamy nawet przedłużacza po pracy ... więcej niż połowę instalacji wodnych "przygotowanych" pod montaż kominka z płaszczem wodnym, poprawiamy i przerabiamy żeby działały ... nagminnie odmawiam współpracy z instalatorami twierdzącymi że zawór mieszający na powrocie to zbędnie wydane kilkaset złotych a w miejsce zaworu termicznego zamontują zawór ciśnieniowy pozwalający na doprowadzenie do temperatury wody rzędu 120 stopni ... w ostatni piątek musiałem tłumaczyć "najlepszemu i największemu" instalatorowi w mojej mieścinie że może by sobie już darował montowanie plastikowych rurek w gumowych obejmach przy kominkach, bo męczy mnie już ich demontowanie i wymiana na miedź ...

Uogólniam ... ? Ta samo jak Ty stwierdzając że wiesz już to czy tamto ...

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Witam.

Tak nawiasem ... równie dobrze można by zadać pytanie czemu plomba w zębie kosztuje 150 zł ... a serwis gwarancyjny nowego samochodu potrafi kosztować i ze 3 tys. zł ... plombę Pan dentysta robi w 20 minut a wymiana oleju i paru pierdół w aucie zajmuje 2 - 3 godzinki w ASO ...

Jest wolny rynek i pełna swoboda wyboru tego co się kupuje i tych, których się do jakiejś pracy najmuje ... a kominek nie jest wcale rzeczą niezbędną w domu - można się bez niego całkowicie obejść ... :rolleyes:

Pozdrawiam.

No to jeszcze tylko pozostaje Ci wytłumaczyc dlaczego wkłady w niemczech są tańsze niż w polsce bo plomby na zęby w niemczech zgodnie z logiką ( wyzsze płace itd są akurat droższe).

Takie wyrywanie cytatów z kontekstu to ulubiona metoda forumowiczów, chętnie pojmę całośc zagadnienia, skoro poświęciłem czas na część.

Żeby nie być gołosłownym:

http://www.marmorkamin-shop.de/gambio-shop/Fireplace-Inserts/Spartherm/?language=en&Kamin-Einsaetze=Spartherm&view_mode=default&cat=c97&cPath=3_97&page=2

Na dzień dobry za płatność przelewem 5% znizki pełen VAT 19% na nasze około 10800. Tak bez wysiłku dużego ale wystarczy poszukać przedzwonić i schodzisz wciąż na pełnym vacie poniżej 10 tys zł

U nas z montażem a więc vat 8% rabat jak Ty to podajesz 20% cena końcowa 11700, budując dom doszedłem do wniosku, że u nas z dobrym zyskiem sprzedaje się rabaty, które są chyba najwyższe w Europie tylko cena po znaku = jakaś taka nijaka.

Dobrze, że wpomniałeś o wolnym rynku ta setka się może w nadchodzących 3 latach wyżywi życzę wam aby to było w całości. Ale z tych tysięcy sprzedających rabaty mało który.

Edytowane przez Beata&Slawek

Witam.

W ciągu ostatnich dwóch lat sprzedałem 3 "sparthermy", także możesz mnie uważać za osobę obiektywną w tym względzie.

Palenisk ww. firmy jest w naszym kraju (działających) tak około kilkudziesięciu tysięcy sztuk. Są sprawdzone i sprawdzony jest ich serwis. Firmy Piazetta ... niecałych 300 sztuk ...

Analogicznie ... samochodów firmy Tata, chociaż fajnych bo tanich, mało kto chce kupować ...

Sprzedawcy Piazetty i innych włoskich wyrobów zarabiają procentowo dużo więcej na tych produktach niż sprzedawcy jakiegokolwiek paleniska produkcji niemieckiej ... wiesz dlaczego ? ... bo w zakupie hurtowym mają dużo niższą cenę ...

No to chyba duza przesada porownywac Piazzette do Taty :)))) no chyba zeby wtedy Spartherma przyrownac do Dacii :)))) - to moze bym sie zgodzila :)

Niestety fotki robilam telefonem i szybko szybko w zwiazku z tym jest tylko kilka i to bez specjalnych zblizen.

to jeszcze dodam to co zrobione na szybko

2.jpg31.jpg56.jpg

Asiz możesz podać więcej detali odośnie tego wkładu, jaka cena wymiary i zdjecie z większym zbliżeniem?

Model to Piazzetta MA285 - wszystkie wymiary podane sa na stronie producenta. Co do detali - nie wiem jak to wyglada w przypadku polskich kominkow ale np. szyby na styku po obu stronach sa ladnie sfrezowane, pod rownym katem. Zero sladu spawow na zewnatrz...

Wklad kosztlowal mnie 9tys brutto z podlaczeniem (wszystkie czesci wlaczone w cene).

No to jeszcze tylko pozostaje Ci wytłumaczyc dlaczego wkłady w niemczech są tańsze niż w polsce bo plomby na zęby w niemczech zgodnie z logiką ( wyzsze płace itd są akurat droższe).

Takie wyrywanie cytatów z kontekstu to ulubiona metoda forumowiczów, chętnie pojmę całośc zagadnienia, skoro poświęciłem czas na część.

http://www.marmorkamin-shop.de/gambio-shop/Fireplace-Inserts/Spartherm/?language=en&Kamin-Einsaetze=Spartherm&view_mode=default&cat=c97&cPath=3_97&page=2

Na dzień dobry za płatność przelewem 5% znizki pełen VAT 19% na nasze około 10800. Tak bez wysiłku dużego ale wystarczy poszukać przedzwonić i schodzisz wciąż na pełnym vacie poniżej 10 tys zł

U nas z montażem a więc vat 8% rabat jak Ty to podajesz 20% cena końcowa 11700, budując dom doszedłem do wniosku, że u nas z dobrym zyskiem sprzedaje się rabaty, które są chyba najwyższe w Europie tylko cena po znaku = jakaś taka nijaka.

Dobrze, że wpomniałeś o wolnym rynku ta setka się może w nadchodzących 3 latach wyżywi życzę wam aby to było w całości. Ale z tych tysięcy sprzedających rabaty mało który.

Dziwne zadajesz pytania. Jeżeli chcesz poznać odpowiedź skieruj je do Spartherma , bo to on odpowiada za politykę rabatową oraz ceny w tym kraju. Na samym wykonawstwie też możesz sporo zaoszczędzić, wybierając jakiegoś taniego wykonawcę i mieć nadzieję ,że zrobi to dobrze. Tylko miej później odwagę przyznać się ,że sam sobie jesteś winny ,że coś działa nie tak, zamiast wieszać psy na kominku .Forest i tak zaniżył liczbę wykonawców parających się sporadycznym montażem. Robi to co drugi glazurnik, rembacz gipsów czy murarz. A ja z przyjemnością po nich poprawiam - za potrójną stawkę :) i nie miewam z tego powodu wyrzutów sumienia

pzdr.

No i mam odpowiedź na swoje pytanie, podobne zadałem w temacie o pomocy w sprawach kominka ale zadanie pytania o opowiednik spartherm powoduje popadnięcie w niełaskę. To praktyka nie tylko z tego działu, forum zostało zagarnięte przez tych, którzy mają w tym interes na pięć stron 2 strony to konkrety reszta to pyskówka.

A co do spartherma mam wrażenie, że daje on dobrze branżowcom zarobić, pewnie ta różnica między cenami w Polsce a Niemczech idzie pół na pół z fachmanami. Bo jak wytłumaczyć, to że koszty produkcji i obsługi sprzedażowej w postaci płac są u nas na żenująco niskim poziomie a finalny produkt droższy niż u sąsiada.

Jak się znalazł taki co wymyslił jak to ominąć to sądząc z charakteru niektórych wypowiedzi chciano zrobić z niego przestepce a klientom wmówić, że przyjdzie komisja i rozbieże nam kominek. Na szczęscie ja mam udokumentowany staż na forum od fundamentów więc zarzutu o pracę dla konkurencji nie da się postawić.

Pyskówki robią forumowicze. Szczególnie gdy są nieobiektywni. Wyolbrzymiają problem, bo ich zdaniem w ten sposób będą bardziej wiarygodni. Akurat w tym wątku brak przykładów na zamienniki Spartherma bo w zasadzie tytuł nie ma związku z tym co tu się działo i jak widać nadal dzieje. Jest natomiast sporo wątków o zamiennikach, które czytałeś, bo to wynika z treści Twojej wypowiedzi. Sam podałem kilkakrotnie wkład Pamy za 3000 zł brutto, jako odpowiednik Spartherma za 7000 netto. Z mojej inicjatywy odbył się również test tej Pamy, którego wyniki trafiły na forum. Pisałem również , że mogę zrobić dobrą instalację zawierającą wkład, masę kumulacyjną i obudowę z płyt (+ kilka sztuk klinkieru:D) za 15.000. Niestety nie będzie to wkład z boczna szybą, nawet Piazetta. Jest jeszcze Bohusz z wkładami Unico, i własna produkcją. Przykładów nie brakuje. Brakuje tylko Twojej obiektywności.

Z treści wynika również, że brakuje Ci podstaw merytorycznych by wypowiadać się na temat kominków. Kominek który kosztuje 25.000 i montuje się 2-3 dni, był najpierw przygotowany przez 2-3 tygodnie w warsztacie. Czasem na kolanach, czasem w kurzu. Warsztat kominkowy to nie dwa młoty do kucia i lutownica. Same narzędzie do odróbki kamienia i cegły kosztują tyle co wyposażenie gabinetu dentystycznego. Dobrego gabinetu! Bo o kominkach z rigipsu chyba nie chcesz rozmawiać? Trudno powiedzieć czy to praca cięższa, ale znajomy hydraulik mi nie zazdrości.

"pyskowki robia nieobiektywni forumowicze", "brakuje tylko twojej obiektywnosci", "nie masz merytorycznych podstaw"

Czyli krotko mowiac to ja wszedlem na piatej stronie tematu i zrobilem pyskowke i to moja wina, zmasowany, atak trwa. A odpowiedzi na proste pytanie nadal brak chociaz nasmarowaliscie we dwoch na dobra strone. a czy ja sie wdaje z wami w merytoryczne dyskusje, pisze o odczuciu i zadaje obiektywne pytanie odnosnie ceny a w odpowiedzi chec zrownania z ziemia.

Jednym z dwoch sensow pytania wyjsciowego bylo pytanie i porownanie ceny w Polsce i Niemczech, technologie w obu krajach nie roznia sie a cena koncowa owszem. DLACZEGO?

Co do drugiej czesci Twojej wypowiedzi fakt nie zdawalem sobie sprawy, ze przygotowanie trwa 2-3 tygodnie, jednak milo byloby miec ten sam kominek o te 2 tysiace taniej na samym wkladzie.

Nie tylko w Niemczech, jak dobrze poszukasz to w Polsce znajdziesz jeszcze taniej. Dziś aby handlować wystarczy telefon, strona internetowa lub konto na allegro.. Zero kosztów. Kupujący obejrzy sobie towar w salonie sprzedaży, później klika "kup teraz" i szczęśliwie oszczędza 10-20%. Można tak kupić telewizor, pralkę, lodówkę, towar wystarczy rozpakować i podłączyć do gniazdka Wkład kominkowy wymaga trochę więcej zachodu, no i choćby podstaw fachowej wiedzy i umiejętności. Dziwne jest dla mnie to, że ludzie wydają mnóstwo pieniędzy na zakup drogiego i wręcz luksusowego towaru, a następnie powierzają montaż przypadkowemu "fachowcowi". Nie zastanawiając się nad gwarancją, serwisem, i innymi "niespodziankami". Tu na forum dokładnie widać ile tych "niespodzianek" może się przytrafić.

Dla jasności - moja firma również posiada konto na allegro oraz sklep internetowy. Rabatów tam nie udzielamy, w związku z czym sprzedaż jest minimalna. Wcale mnie to nie martwi, bo w innym celu zostały stworzone te narzędzia.

Witam.

Jednym z dwoch sensow pytania wyjsciowego bylo pytanie i porownanie ceny w Polsce i Niemczech, technologie w obu krajach nie roznia sie a cena koncowa owszem. DLACZEGO?

Cennik detaliczny jest jeden obowiązujący w całej Europie. Spytaj się naszego rządu dlaczego mamy stawkę VAT 23% podczas gdy w Niemczech wynosi ona 19%.

Dyskusja bez sensu ...

Maja z boczną szybą firmy Kratki.pl kosztuje 3000,00 zł brutto ... po co kupować Piazettę kosztującą trzy razy tyle ...? Jest odpowiednik ? Ma boczną szybę ?

Arysto ... Pama ... Adbar ... Kom-Bet ... Hajduk ... Robi-Ren ... Unico ...

Ceny wkładów z bocznymi szybami między 3,5 - 7,5 tys. zł. Kilkadziesiąt modeli, w tym te z podnoszoną szybą ...

Każe ktoś kupować drogie rzeczy z Niemiec, Austrii, Włoch czy Francji ?

Asiz dała za Piazettę 9 tys. zł. Za tożsamą Varię firmy Spartherm musiała by dać 11 tys (z montażem). Oszczędność rzędu 2 tys. zł za to że ma się niszowy produkt na polskim rynku, którego obecność jest warunkowana chęcią i możliwościami zakupowymi jednej firmy, która je sprowadza. Asiz mieszka w Trójmieście, serwis wkładu mieści się w Łodzi ... zabudowę wykonała firma ... no właśnie ... z chęcią zobaczę efekt końcowy, bo na razie nie widać żeby były planowane jakiekolwiek otwory wlotowe i wylotowe w kominku, a przyłączone jest to do komina ceramicznego mającego gwarancję użytkową do temperatur rzędu 600 stopni za pomocą kolana mającego niecałe pół metra długości. No ale ma za to szyber, a producent deklaruje pewnie temperaturę wylotową rzędu 250 stopni.

Nie obraź się Asiz ... oby jak najdłużej służył Ci bezproblemowo ten wkład ... ale oszczędność dla mnie była by w tym konkretnie przypadku, jeżeli kupiła byś palenisko w przedziale 3 - 7,5 tys lub ... samego rzeczonego Spartherma z profesjonalnym, odpowiedzialnym i mądrze wykonanym pod względem technicznym montażem całości.

Życie pokaże ... po 2-3 latach użytkowania prowadnice mechanizmu podnoszenia szyby do góry przestaną tak pięknie "chodzić", za kolejne 2-3 do wymiany trafi się jakieś łożysko na rolce, linka naciągu będzie do regulacji lub skrócenia ... to takie same rzeczy jak wymiana klocków hamulcowych i oleju w samochodzie. Wtedy okaże się czy lepiej było kupić coś dużo tańszego i otwieranego tylko na bok, czy też dołożyć trochę i zafundować sobie rzecz sprawdzoną w zakupie i serwisie za te 2 tysiące więcej.

Pozdrawiam.

Witam.

Maja z boczną szybą firmy Kratki.pl kosztuje 3000,00 zł brutto ... po co kupować Piazettę kosztującą trzy razy tyle ...? Jest odpowiednik ? Ma boczną szybę ?

Czy aby na pewno? Boczna jest zgadza sie tylko szkoda ze nie otwierana ku gorze tylko z zawiasem na bok... no ale jesli komus nie zalezy na szczegolach to w sumie zamiennik :)

Asiz dała za Piazettę 9 tys. zł. Za tożsamą Varię firmy Spartherm musiała by dać 11 tys (z montażem). Oszczędność rzędu 2 tys. zł za to że ma się niszowy produkt na polskim rynku, którego obecność jest warunkowana chęcią i możliwościami zakupowymi jednej firmy, która je sprowadza. Asiz mieszka w Trójmieście, serwis wkładu mieści się w Łodzi ... zabudowę wykonała firma ... no właśnie ... z chęcią zobaczę efekt końcowy, bo na razie nie widać żeby były planowane jakiekolwiek otwory wlotowe i wylotowe w kominku, a przyłączone jest to do komina ceramicznego mającego gwarancję użytkową do temperatur rzędu 600 stopni za pomocą kolana mającego niecałe pół metra długości. No ale ma za to szyber, a producent deklaruje pewnie temperaturę wylotową rzędu 250 stopni.

Nie obraź się Asiz ... oby jak najdłużej służył Ci bezproblemowo ten wkład ... ale oszczędność dla mnie była by w tym konkretnie przypadku, jeżeli kupiła byś palenisko w przedziale 3 - 7,5 tys lub ... samego rzeczonego Spartherma z profesjonalnym, odpowiedzialnym i mądrze wykonanym pod względem technicznym montażem całości.

Życie pokaże ... po 2-3 latach użytkowania prowadnice mechanizmu podnoszenia szyby do góry przestaną tak pięknie "chodzić", za kolejne 2-3 do wymiany trafi się jakieś łożysko na rolce, linka naciągu będzie do regulacji lub skrócenia ... to takie same rzeczy jak wymiana klocków hamulcowych i oleju w samochodzie. Wtedy okaże się czy lepiej było kupić coś dużo tańszego i otwieranego tylko na bok, czy też dołożyć trochę i zafundować sobie rzecz sprawdzoną w zakupie i serwisie za te 2 tysiące więcej.

Alez dlaczego mialabym sie obrazac?

Po pierwsze - gdyby ktos zaoferowalby mi 11 tys brutto z montazem za spartherma pewnie bym sie zdecydowala - to bylaby super cena!

Po drugie - dlaczego zakladasz ze Spartherm jest lepszy od Piazzetty, albo raczej: duzo lepszy? Czy tylko dlatego ze samochody niemieckie sa lepsze od wloskich? A co w takim razie sadzisz o glazurze? Kupilbys niemieckie plytki czy raczej wloskie? A moze dlatego ze Spartherm zdobyl rynek polski zdecydowanie wczesniej niz Piazzetta zaczela na nim dzialac? A moze znasz ludzi ktorzy uzytkuja Piazzetty i maja z nimi same problemy po 2 - 3 latach uzytkowania?

No i po trzecie - chyba widac nieuzbrojonym okiem nawet ze zabudowa jest w trakcie konstukcji wiec nie martw sie - znajdzie sie w nim kilka otworow wlotowych i wylotowych rowniez.

Pozdrawiam.