Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadproża

Recommended Posts

Witam. Zdecydowałem się na budowanie ścian zewnętrznych z betonu komórkowego solbet 42. Zastanawiam się nad zastąpieniem systemowych nadproży solbet jakimiś innymi. Pytałem o to kierownika budowy i doradził mi aby wylać nadproże betonem wraz zbrojeniem (25 cm) następnie ocieplić styropianem (5 cm) a zakończyć nadproże bloczkiem z betonu komórkowego (12 cm). Co Wy o tym sądzicie? Czy to jest dobry pomysł? A może z Waszego doświadczenia znacie jakieś inne rozwiązania?

Kierownik budowy dokładnie podał taką kolejność. Też myślałem nad tym aby dać żelbet i ocieplić styropianem ale kierownik powiedział że wtedy może mi popękać tynk w okolicach nadproży, ponieważ dwa różne materiały inaczej pracują.

Dzisiaj zadzwoniłem do handlowca z solbetu i zdecydowałem się jednak na kształtki U do środka wrzucę styropian, zbrojenie i zaleję betonem. Mówił mi to co wcześniej kierownik budowy, że lepiej jak lico ściany jest z tego samego materiału. Kuba Dąb ma rację... nie ma co oszczędzać bo potem mogą być same problemy. Dzięki za rady ;-))

• 4 weeks później...

Zdecydowanie wolałbym zastosować droższe rozwiązanie i zastosować nadproża prefabrykowane solbetu, które i tak są zdecydowanie tańsze niż konkurencji (solbet je robi na miejscu) ytong i h+h sprowadzaja (placisz jak za zloto) info ze skladu budowlanego.

Fakt sa kształtki U, które tez można zastosować do nadproży, tylko należy pamiętać o włożeniu materiału ocieplającego i oczywiście o zbrojeniu :)

• 4 months później...

To ja mam pytanie.

Czy do ścian z YTONG 24cm - mogę zastosować zamiast nadproża, ewentualnie kształtki U z YTONGU ?? wyjdzie sporo taniej - choć też więcej zabawy.

No i czy w takie kształtki u oprócz zaprawy wkładać styropian ?? jeśli tak to jaka grubość. I czy styro tylko na bok czy też na spód kształtki.

Całość będzie ocieplona 15cm termoorganika platinum.

Edytowane przez atika