milek1719500956 06.04.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Witam Kompletuję dokumentację potrzebną do pozwolenia na budowę. Wymagana jest w moim urzędzie tzw. plansza zbiorcza, na której są naniesione na plan zagospodarowania działki wszystkie sieci uzbrojenia, w tym prąd, wodociąg i oczyszczalnia. Instalacje wewnątrz budynku już mam. Niestety projektanci, którzy je robili (współpracujący z architektem , który projektował mi dom) nie są zainteresowani wykonaniem projektu instalacji poza budynkiem, gdyż wiązałoby się to z uzgodnieniami w moim mieście (są z innego) i uciążliwymi dla nich dojazdami . Muszę te projekty załatwić we własnym zakresie. Dysponuję planem z lokalizacją domu, na to muszą branżyści nanieść resztę, w tym prąd. Nie mam jeszcze jednak skrzynki, umowy z zakładem energetycznym też nie mam jeszcze podpisanej, ale mam warunki przyłączeniowe. Dowiedziałam się, że można to rozwiązać rysując tymczasowy przebieg - kreskę do domu, z adnotacją "do późniejszego opracowania". I tu mam pytanie - czy tą "kreskę" musi narysować ten sam projektant, który projektował instalację w budynku, czy może inny? Bo mam sprzeczne informacje. Czy później na tej planszy muszę mieć pieczątki wszystkich projektantów, którzy pracowali nad innymi elementami, znajdującymi się na planie - np. lokalizacja domu i te wspomniane instalacje wewnątrz? Bo całą tą planszę przygotowuje mi projektantka od od wod-kanu. Wiem, że zazwyczaj te projekty wykonują te same osoby co instalacji wewnętrznych, ale może ktoś miał podobną sytuację, lub orientuje się w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciril 08.04.2010 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 milek what is plansza zbiorcza??? Takiego określenia nie znam. Nie wystarczy projekt zagospodarowania działki (to powinien Ci zrobić Twój projektant), a jeżeli w projekcie masz projekty branżowe to powinny być też wrysowane "kreski" pt. woda, prąd i gaz na działce. Sorry, ale chyba ktoś Cię w maliny wpuszcza. Co masz w umowie z projektantem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 08.04.2010 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 (edytowane) Plansza zbiorcza - tak określa właściwy dla naszej lokalizacji urząd plan zagospodarowania z naniesionymi przyłączami - ma być wszystko - właśnie to co Ciril wymieniłaś. Nie wszędzie tego wymagają, u nas tak.Na tym tle miałam z architektem zatarg - architekt nie jest z naszych okolic, u nich tego nie wymagają. Nie będę się tu rozpisywać szczegółowo, Ciril - skrobnę na priv.W każdym razie rozliczyłam się za to co, co zostało zrobione - resztę sama załatwiam. Ciril - masz drożną skrzynkę? Bo nie chce mi wysłać wiadomości... Edytowane 8 Kwietnia 2010 przez *milek* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciril 09.04.2010 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 teraz powinno przejść... nie odnajduję się jeszcze na tej nowej maszynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 09.04.2010 23:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Ja chwilowo skapitulowałam, masz wiadomość na privie na drugim forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts