jarett 06.04.2010 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 (edytowane) Mam dach dwuspadowy z taką "nibylukarną" o daszku pulpitowym i spadku 8st. Wg specyfikacji producentów żadna dachówka się na czymś takim nie utrzyma (zwykle mają >10st.). Jeden spec mówi, żeby walnąć na tym pełne deskowanie + podwójną folię, położyć i przykręcić dachówki. Inny mówi, że to da się tylko blachą (oczywiście płaską na rąbek, najlepiej tytan-cynk). A jak powinno być poprawnie? (tu można zobaczyć lukarnę: http://www.budowanie-domu.pl/wp-content/gallery/projekt-i-zabawy-z-photoshopem/z127_widok2_0_0.jpg ) PS. Rozważam dachówki Nelskamp DS5 lub nibra G10 jeśli to ma jakieś znaczenie. Myślę też nad Braas Romańska vs. Braas Tegalit. Jeden czort tylko że z betonu. Edytowane 6 Kwietnia 2010 przez jarett Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 08.04.2010 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 anybody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.04.2010 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Masz dość nowoczesną formę budynku. Będzie pasowąć wyłącznie dachówka płaska np. Tegalit Braas'a czy Turmalin RuppCeramiki lub podobne.Daszek na lukarnie można pokryć również taką dachówką. Należy pamiętać, że za szczelność dachu odpowiada krycie wstępne! W Twoim przypadku należy wykonać pełne deskowanie następnie papa podkładowa termozgrzewalna, kontrłaty uszczelnione lepikiem na zimno (masa do podklejania gontów bitumicznych, łaty i dachówka. Można również na papę podkładową wgrzać papę wierzchniego krycia i tak zakończyć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 09.04.2010 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Wielkie dzięki. A czy takie dachówki trzeba jakoś dodatkowo przymocować żeby nie pospadały? To w sumie pocieszająca wiadomość bo do blachy na rąbek stojący trzeba specjalisty a i łączenie dwóch rodzajów pokryć budzi moje obawy. Planuję właśnie kryć dachówką płaską chociaż wiem, że i do tego nie wystarczy zwykły Pan Zenek bo jest ona trudniejsza od tradycyjnej. No i jeszcze ta cena. Na szczęście dach mam niewielki ale różnice są. Między Braas Romańską a Tegalitem 4000 zł (na samej dachówce). Jak dopłacę jeszcze kolejne 4000 zł to będę miał ceramicznego Nelskampa g10 - zastanawiam się czy to się opłaca czy lepiej iść w tegalit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.04.2010 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2010 Dach jest płaski więc bezwarunkowo należy mocować dachówki okapowe i szczytowe ale ze względu na możliwość wystąpienia sił ssących radziłbym również mocować co piątą na połaci. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 11.04.2010 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Lukarnę pokryj papą termo na pełnym deskowaniu. Nie będzie kłopotów póżniej. Blachy cynkowej nie felcuje się (pęka),robi się na wulsztę , czyli zawija łagodnie prawo-lewo. Ale przy tym spadku stanowczo odradzam. pozdr. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysza223 18.04.2010 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Wielkie dzięki. A czy takie dachówki trzeba jakoś dodatkowo przymocować żeby nie pospadały? To w sumie pocieszająca wiadomość bo do blachy na rąbek stojący trzeba specjalisty a i łączenie dwóch rodzajów pokryć budzi moje obawy. Planuję właśnie kryć dachówką płaską chociaż wiem, że i do tego nie wystarczy zwykły Pan Zenek bo jest ona trudniejsza od tradycyjnej. No i jeszcze ta cena. Na szczęście dach mam niewielki ale różnice są. Między Braas Romańską a Tegalitem 4000 zł (na samej dachówce). Jak dopłacę jeszcze kolejne 4000 zł to będę miał ceramicznego Nelskampa g10 - zastanawiam się czy to się opłaca czy lepiej iść w tegalit. A ja bym polecił takie rozwiązanie - attyka i wtedy nie widać co masz na dachu http://lh4.ggpht.com/_HEySQTpVUUY/SmnBOf-lDrI/AAAAAAAAGgw/qOFPpJILRYE/s640/HPIM1733.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 18.04.2010 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Ależ ja chce żeby było widać co mam na dachu Szczególnie jakbym miał tak ładnie wykonane pokrycie jak na tym zdjęciu. Na razie najbardziej prawdopodobnym pokryciem będzie jednak dachówka Meyer-Holsen Piano. Znalazłem ekipę, która się specjalizuje w tych dachówkach i załatwia je w dobrej cenie. Tegalit odpada. Widziałem go z bliska - nie umywa się do ceramicznych płaskich. Przede wszystkim dlatego że ma bardzo brzydko wykończoną dolna krawędź, wygląda jak niedbale cięta gilotyną, jest poszarpana. Jak chce się wydawać kasę dla efektu dachówki płaskiej to lepie już iść po całości i kupić coś ceramicznego. PS. A propos pierwotnego tematu. Mimo że z dołu nie będzie widać czym jest pokryty ten daszek, to brak dachówek szczytowych (bocznych) sprawi, że da się zauważyć różne pokrycia. Taka drobnostka, o której wcześniej nie myślałem a podpowiedział mi jeden dekarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.04.2010 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Można zatem zamocować same szczytowe i efekt będzie osiągnięty. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ecach 28.04.2010 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 Przy tym spadku dachu kładzenie dachówki jest kaleczeniem rzemiosła , proponuje jak koledzy położyć gotowy kwer . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henter2 02.05.2010 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Ja proponuję cały dach pokryć karpiówką w łuskę,a najlepiej łupkiem będzie ładnie i bez problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.05.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Widzę, że lubisz opowiadać (pisać) dowcipy. Łyknij trochę wiedzy (do czego Cię gorąco zachęcam) to i dowcip będzie bardziej wyrafinowany. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts