Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanszy odpowiednik Spartherm Varia 2Rh

eda84

Recommended Posts

@rosomak

Po przeczytaniu Twojego postu zastanawiam sie skąd wzięła się idea kominka z płaszczem wodnym w Twoim przypadku.

Przy takim metrażu i częstotliwości użytkowania montaż wkładu z płaszczem wodnym nie ma sensu.

1. Wieksze koszty (droższy kominek + instalacja hydrauliczna)

2. Więcej "syfu" niż w przypadku kominka bez płaszcza

3. Więcej opału + intensywniejsze palenie

4. Potrzeba częstszego serwisu/konserwacji.

Braknie prądu w zimę to odpalasz kominek bez płaszcza i grzejesz jak długo chcesz

Pozwolę sobie na zwięzły komentarz:

ad1. zgadza się

ad.2 BZDURA! rzekłbym nawet, że zdecydowanie mniej. np. PW nie "roznosi" po całym domu suchego, przypalanego powietrza, tym samym nie brudzi ścian i sufitów. W dobrych konstrukcjach (zagłębione dno - nie 2,5cm a 25 cm) obsługa sprowadza się do wybrania raz w miesiącu popiołu.

ad.3 BZDURA!

ad.4 zgadza się. Intensywnie użytkując kominek, należałoby raz w miesiącu wyczyścić stalową szczotką płomieniówki.

• Odpowiedzi 213
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

@rosomak

Po przeczytaniu Twojego postu zastanawiam sie skąd wzięła się idea kominka z płaszczem wodnym w Twoim przypadku.

Przy takim metrażu i częstotliwości użytkowania montaż wkładu z płaszczem wodnym nie ma sensu.

1. Wieksze koszty (droższy kominek + instalacja hydrauliczna)

2. Więcej "syfu" niż w przypadku kominka bez płaszcza

3. Więcej opału + intensywniejsze palenie

4. Potrzeba częstszego serwisu/konserwacji.

Braknie prądu w zimę to odpalasz kominek bez płaszcza i grzejesz jak długo chcesz

Powód bo o to pytasz dość prozaiczny, kominek bez PW brudzi w jego okolicach występowania, nie mam miejsca na instalacje DGP i nie chce kanałów które po latach są domem dla wszelakiego syfu, dom jest spory 250 m2 i grzanie w jednym miejscu nie wiele wniesie, w razie awarii np sterownika w PC czy innej poważniejszej podstawowego źródła ciepła kominkiem o mocy ok 14-15 kWh spokojnie ogrzeje dom nawet przy -20 st

Zakupuje urządzenie raz, cena +- 5 tyś zł za wkład, + pompki i inne mieszacze,

Powód bo o to pytasz dość prozaiczny, kominek bez PW brudzi w jego okolicach występowania, nie mam miejsca na instalacje DGP i nie chce kanałów które po latach są domem dla wszelakiego syfu, dom jest spory 250 m2 i grzanie w jednym miejscu nie wiele wniesie, w razie awarii np sterownika w PC czy innej poważniejszej podstawowego źródła ciepła kominkiem o mocy ok 14-15 kWh spokojnie ogrzeje dom nawet przy -20 st

Zakupuje urządzenie raz, cena +- 5 tyś zł za wkład, + pompki i inne mieszacze,

Adam34 dobrze piszesz, tylko zapomnij o kwocie którą podałeś.

Chciałbym Wszyskich zainteresowanych kominkiem z płaszczem wodnym uświadomić, że NIE da spiąć tego w PRAWIDŁOWY sposób, z przyzwoitym wkładem (a nie skrzynką do wędzenia drewna), w kwocie poniżej 20.000 zl. Jak będziecie to robić sami, to może w 15 tys uda się temat zamknąć.

cudowne rozdwojenie tu widzimy czy sie mylę ?[/quote

W pracy mam kolege który też buduje, dziś na moim kompie siedzi informatyk bo sobota to jedyny dzień na zmiany w systemie

Swoją drogą nie zauważyłem że Adam się zalogował :) tak więc sory za zamieszanie

spoko spoko tu kazdy ma 2 konta :)

niektorzy nawet sami ze sobą gadają więc nie problem.

tak czy siak kominek z wodą przy pompie = chybiona decyzja.

Piszę jako uzytkownik wody w gornej częsci kominka.

pozdrawiam

Wczoraj byłem na targach w Gliwicach i Pan z Lechmy zapewniał mnie że ;

Jeśli powierzchnia domu jest wystarczająca, czyli odbiór ciepła jest wystarczający i mam 2 letnie sezonowane drzewo to mi Lechma z płaszczem wodnym kopcić szyby prawa nie ma

Jakoś mu nie uwierzyłem

A moje wcześniejsze +- 5 tyś... chodziło mi o około 5 tyś więcej za wkład z pw niżeli kupując taki sam wkład bez pw

Po ile w ogóle chodzą realnie Sparthermy varia 2rh h2o i cudowny Brunner - taki sam krztałt

Gdzieś w necie spotkałem informacje, że w Czeladzi w jedym z większych w Polsce salonów kominkowych właśnie jest dwucywrowa (%) promocja na te właśnie wkłady - paleniska

Nie tylko w Czeladzi i nie procentowa. Top Oferta proponowana przez Spartherm Polska uprawnia do zakupu wkładu z płaszczem wodnym Spartherm z rabatem w wysokości 1500zł.

Panie Mariuszu pozwole sobie zadac pytanie.

planuje obłozyc cegła- płytką częsc kominka

wiem ze musze zachowac dylatację miedzy wkładem a scianą.

widzę tam varia Bh jakies srubki czy szczelina pomiedzy wkładem z scianą musi byc jakas duza?

czy musi byc dostep na jakis klucz aby zdjąc taką szybę czy robi sie to od srodka ?

http://images37.fotosik.pl/1967/9a6810bf6b6783d7med.jpg

i

http://images37.fotosik.pl/1967/e514a7cae8384ac6med.jpg

jeszcze jedno pytanie mam

jak przykleje cegłe do sciany bedzie widac brzeg tej sciany pomiedzy wkładem.

http://images39.fotosik.pl/1944/9f638da39ed42129med.jpg

jaka jest opcja aby zrobic ten element dobrze - aby nie było widac brzeguszarej sciany.

najwłasciwszy był by jakis teownik czarny ktory wchodzi pod płytkę - cegłe i maskuje brzeg sciany i brzeg płytki czy takie elementy sa dostepne?

http://images48.fotosik.pl/600/9731b2d39fdac483med.jpg

A ja wlasnie zamowilam Piazzette MA285 - zalezalo mi na plytszym nieco wkladzie i okazalo sie ze wymiary tej piazzetty mi pasuja a i cena byla calkiem calkiem. Tez bardzo chcialam Spartherma ale to caly czas za drogo bylo... W koncu wybor padl - zobaczymy co to bedzie - w najgorszym wypadku bedzie sluzyl za ozdobe salonu ;) bo jesli chodzi o jakosc i estetyke to wypada calkiem dobrze. Kominek ma byc za 2 - 3 tygodnie wiec mam nadzieje ze za miesiac bedzie juz zainstalowany i obudowany. Postaram sie (jesli nie zapomne) podzielic sie swoimi spostrzezeniami.

A ktoś może zna plany polskich producentów na ten rok?

Zastanawiam się czy nie poczekać na poprawienie rozwiązań, jakieś nowe modele?

I jeszcze głupawe pytanie o dwie szyby, faktycznie warto postawić na to rozwiązanie?

Zaiste warto jednak poczekać ,może plany obejmą już trzy szyby miast dwóch;)

octuor_wolno_stojacy_2275_small.jpg

ten już jest ten teges nawet wery gut.:yes::D

Edytowane przez niktspecjalny