margod 16.02.2013 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 @rosomak Po przeczytaniu Twojego postu zastanawiam sie skąd wzięła się idea kominka z płaszczem wodnym w Twoim przypadku. Przy takim metrażu i częstotliwości użytkowania montaż wkładu z płaszczem wodnym nie ma sensu. 1. Wieksze koszty (droższy kominek + instalacja hydrauliczna) 2. Więcej "syfu" niż w przypadku kominka bez płaszcza 3. Więcej opału + intensywniejsze palenie 4. Potrzeba częstszego serwisu/konserwacji. Braknie prądu w zimę to odpalasz kominek bez płaszcza i grzejesz jak długo chcesz Pozwolę sobie na zwięzły komentarz: ad1. zgadza się ad.2 BZDURA! rzekłbym nawet, że zdecydowanie mniej. np. PW nie "roznosi" po całym domu suchego, przypalanego powietrza, tym samym nie brudzi ścian i sufitów. W dobrych konstrukcjach (zagłębione dno - nie 2,5cm a 25 cm) obsługa sprowadza się do wybrania raz w miesiącu popiołu. ad.3 BZDURA! ad.4 zgadza się. Intensywnie użytkując kominek, należałoby raz w miesiącu wyczyścić stalową szczotką płomieniówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam34 16.02.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 @rosomak Po przeczytaniu Twojego postu zastanawiam sie skąd wzięła się idea kominka z płaszczem wodnym w Twoim przypadku. Przy takim metrażu i częstotliwości użytkowania montaż wkładu z płaszczem wodnym nie ma sensu. 1. Wieksze koszty (droższy kominek + instalacja hydrauliczna) 2. Więcej "syfu" niż w przypadku kominka bez płaszcza 3. Więcej opału + intensywniejsze palenie 4. Potrzeba częstszego serwisu/konserwacji. Braknie prądu w zimę to odpalasz kominek bez płaszcza i grzejesz jak długo chcesz Powód bo o to pytasz dość prozaiczny, kominek bez PW brudzi w jego okolicach występowania, nie mam miejsca na instalacje DGP i nie chce kanałów które po latach są domem dla wszelakiego syfu, dom jest spory 250 m2 i grzanie w jednym miejscu nie wiele wniesie, w razie awarii np sterownika w PC czy innej poważniejszej podstawowego źródła ciepła kominkiem o mocy ok 14-15 kWh spokojnie ogrzeje dom nawet przy -20 st Zakupuje urządzenie raz, cena +- 5 tyś zł za wkład, + pompki i inne mieszacze, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamilM 16.02.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Adam34 = rosomak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 16.02.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 cudowne rozdwojenie tu widzimy czy sie mylę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 16.02.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Powód bo o to pytasz dość prozaiczny, kominek bez PW brudzi w jego okolicach występowania, nie mam miejsca na instalacje DGP i nie chce kanałów które po latach są domem dla wszelakiego syfu, dom jest spory 250 m2 i grzanie w jednym miejscu nie wiele wniesie, w razie awarii np sterownika w PC czy innej poważniejszej podstawowego źródła ciepła kominkiem o mocy ok 14-15 kWh spokojnie ogrzeje dom nawet przy -20 st Zakupuje urządzenie raz, cena +- 5 tyś zł za wkład, + pompki i inne mieszacze, Adam34 dobrze piszesz, tylko zapomnij o kwocie którą podałeś. Chciałbym Wszyskich zainteresowanych kominkiem z płaszczem wodnym uświadomić, że NIE da spiąć tego w PRAWIDŁOWY sposób, z przyzwoitym wkładem (a nie skrzynką do wędzenia drewna), w kwocie poniżej 20.000 zl. Jak będziecie to robić sami, to może w 15 tys uda się temat zamknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam34 16.02.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 cudowne rozdwojenie tu widzimy czy sie mylę ?[/quote W pracy mam kolege który też buduje, dziś na moim kompie siedzi informatyk bo sobota to jedyny dzień na zmiany w systemie Swoją drogą nie zauważyłem że Adam się zalogował tak więc sory za zamieszanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 16.02.2013 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 cudowne rozdwojenie tu widzimy czy sie mylę ?[/quote W pracy mam kolege który też buduje, dziś na moim kompie siedzi informatyk bo sobota to jedyny dzień na zmiany w systemie Swoją drogą nie zauważyłem że Adam się zalogował tak więc sory za zamieszanie spoko spoko tu kazdy ma 2 konta niektorzy nawet sami ze sobą gadają więc nie problem. tak czy siak kominek z wodą przy pompie = chybiona decyzja. Piszę jako uzytkownik wody w gornej częsci kominka. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 17.02.2013 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 spoko spoko tu kazdy ma 2 konta niektorzy nawet sami ze sobą gadają więc nie problem. tak czy siak kominek z wodą przy pompie = chybiona decyzja. Piszę jako uzytkownik wody w gornej częsci kominka. pozdrawiam A co jest nie tak jeśli moge spytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 17.02.2013 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Wczoraj byłem na targach w Gliwicach i Pan z Lechmy zapewniał mnie że ;Jeśli powierzchnia domu jest wystarczająca, czyli odbiór ciepła jest wystarczający i mam 2 letnie sezonowane drzewo to mi Lechma z płaszczem wodnym kopcić szyby prawa nie maJakoś mu nie uwierzyłem A moje wcześniejsze +- 5 tyś... chodziło mi o około 5 tyś więcej za wkład z pw niżeli kupując taki sam wkład bez pwPo ile w ogóle chodzą realnie Sparthermy varia 2rh h2o i cudowny Brunner - taki sam krztałt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 17.02.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Po ile w ogóle chodzą realnie Sparthermy varia 2rh h2o i cudowny Brunner - taki sam krztałt Gdzieś w necie spotkałem informacje, że w Czeladzi w jedym z większych w Polsce salonów kominkowych właśnie jest dwucywrowa (%) promocja na te właśnie wkłady - paleniska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.02.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Wczoraj byłem na targach w Gliwicach Ja byłem dzisiaj,chociaż u mnie owocniej bo wyszedłem z wkładem,tzn jutro wyjdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 17.02.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Gdzieś w necie spotkałem informacje, że w Czeladzi w jedym z większych w Polsce salonów kominkowych właśnie jest dwucywrowa (%) promocja na te właśnie wkłady - paleniska Nie tylko w Czeladzi i nie procentowa. Top Oferta proponowana przez Spartherm Polska uprawnia do zakupu wkładu z płaszczem wodnym Spartherm z rabatem w wysokości 1500zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 18.02.2013 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Nie tylko w Czeladzi i nie procentowa. Top Oferta proponowana przez Spartherm Polska uprawnia do zakupu wkładu z płaszczem wodnym Spartherm z rabatem w wysokości 1500zł. Ciągle nie wiadomo od jakiej wartości odjąć te 1500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 18.02.2013 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Wczoraj byłem na targach w Gliwicach...łt Nie chce mi się wierzyć, że wśród wystawców nie było żadnego przedstawiciela wspomnianych firm. A jeżeli nie, to proszę http://kominki-godzic.sklep2.pl/wklady-wodne-h2o-spartherm-c-8_42.html, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 18.02.2013 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Panie Mariuszu pozwole sobie zadac pytanie.planuje obłozyc cegła- płytką częsc kominkawiem ze musze zachowac dylatację miedzy wkładem a scianą.widzę tam varia Bh jakies srubki czy szczelina pomiedzy wkładem z scianą musi byc jakas duza?czy musi byc dostep na jakis klucz aby zdjąc taką szybę czy robi sie to od srodka ?http://images37.fotosik.pl/1967/9a6810bf6b6783d7med.jpgihttp://images37.fotosik.pl/1967/e514a7cae8384ac6med.jpgjeszcze jedno pytanie mamjak przykleje cegłe do sciany bedzie widac brzeg tej sciany pomiedzy wkładem.http://images39.fotosik.pl/1944/9f638da39ed42129med.jpgjaka jest opcja aby zrobic ten element dobrze - aby nie było widac brzeguszarej sciany.najwłasciwszy był by jakis teownik czarny ktory wchodzi pod płytkę - cegłe i maskuje brzeg sciany i brzeg płytki czy takie elementy sa dostepne?http://images48.fotosik.pl/600/9731b2d39fdac483med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 19.02.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Odpowiem wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiz 22.02.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 A ja wlasnie zamowilam Piazzette MA285 - zalezalo mi na plytszym nieco wkladzie i okazalo sie ze wymiary tej piazzetty mi pasuja a i cena byla calkiem calkiem. Tez bardzo chcialam Spartherma ale to caly czas za drogo bylo... W koncu wybor padl - zobaczymy co to bedzie - w najgorszym wypadku bedzie sluzyl za ozdobe salonu bo jesli chodzi o jakosc i estetyke to wypada calkiem dobrze. Kominek ma byc za 2 - 3 tygodnie wiec mam nadzieje ze za miesiac bedzie juz zainstalowany i obudowany. Postaram sie (jesli nie zapomne) podzielic sie swoimi spostrzezeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 22.02.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 No i opinia bardziej wiarygodna niż od handlarza, pewnie niedługo się pojawi..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 28.02.2013 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 A ktoś może zna plany polskich producentów na ten rok? Zastanawiam się czy nie poczekać na poprawienie rozwiązań, jakieś nowe modele?I jeszcze głupawe pytanie o dwie szyby, faktycznie warto postawić na to rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.02.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 (edytowane) A ktoś może zna plany polskich producentów na ten rok? Zastanawiam się czy nie poczekać na poprawienie rozwiązań, jakieś nowe modele? I jeszcze głupawe pytanie o dwie szyby, faktycznie warto postawić na to rozwiązanie? Zaiste warto jednak poczekać ,może plany obejmą już trzy szyby miast dwóch;) ten już jest ten teges nawet wery gut. Edytowane 28 Lutego 2013 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts